به گزارش ایسنا، اساس دین اسلام بر اجتماعی بودن قرار گرفته است تا انسان را از زندگی فردی و عزلت برهاند. به همین جهت میبینیم اسلام عزلت و تنهایی همراه با راز و نیاز اعتکاف را نیز در میان جمع، آن هم در مسجد جامع مورد سفارش قرار میدهد.
از سوی دیگر، با نمایش همبستگی و پیوستگی مسلمانان در مسجد، همدلی و همراهی آنان همه روزه اعلام میگردد. همچنین مسجد عامل مهمی برای آشنایی با مؤمنین و اطلاع از حال یکدیگر و کمک در وقت نیاز و دعا در وقت گرفتاری یکدیگر می باشد.
ضمنا مسجد پایگاهی نیرومند در جهت انفاق و خیرات در راه خدا و برطرف کردن نیاز نیازمندان و مرکز مبارزه با ظلم حاکمان جور و انسجام نیرو و امکانات به منظور تداوم مبارزات و حفظ دستاوردها و پیروزیها به شمار میرفته و میرود.
امام رضا(ع) میفرماید: «إِنَّمَا جُعِلَتِ الْجَمَاعَةُ لِئَلَّا یَکُونَ الْإِخْلَاصُ وَ التَّوْحِیدُ وَ الْإِسْلَامُ وَ الْعِبَادَةُ لِلَّهِ إِلَّا ظَاهِراً مَکْشُوفاً مَشْهُوداً لِأَنَّ فِی إِظْهَارِهِ حُجَّةً عَلَی أَهْلِ الشَّرْقِ وَ الْغَرْبِ لِلَّهِ وَحْدَهُ وَ لِیَکُونَ الْمُنَافِقُ وَ الْمُسْتَخِفُّ مُؤَدِّیاً لِمَا أَقَرَّ بِهِ یُظْهِرُ الْإِسْلَامَ وَ الْمُرَاقَبَةَ وَ لِیَکُونَ شَهَادَاتُ النَّاسِ بِالْإِسْلَامِ بَعْضِهِمْ لِبَعْضٍ جَائِزَةً مُمْکِنَةً مَعَ مَا فِیهِ مِنَ الْمُسَاعَدَةِ عَلَی الْبِرِّ وَ التَّقْوَی وَ الزَّجْرِ عَنْ کَثِیرٍ مِنْ مَعَاصِی اللَّهِ عَزَّ وَ جَل؛ [۷] [نماز] جماعت بدان جهت مقرر شده است تا اخلاص، توحید، اسلام و پرستش خدا همگی ظاهر، آشکار و مشهود باشند؛ زیرا در آشکار کردن این امور، حجت خدای یگانه بر اهل خاور و باختر موجود میباشد. همچنین [به خاطر آن باید احکام اسلام آشکارا عملی شود و بر انجام آن مراقبت کنند] تا منافق و سست دین نیز آنچه را [به زبان] بدان اقرار کرده است، به جای آورد و اسلام و مراقبت بر آن را اظهار کند. و برای آنکه گواهی دادن مردمان به مسلمانی یکدیگر، روا و ممکن باشد. همچنین مساعدت در نیکوکاری و تقوا و جلوگیری از بسیاری از نافرمانیهای خداوند عزیز و جلیل [با حضور در نماز جماعت محقق می شود].»
بنابراین با توجه به این سخن گهربار، کارهایی مانند جمعآوری کمک برای نیازمندان، پرداخت وام، اعطای خدمات درمانی، اقدامات برای تسهیل ازدواج جوانان، برنامهریزی برای عیادت و سرکشی از بیماران مخصوصاً بیماران اهل مسجد و اموری از این قبیل، همگی از مصادیق تعاون بر «برّ و تقوا» است.
بنابراین مسجد در کنار کارکرد عبادی خود میتواند کارکردهای اجتماعی را در همه زمانها و شریط داشته باشد، روزگاری در تاریخ این کشور مساجد سنگر مبارزین انقلابی بود و پس از آن پایگاه کمکهای مردمی و بسیج رزمندگان به جبهههای نبرد شد، اما مسجد بار دیگر کارکرد خود را به جامعه نشان داد.
از این رو به سراغ یکی از مساجد فعال در تهران که کارهای جهادی زیادی را در مقابله با کرونا و سایر اتفاقات اجتماعی در این ایام داشته است رفتیم.
