اینها حسرت های «فاطمه» دختر ۲۵ ساله ای است که مادربزرگش را همین چند وقت پیش بر اثر ابتلا به کرونا از دست داده و حالا به جای استقبال از شب یلدا، در سوگ مادربزرگش نشسته است. شب یلدا برای او مساوی با کرسی گرم خانه مادربزرگ است که امسال سرد شده، سرمایی که با هیچ هیزمی گرم نخواهد شد.
فاطمه در حالیکه بغض کرده است، از دورهمی های شان به خبرنگار ایسنا می گوید: از زمانی که به خاطر دارم، ما هر شب جمعه دورهم جمع می شدیم، پاتوقمان هم خانه مادربزرگ بود. از زمان شیوع بیماری کرونا، اوایل خیلی رعایت می کردیم و مهمانی های آخر هفته را کنسل کرده بودیم. دو ماهی به همین روال گذشت اما خب راستش را بخواهید ما هم مثل خیلی از مردم از در خانه ماندن خسته و کلافه شده بودیم. به پیشنهاد یکی از خاله هایم دوباره دورهمی های خانوادگی مان از سر گرفته شد البته خب اوایل که دور هم جمع می شدیم ماسک می زدیم.
او با بیان اینکه برخی خانواده ها برگزاری دورهمی ها با رعایت پروتکل های بهداشتی را یک شوخی تلخ می دانند، ادامه می دهد: به عقیده من هیچ دورهمی خانوادگی را نمی شود با رعایت پروتکل های بهداشتی برگزار کرد. از طرفی بعضی ها می گویند ما که هیچ کداممان بیمار نیستیم و حتی علائم سرماخوردگی هم نداریم پس مشکلی نیست اگر دور هم جمع شویم و بعد از مدت ها دوری از فامیل و دوستان، یک شب را در کنار هم بگذرانیم. همین تفکرات غلط کار دست ما داد. شاید ما بچه ها و نوه ها در ظاهر هیچ کداممان بیمار نبودیم و علائمی هم نداشتیم اما یکی از ما ناقل بیماری بود.
«دورهمی های خانوادگی» مان قاتل مادربزرگم است
اشک های فاطمه صورتش را تر کرده است، او ماسکش را که حالا خیس شده با دستانش کمی این طرف و آن طرف می برد، آهی می کشد و اظهار می کند: مادربزرگم دلش نمی آمد به بچه ها نه بگوید، خاله ها و دایی هایم که آنجا می رفتند نمی خواست دلشان را بشکند. وگرنه خودش خیلی رعایت می کرد، شاید از زمان شیوع کرونا یکی دوبار بیشتر بیرون نرفته بود آن هم با رعایت کامل دستورالعمل های بهداشتی. من مطمئنم که همین دورهمی های خانوادگی مان قاتل مادربزرگم است.
فاطمه که حالا به جای نوازش چین و چروک دست های مادربزرگش باید قاب عکس نوار مشکی روی دیوار را به نظاره بنشیند، از تکاپوی مردم برای جشن گرفتن یلدای امسال نگران است و می گوید: تا قبل از این اتفاق تلخ، اعلام مرگ و میر ناشی از بیماری کرونا از اخبار ساعت ۱۴، برایم عادی بود یعنی تنها اعدادی بود که مانند هزار و یک عددی که در عمرم شنیده بودم، از کنارم عبور می کرد اما حالا فهمیدم این اتفاق ممکن است برای هر کدام از ما یا عزیزانمان رخ دهد. به مردم التماس می کنم که امسال یلدا را در خانه جشن بگیرند و با رفتن به خانه مادربزرگ ها و پدر بزرگ هایشان، نظاره گر برگزاری مراسم چهلم عزیزانشان پس از جشن شب چله نباشند.
کسانی کارشان به بیمارستان می رسد که ...
«احمد» پدری ۵۲ ساله است که چند روزیست کارش شده طی کردن مسیر خانه به بیمارستان و بالعکس. او به خبرنگار ایسنا می گوید: پسرم از همان ابتدای همه گیر شدن این ویروس پروتکل های بهداشتی را رعایت نمی کرد و می گفت «همه ایرانی ها بالاخره باید کرونا بگیرند اما کسانی کارشان به بیمارستان می رسد یا فوت می شوند که بیماری زمینه ای یا بالای ۶۰ سال سن داشته باشند.» او دورهمی های دوستانه اش را طی این مدت ترک نکرده بود و ما هم هرچه می گفتیم گوشش بدهکار نبود.
