حالا به آستانه شب یلدا رسیده ایم و با این که موج های اول، دوم و سوم همه گیری کووید تاکنون بسیاری از خانواده ها را راهی بیمارستان ها و مراکز درمانی و یا سوگوار کرده، اما به گفته سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان هنوز هم گروه های آسیب پذیر و حساس زیادی در جامعه وجود دارند که به این ویروس مبتلا نشده اند.
در خیابان ها و معابر اصلی شهر هنوز هم افراد زیادی در رفت و آمد و مشغول تدارک دورهمی و شب نشینی شب یلدا هستند. جلوی مغازه های میوه فروشی در خیابان سرچشمه، صفوف طولانی از شهروندانی به چشم می خورد که از خریدهایشان مشخص است قرار نیست امسال از برگزاری دورهمی یلدا شب صرف نظر کنند.
پیرمرد حدود ۶۰ ساله ای که صندوق خودرویش تقریبا از انواع میوه ها پر شده در جواب شوخی های فروشنده که می پرسد مگر کسی هنوز هم میهمانی می گیرد؟ با خنده می گوید ما عیال واریم، بچه ها و نوه هایمان روی هم صد نفری می شوند.
کمی آن طرف تر خانم میانسالی مشغول جمع آوری لیموشیرین است، چادرش را روی سرش جابه جا می کند و می گوید: شما میهمانی می گیرید، دودش به چشم ما می رود که یک هفته است در مسیر بیمارستان در رفت و آمدیم!
مغازه های خشکبار و آجیل فروشی و شیرینی فروشی هم این روزها رونق دوباره ای گرفته اند و افراد زیادی چنان در تدارک خرید هستند که معلوم است قرار نیست به یک دورهمی ساده و جمع کوچک خانواده شان اکتفا کنند.
صاحب مغازه شیرینی فروشی که این روزها کمی از رونق کسب و کارش راضی تر است، با شوخی و خنده به مشتریانش از آخرین اخبار واکسیناسیون در عربستان می گوید.
قیمت های سرسام آور هم باعث نشده تعداد مشتریان جشن های شب یلدا نسبت به سال های قبل تغییری کند و هر کدام به دلایلی که برای خودشان کاملا موجه است قرار است بی توجه به همه محدودیت ها دور هم جمع شوند.
زن و شوهر میانسالی که مشغول خرید سبدهای حصیری برای هدایای شب یلدای عروس هستند می گویند که به خاطر کرونا حتی فرصت نکرده اند برای پسرشان جشن عقد برگزار کنند به این امید که بیماری ریشه کن شود، اما حالا شب یلدا فرصتی است که می توانند حداقل با یک جشن و میهمانی عروس و پسرشان را خوشحال کنند.
در همین روزها و شب های سرد و طولانی کمتر کسی می خواهد ذهنش را درگیر بیمارانی کند که روی تخت بیمارستان هستند؛ بیمارانی که بیشترشان گروه های پرخطر و افراد سالمند بوده و بسیاری با وجود رعایت حداکثری پروتکل های بهداشتی و بدون اینکه خودشان بی احتیاطی کرده و نقشی در ابتلا به بیماری داشته باشند روی این تخت ها دراز کشیده اند.
دکتر آرش نجیمی- سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در گفت وگو با ایسنا، اظهار کرد: مشکل این است که بیش از ۸۰ تا ۹۰ درصد مرگ و میرهای بیماری کووید افراد با سن بالا هستند، در چنین شرایطی باید مراقبت از بزرگترها صد چندان شود.
گروه های حساس در خطرند
وی به خانواده ها توصیه کرد از هرگونه دید و بازدید خودداری کنند و گفت: علاوه بر این که در بین خانواده ها و فامیل نباید هیچ دورهمی برگزار شود، بلکه مطلقا افرادی که سن بالایی دارند نباید در این جمع ها حضور پیدا کنند و یا به خانه آنها سر بزنیم.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به تعیین سهم بخش های گوناگون از انتشار ویروس پس از موج همه گیری در اردیبهشت ماه، یادآور شد: پس از این موج، سهم هر یک از بخش های حمل و نقل، حضور در جامعه، واحدهای صنفی و ... بررسی و معلوم شد که بیشترین عامل انتشار ویروس، تجمع های خانوادگی بوده است.
