این صابون تا ملی شدن راهی ندارد

کارشناس حوزه پژوهش و مطالعات اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی از ثبت ملی صابون بیرجندی در آینده نزدیک خبر داد.

امیر انوری‌مقدم،‌ امروز چهارشنبه ۲۶ آذر به خبرنگاران رسانه‌های گروهی گفت: در حال رایزنی با پیشکسوت این حرفه هستیم تا بتوانیم به کمک ایشان این محصول را به صورتی جدیدتر و بهتر تهیه کنیم.

به گزارش ایسنا، وی افزود: "محمدحسن پیشکار"، تنها فرد باقی مانده در خراسان جنوبی که مشغول تهیه و تولید صابون سنتی است، او پیشکسوت این کار است و ۵۰ سال است که این حرفه را به صورت خانوادگی انجام می‌دهد.

کارشناس حوزه پژوهش و مطالعات اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی ادامه داد: اکنون اندکی برای او سخت است که تغییر مسیر دهد و کار چندین و چند ساله شان را کمی بروزتر کنند و از تکنولوژی‌های جدید استفاده کنند.

انوری‌مقدم با بیان اینکه تحقیقاتی نیز در خصوص تغییر شکل صابون و طریقه فروش آن صورت گرفته است اظهار کرد: اکنون در بازارها بیشتر صابون همدان مطرح است، زیرا تبلیغات این محصول به خوبی صورت گرفته و صابون بیرجندی هم برای مطرح شدن نیازمند تبلیغات بیشتر و بسته‌بندی بهتر است.

وی ادامه داد: این صابون به علت وجود سدر، برای درمان برخی بیماری‌های پوستی مانند شوره سر، خارش بدن و غیره مفید بوده و ترکیب کتیرا در این صابون نیز به منظور جلوگیری از ریزش مو و وجود روناس برای ثابت نگه داشتن رنگ مو است.

کارشناس حوزه پژوهش و مطالعات اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی در مورد روش تهیه صابون بیرجندی گفت: ابتدا کتیرا را درون آب ریخته و به مدت چهار ساعت در آب حل کرده، سپس چوب‌های درشت سدر و روناس را جدا و با آب مخلوط می‌کنند.

انوری‌مقدم افزود:‌ در ادامه روغن‌های حیوانی را داخل دیگ‌های بزرگ ریخته و شش صبح آتش دستگاه روشن می‌شود و مواد به مدت 8 یا 9 ساعت با گرمای 50 درجه درون دستگاه روی حرارت قرار می‌گیرد تا مانند شیره انگور قوام یابد.

وی یادآور شد: پس از پخته شدن و قوام گرفتن، مواد به وسیله قامه دستگاه به درون تخته‌ها ریخته و روز بعد در ابعاد کوچک و بزرگ و با اشکال خاصی به وسیله چاقو برش داده می‌شود. بعد از این مرحله قالب‌های صابون برای خشک شدن به پشت بام منتقل می‌شود و بعد از شش روز که در معرض نور آفتاب قرار گرفت، کنار دیوار روی هم چیده می‌شود.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۲۶ آذر ۱۳۹۹ / ۱۵:۵۲
  • دسته‌بندی: خراسان جنوبی
  • کد خبر: 99092620670
  • خبرنگار :