حجتالاسلام سید ابراهیم چوبچیان امام جماعت مسجد سیدالشهدا نازیآباد در خصوص اقدامات این مسجد از زمان شیوع ویروس کرونا تاکنون به ایسنا گفت: از آنجایی که در زمان انتخابات مجلس مسجد سید الشهدا یکی از حوزههای انتخابیه بود تا برگرداندن مسجد به شکل اول قدری زمان برد اما بلافاصله پس از اینکه مسجد به حالت اول بازگشت تقریبا از نیمه اسفندماه کار عملیاتی را با کمک گروههای جهادی بسیج مسجد آغاز کردیم.
وی ادامه داد: در ابتدا سه تانکر بزرگ مواد ضدعفونیکننده تهیه و در مقابل مسجد مستقر کردیم که هم موادضدعفونیکننده بین مردم توزیع و هم معابر پرتردد و خیابانها را به صورت چرخشی ضدعفونی کردیم. در این بخش نزدیک به 1000 لیتر مواد ضدعفونیکننده از نیمه اسفندماه تا نیمه شعبان بین خانههای محدوده مسجد و بین مردم توزیع کردیم.
امام جماعت مسجد سیدالشهدا یادآور شد: پس از اتمام ضدعفونی معابر و خیابانها و توزیع محلول بین خانهها به سراغ غربالگری خانوادههای حوزه استحفاظی مسجد رفتیم تا یک بانک اطلاعاتی کامل از خانوادههای محل و مشکلات آنها داشته باشیم. براساس این اطلاعات خانوادهها از نظر اقتصادی، وضعیت سلامت و شرایط کاری دستهبندی شدند. باتوجه به این اطلاعات تمام کمکهای ما از روزهای ابتدایی تا به امروز شکل گرفته است.
حجتالاسلام چوبچیان تاکید کرد: در حال حاضر نیز تانکر محلول ضدعفونی در مقابل مسجد مستقر است و مردم میتوانند هراندازه محلول نیاز دارند استفاده کنند، ضمنا با تعاملی که با یکی از شرکتهای مواد غذایی داشتیم، توانستیم بطریهایی نیز از این شرکت به صورت رایگان دریافت کنیم تا بطریهای محلول به راحتی بین مردم توزیع شود.
وی افزود: باتوجه به مراسمهای نیمه شعبان، ماه رمضان و دیگر اعیاد هم سعی کردیم در جهت بالا رفتن روحیه مردم و رفع دلتنگی آنها به جهت اینکه نمیتوانند در جشنها شرکت کنند همزمان با کار ضدعفونی معابر و خیابانها گروههای سرود و کاروانهای شادی را هم در مسیرها داشته باشیم تا مردم از داخل خانههای خود از جشن خیابانی استفاده کنند.
امام جماعت مسجد سیدالشهدا بیان کرد: در طول این دوره شیوع کرونا به مناسبتهای مختلف در ۱۰ نوبت پخت و توزیع گوشت گرم و گوسفندی را داشتیم. همچنین علاوه بر بستههای معیشتی در ایام آغاز سال تحصیلی نیز بستههای لوازم التحریر، کیف، کفش و حتی تبلت برای دانشآموزان تهیه کردهایم.
حجتالاسلام چوبچیان خاطرنشان کرد: در ایام کرونا باتوجه به غربالگری که پیش از این از خانوادههای محله داشتیم به سراغ رفع مشکلات مالی خانوادههایی رفتیم که در این ایام سرپرست خانواده بیکار شده یا با مشکلات اقتصادی روبرو شدهاند. همچنین با اطلاعاتی که از کسبه بدست آوردیم کسانی که حساب دفتری داشتند و مدت زیادی بود تسویه نکرده بودند، این حسابها را پرداخت کرده و حتی در این میان برخی از افرادی که گرفتار بیمار اعتیاد بودند در کمپهای ترک اعتیاد مستقر کردیم.
وی با اشاره به تعامل مسجد سیدالشهدا با مسجد الرضا محله نازیآباد اظهار کرد: تلاش کردیم با تعامل دو مسجد به رفع نیازهای مردم محله بپردازیم. از این رو هر کسی در محدوده این دو مسجد هرنوع تقاضایی را داشته سعی کردیم تا حد توان برطرف کنیم، البته باتوجه به تعطیلی مساجد راه ارتباطی مردم با مسجد کم شده است اما با استفاده از ظرفیت فضای مجازی اهالی محله را در جریان اقدامات خود قرار دادیم.