سهم ۵۰ درصدی دید و بازدیدهای خانوادگی در انتقال ویروس
نجیمی یادآور شد: از خردادماه به بعد، الگوی بیماری را خانوادگی اعلام کردیم چون ۵۰ درصد انتقالات ویروس از طریق دید و بازدیدهای خانوادگی بود. حتی در فصل تابستان خانواده هایی را داشتیم که دو یا سه نفر از اعضایشان فوت کردند به این دلیل، حالتی پیش آمد که نه تنها در ایران بلکه در بسیاری از نقاط جهان گفتند که موج دوم همه گیری، شکل خانوادگی دارد.
تاخت و تاز کرونا در زمستان
نجیمی با اشاره به کاهشی شدن نمودارهای مبتلایان به بیماری، ادامه داد: بسیار نگران هستیم که دید و بازدیدهای شب یلدا و پایان پاییز، باعث توقف این روند یا حتی افزایش آن شود، چون اگر دوباره آمار مبتلایان افزایش پیدا کند در زمستان احتمال کمی وجود دارد که دوباره بتوانیم چنین روند خوبی را تجربه کنیم.
وی دور هم جمع شدن اعضای یک خانواده را تنها راه بی خطر برگزار کردن سنت شب یلدا دانست و گفت: امسال ناگزیزیم که همان چند عضو خانواده ای که با یکدیگر زندگی می کنند این سنت را اجرا کند و نیازی نباشد به خانه یکدیگر برویم، به عبارت دیگر هر خانواده می تواند درون خود این آیین را برگزار کند اما هرگونه تجمع یا دید و بازدیدهای شلوغ هشدار دهنده و خطرناک است.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرگونه دید و بازدید در این فصل را خطرناک دانست و تاکید کرد: این خطر برای همه افراد بوده، اما تهدید برای افراد مسن جدی تر است.
وی با اشاره به اجرای محدودیت های آذرماه، گفت: ابتدای آذرماه آن محدودیت هایی که ایجاد شد باعث کاهش موج سوم همه گیری شد، بنابراین تجربه خوبی از محدودیت ها داریم و به نظر می رسد محدودیت سازی در کنار همراهی مردم بتواند به ما کمک کند.
نجیمی درباره میزان رعایت توصیه های منع تجمع از سوی مردم نیز افزود: به رعایت این توصیه ها خوش بین هستیم، به ویژه پس از آنکه بیشتر افراد جامعه متوجه شدند که تغییر رفتارشان تا چه اندازه در کاهش موج بیماری در آذرماه تاثیرگذار بود و امیدواریم که زحمات کادر درمان و سختی هایی که در دوره محدودیت ها کشیده اند را فدای یک شب نکنند.
دید و بازدید خانوادگی ممنوع
دکتر رضا فدایی- مسئول بیماری های واگیر مرکز بهداشت اصفهان نیز در گفت و گو با ایسنا، درباره توصیه های بهداشتی پیشگیری از ابتلا به کرونا در شب یلدا گفت: توصیه جدی ما این است که خانواده ها، چه امشب و چه روزهای آخر هفته و به ویژه در شب یلدا به ملاقات یکدیگر نروند و به بزرگترها سر نزنند چون افراد سالمند فامیل در برابر ویروس کرونا بسیار آسیب پذیرند و چنانچه نوه ها، فرزندان و اعضای فامیل به دیدارشان بروند بسیار احتمال دارد که آلوده شوند.
