یه گزارش ایسنا، این مستند که محصول مشترک ایران و انگلستان است، تاکنون موفق به کسب نمره کامل ۱۰۰ درصد از سوی سایت سینمایی «راتن تومیتوز» شده و سایت IMDb نیز نمره بالای ۷.۹ را به این مستند بر اساس نقدهای سینمایی داده است.
«پیتر بردشاو» منتقد ارشد سینمایی گاردین با دادن ۴ ستاره از ۵ ستاره به مستند «کودتای ۵۳» آن را مستندی قدرتمند توصیف کرده که همچون یک فیلم داستانی هیجانی، جذاب است.
این فیلم که درباره وقایع سیاسی منتهی به کودتای ۲۸ مرداد است، طی یک دهه ساخته شده و تاکنون در جشنوارههای همچون تلوراید، جشنوارهٔ فیلم لندن، جشنواره مستند کپنهاگ دانمارک، پالم اسپرینگز، فیلکرز رودآیلند و سیاتل نمایش داده شده است و نامزد دریافت جایزهٔ بهترین مستند بیفا، جایزهٔ معتبر گریرسون، نامزد جایزهٔ حقیقت در داکیوفست کوزوو و همینطور برندهٔ جایزهٔ بهترین فیلم مستند بینالمللی به انتخاب تماشاگران در جشنوارهٔ ونکوور بوده و سال گذشته نیز نامزد جایزه بهترین مستند از جوایز فیلم مستقل بریتانیا بوده است.
در این مستند «ریف فاینز» بازیگر نامزد جایزه اسکار و برنده بفتا در نقش «نورمن داربیشر» مامور سرویس جاسوسی MI۶ حضور دارد و «والتر مرچ» تدوینگر برنده سه جایزهٔ اسکار نیز تدوین و طراحی صدا ساخته تقی امیرانی را برعهده داشته است.
تقی امیرانی، «پل زنتس»، امیر امیرانی و احمد کیارستمی تهیه کنندگی مستند «کودتای ۵۳» را بر عهده دارند.
تقی امیرانی مستندساز ایرانی زمان تحقیق برای ساخت فیلم مستندی درباره کودتای ۲۸ مرداد به مدارک و اسنادی دست یافت که دهه ها از چشم مردم و اغلب تاریخ نویسان این حوزه پنهان بود. اسنادی که بسیاری از زوایای تاریک، تاریخ ۶۷ ساله این رویداد را روشن کرده است.
«کودتای ۵۳» محصول ده سال مطالعه و بررسی اسناد محرمانه و پیگیری مصرانه برای درک جزئیات حیرتانگیز کودتاست. به این اعتبار، فیلم روایتی از کودتای ۲۸ مرداد به دست میدهد که تاکنون روی پردهٔ سینما دیده نشده است.
دو ماجرا که محور رابطه ایران و آمریکا هستند
امیرانی درباره اینکه چرا پس از گذر بیش از شش دهه توجهش معطوف به کودتای۳۲ شده در مصاحبه ای گفته است: «این فیلم مبنایی کاملا امروزی دارد. دلیل ندارد شما بخواهید داستانی تاریخی را روایت کنید که ارتباطی با تاریخ معاصر نداشته باشد. این برهه مهمی از تاریخ ماست که امروز باید روایت شود.»
این کارگردان ادامه میدهد: «هری ترومن، رئیسجمهور دمکرات آمریکا و همعصر دکتر مصدق زمانی گفته بود در دنیا چیز جدیدی به جز وقایع تاریخی که شما هنوز درک درستی از آن ندارید، وجود ندارد. برای آمریکاییها ایران پیش از واقعه تسخیر سفارت آمریکا وجود ندارد. برای ایرانیان، کودتای ۲۸ مرداد لحظهای تعیینکننده است. این دو رویداد اساس تاریخ رابطه میان ایران و آمریکا را شکل میدهد.»
امیرانی بدون اشاره مستقیم به انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئیسجمهوری آمریکا و چرخش اساسی سیاست آمریکا در قبال ایران میگوید: «زمان بهتری برای روایت آنچه در ایران در سال۱۳۳۲ رخ داد، وجود ندارد. درست در این دوره است که میتوانیم میان آنچه در آن زمان رخ داد و آنچه در این زمان در حال رخ دادن است، ارتباط منطقی برقرار کنیم. امروز همچنان دولت آمریکا در قبال ایران پیگیر سیاستهایی است، مشابه سیاستهایی که منجر به وقوع کودتای ۲۸مرداد شد. امروز مثل آن موقع در دوران بسیار پرنوسانی از روابط میان ایران و آمریکا قرار داریم. ایران همچنان در صدر برنامههای دستگاه سیاست خارجی آمریکا قرار دارد.»
مستند «کودتای ۵۳» ۲ دی ماه در بخش نمایش های ویژه چهاردهمین جشنواره سینما حقیقت به نمایش درمی اید.
انتهای پیام