این پدر که حالا مجبور است به جای در آغوش کشیدن فرزندش و پرستاری از او، از پشت شیشه های آی سی یو به شماره افتادن نفس های فرزندش را نظاره گر باشد، در حالیکه بغضی سنگین در گلویش منتظر آزاد شدن است اما حق آزاد شدن ندارد چراکه همه اهالی خانواده چشم امیدشان بعد از خدا به اوست که استوار ایستاده و آنها را دلگرمی می دهد، بیان می کند: «حسین» هیچ وقت فکرش را هم نمی کرد که بعد از ابتلا به کرونا روی تخت بیمارستان، نفس هایش را از کپسول اکسیژنی طلب کند که تا قبل از این تصور می کرد فقط مورد استفاده سالمندان و افرادی با بیماری زمینه ای است.
بعد از شرکت در مراسم جشن شب یلدا برای عروس عمویم کرونا گرفت
«شیما» نیز مادرش را ۴۸ روز پیش بر اثر ابتلا به کرونا از دست داده است. به گفته او، مادرش چند روز بعد از اینکه به همراه خانواده عمویش برای نوعروس شان جشن شب یلدا برگزار کردند، به کرونا مبتلا شده است. او که هنوز هم رفتن مادر را باور نکرده، به خبرنگار ایسنا می گوید: همان موقع چندبار از مادرم خواهش کردم که به علت شیوع کرونا در مراسم شرکت نکند اما او فقط به خاطر رودربایستی با زن عمویم و اینکه خانواده عروس فکر نکنند ما بی کس و کاریم و برای حفظ آبرو، در مراسمشان شرکت کرد! چند روز بعد از همان مراسم مادرم مبتلا شد و کارش به بیمارستان کشید.
حالا تمام حسرت این دختر ۳۲ ساله این است که کاش می توانست در آخرین لحظات زندگی مادرش او را در آغوش بکشد. کاش می توانست خاطرات کودکانه اش را برای او داستان کند و مادرش با همان لبخند همیشگی بازیگوش بودن او را به رخش بکشد و از همان قرمه سبزی های همیشگی برایش بپزد که گویی سبزی هایش بوی بهشت می دهد و هم تراز با غذای هیچ رستورانی در دنیا نبود.
چه حسرت ها که کرونا بر دل هایمان گذاشت، گاهی ما مقصر بودیم و گاهی چوب ندانم کاری دیگری را خوردیم. شاید هیچ کس فکرش را هم نمی کرد که روزی زندگی اش وابسته به مرد غریبه ای باشد که برای دقایقی در اتوبوس کنارش نشسته و یا زنی که در صف نانوایی ایستاده است. شاید کرونا می خواست یادآوری کند که ما مانند دانه های یک تسبیح به یکدیگر وابسته ایم پس با کوچکترین اشتباه ممکن است خانواده ای را داغدار کنیم که دیگر هیچ جبرانی برایش نخواهیم داشت.
در خیابان قدم می زنم، بعد از تمام شدن این محدودیت ها شاید تعداد افرادی که در پیاده رو ها تردد می کنند سه برابر شده باشد. طلافروشی ها شلوغ است، بیشتر از ۱۰ نفر آمدند برای خرید هدیه ای برای عروسشان به منابست شب یلدا. پارچه های رنگارنگی که روی پیشخوان یک بزازی پهن است و فروشنده با آب و تاب از جنس اعلای پارچه برای دختر جوانی می گوید که با هفت زن دیگر برای خرید عروسی آمده است. در دلم خدا خدا می کنم که کاش فقط هدیه ها را برای عروسشان ببرند و برگردند و یلدا را در خانه با اعضای خانواده خود جشن بگیرند، کاش امسال برگزاری این جشن کهن با سال های قبل تفاوت داشته باشد، کاش همان غیرت و همتی که برای عید نوروز و کنسل کردن دید و بازدیدها داشتیم را دوباره خرج کنیم تا مبادا زندگی کسی را ندانسته به خطر بیندازیم.
انتهای پیام