شب نشینی انفرادی، کم خطرترین شیوه برگزاری شب یلدا
وی شب نشینی انفرادی سنت شب یلدا را کم خطرترین شیوه برگزاری این آیین بیان کرد و ادامه داد: با توجه به این که مراجعات مردم برای خرید شب یلدا در این روزها بیشتر می شود، توصیه می شود که یک نفر از اعضای خانواده، خریدهای مورد نیاز را انجام دهد، مراکز خرید انفرادی را به فروشگاه های بزرگ و شلوغ ترجیح دهند، کمترین زمان را در مرکز خرید بگذرانند و به محض انجام خرید، به سرعت به خانه برگردند.
فدایی رعایت توصیه های همیشگی شستشو و ضدعفونی دست ها، استفاده از ماسک و رعایت فاصله اجتماعی را نیز ضروری دانست و گفت: علاوه بر این در هر ایامی هر کسی احساس تب، بدن درد و گلودرد کرد به سرعت به پزشک یا نزدیکترین مرکز بهداشت مراجعه و از اتلاف وقت در منزل خودداری کند تا کمتر آسیب ببینند.
منع تردد شبانه از موثرترین محدودیت هاست
مسئول بیماری های واگیر مرکز بهداشت اصفهان در پاسخ به این پرسش که آیا محدودیت های منع تردد شبانه برای کاهش خطر شیوع ویروس در بلندترین شب سال، کافی است؟ توضیح داد: معتقدم یکی از موثرترین محدودیت ها همین منع تردد ۹ شب تا ۴ صبح است، چون بسیاری از ترددها را محدود می کند البته تصمیم گیری برای ادامه آن در ستاد استانی و با در نظر گرفتن همه جوانب انجام می شود ولی این محدودیت ها را بسیار موثر می دانم.
فدایی تصمیم گیری درباره محدودیت های بیشتر برای شب یلدا را نیازمند یک برنامه ریزی همه جانبه دانست و افزود: هر محدودیتی از نظر اقتصادی پیامدهای ویژه ای دارد، قطعا مدیران تصمیم گیر، با توجه به شرایط اپیدمیولوژیک و با در نظر گرفتن همه جوانب تصمیمات را می گیرند، ولی مهم این است که افراد جامعه و خانواده ها خودشان رعایت کنند.
وی از مردم خواست برای حفظ سلامتی خود منتظر تعطیلی یا ایجاد محدودیت نباشند و گفت: باید یادآوری کنیم که افراد بیمار باید تا ۱۴ روز در خانه بمانند و در شرایط بیماری از خانه خارج نشوند چون به راحتی دیگران را آلوده می کنند.
نمی توان بیماران را لحظه به لحظه زیر نظر داشت
مسئول بیماری های واگیر مرکز بهداشت اصفهان همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا می توان محدودیت هایی برای حضور بیماران در جامعه ایجاد کرد؟ گفت: صحبت هایی شده که از راه های مختلف بر عدم خروج مبتلایان از منزل نظارت شود، اما واقعیت این است که باید بیمار و خانواده اش به این جمع بندی برسند و نمی توان لحظه به لحظه افراد را زیر نظر داشت تا مطمئن شویم رعایت می کنند.
وی حضور بیماران مبتلا به کرونا در خانه را باعث استراحت و بهبودی سریع تر همچنین آلوده نشدن دیگران دانست و ادامه داد: این موضوع باید به یک فرهنگ عمومی تبدیل شود که افراد خود را ملزم به استراحت در خانه و رعایت حال دیگر افراد بدانند.
به جز توصیه به مراعات، امیدی نداریم
فدایی درباره میزان پایبندی اصفهانی ها به رعایت پروتکل های بهداشتی پس از گذشت ۱۰ ماه از همه گیری، یادآور شد: با توجه به این که هنوز داروی موثر یا واکسنی برای درمان این بیماری در دسترس نیست، به جز مراعات توصیه ها توسط مردم امیدی نیست، بیماری که در تابستان آن قدر تلفات داد در فصل سرما می تواند بسیار خطرناک تر باشد، بنابراین تنها ابزارمان همین رعایت محدودیت های اجتماعی است تا شرایط رو به بهبود رود.
انتهای پیام