امام جماعت مسجد سیدالشهدا ادامه داد: تمام کمکهای این مسجد باتوجه به لیستی که از خانوادههای محله تهیه شده است براساس وضعیت معیشتی خانوارها پرداخت میشود. درواقع در بین ۱۰۰ خانوار تحت تکلف یک عدالت توزیع را در دستور کار قرار دادیم.
حجتالاسلام چوبچیان گفت: در یک اقدام خیرخواهانه با درمانگاهی که در پشت مسجد قرار دارد و پایلوت مبارزه با کرونا در منطقه به شمار میرود تعامل کردیم تا بیماران بتوانند به این مرکز مراجعه کنند و در عین حال این مرکز درمانی در هزینهها و خدماترسانی نهایت همکاری را با ما داشته باشد. خوشبختانه در این بخش هم خدمات خوب پزشکی و ارائه دارو رایگان را هم داریم.
وی اضافه کرد: تمام افراد تحت پوشش مسجد هر زمان که درخواست بدهند نان رایگان در اختیار آنها قرار میگیرد. همچنین در تعاملی که با میدان ترهبار محله داریم به برخی از خانوادهها نیز پیاز و سیبزمینی رایگان تحویل داده میشود.
امام جماعت مسجد سیدالشهدا با اشاره به بستهبندی لباس «گان» برای بیمارستانها به عنوان دیگر اقدام این مسجد گفت: علاوه بر کمک به بیمارستانها سعی کردیم در تمام املاکی که متعلق به مسجد است و تحت اجاره است تخفیفات خوبی را در نظر بگیریم. از این رو اجاره بهای مستاجرین که از اسفندماه ۹۸ تا خرداد ۹۹ در ملکهای مسجد بودند نیم بهاء دریافت شد. همچنین با مستاجرین جدید نیز زیر قیمت بازار قرارداد منعقد و حتی برای کسانی که قرارداد خود را تمدید کردند زیر ۲۵ درصد افزایشی که دولت اعلام کرد محاسبه کردیم.
حجتالاسلام چوبچیان تاکید کرد: همزمان با میلاد حضرت رسول اکرم(ص) از آنجایی که امکان حضور علاقمندان در مسجد برای برپایی جشن وجود نداشت ۱۵۰ بسته شامل شکلات، شاخ گل، کارت هدیه نقدی و... را تهیه و در بین خانوارهای محله توزیع کردیم.
وی با اشاره به ویژه برنامه این مسجد برای روز میلاد حضرت زینب(س) و روز پرستار گفت: از زمانی که برای این روز عزیز که همزمان با شب یلدا است برنامهریزی و نیت کردیم؛ کمکهای مردمی برای ما ارسال شده است. به همین منظور قرار است برای این جشن بستههای شامل شیرینی، میوه، ماسک، غذای گرم و یک دعای منقوش به چهره شهید حاج قاسم سلیمانی و فخریزاده را بین ۱۰۰ خانواده توزیع کنیم.
امام جماعت مسجد سیدالشهدا تصریح کرد: در حال حاضر نیز همچنان گروههای بسیجی مسجد، ماسک رایگان در اختیار مردم قرار میدهند و چنانچه خانوادهای فرد مبتلا داشته باشد منزل آنها ضدعفونی و فرد مبتلا به بیمارستان منتقل میشود. البته اگر بیمارانی نیازمند قرنطینه در خانه باشند مایحتاج آنها از سوی گروههای جهادی مسجد تهیه و برای آنها ارسال میشود.
حجتالاسلام چوبچیان در خصوص کمکهای مردمی و ارتباط آنها با مسجد در این ایام گفت: خوشبختانه مردم در این دوران پس از مشاهده خدمات مسجد کمکهای مادی و معنوی زیادی داشتند. برای نمونه در ایام محرم و صفر کسانی که سفرههای نذری برای عزای سیدالشهدا برپا میکردند امسال به دلیل محدودیتها مبالغ موردنظر را در اختیار مسجد قرار دادند تا به نیازمندان برسانیم. از این رو میتوان گفت در این محدودیتهای کرونایی چهرههای جدیدی به صف خیرین مسجد اضافه شدند.
انتهای پیام