گردشگری ایران در بوته نقد/۴

ایام کرونا فرصت خوبی برای مطالعه آثار مخازن موزه‌ها برای پژوهشگران فراهم کرد

رئیس گروه موزه‌های اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی گفت: شیوع کرونا و ایجاد شرایطی خاص در کشور و استان فرصت خوبی را برای محققان و پژوهشگران این حوزه ایجاد کرد تا به مطالعه آثار مخزن بپردازند.

محمدرضا پهلوان در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص سیاست‌های دولت در حوزه گردشگری و به خصوص موزه‌ها اظهار کرد: از ابتدای سال ۹۷ در این حوزه ۱۱ موزه جدید را برای ساخت و تاسیس در دست داریم که سه موزه از جمله خانه موزه شهید مطهری، خانه موزه قرایی رشتخوار و خانه موزه تربت حیدریه که در مشارکت با بخش خصوصی ساخته شده، آماده افتتاح است.

وی افزود: البته عملیات اجرایی ۸ مورد باقی مانده نیز بالای ۵۰ درصد پیشرفت داشته است. در ایران ۷۰۰ موزه وجود دارد که ۹۴ مورد از این موزه‌ها در خراسان رضوی واقع شده و می‌توان گفت که بین ۱۳ تا ۱۴ درصد از موزه‌های ایران در خراسان رضوی قرار دارد که این آمار، هم به لحاظ کمی و هم کیفی، آمار قابل توجهی است.

رئیس گروه موزه‌های اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی خاطرنشان کرد: طی این سال‌ها در جهت گسترش موزه‌ها اتفاقات خوبی رخ داده و موزه‌های جدید در حال شکل‌گیری است؛ البته که در مجموعه‌داری نیز اتفاقات خوبی را در این سال‌ها شاهد بوده‌ایم؛ به این شکل که تا سه سال گذشته تنها چهار مجموعه‌دار رسمی داشته‌ایم اما در حال حاضر ۱۴ مجموعه‌دار داریم که مجوز رسمی فعالیت دارند.

پهلوان افزود: البته سه مورد از مجوزهای مجموعه‌داری در دست اقدام جهت صدور است. در این حوزه رشد بسیار خوبی داشته‌ایم. اعتماد مجموعه‌داران به میراث فرهنگی جلب شده و برای دریافت مجوز از طریق ما اقدام کرده‌اند چرا که مقدمه ایجاد موزه خصوصی مجموعه‌داری است.

وی عنوان کرد: در نتیجه می‌توان گفت که در زمینه‌ فعالیت‌های مربوط به موزه‌ها اتفاقات خوبی رخ داده و همچنان در حال رخ دادن است چرا که یکی از اساس‌های اصلی گردشگری موزه‌هاست. برای مثال هر سال مجموعه‌هایی نظیر آرامگاه فردوسی که موزه نیز دارد، آرامگاه خیام و یا باغ نادری از پربازدیدترین‌ها در استان است و تعداد زیادی گردشگر از این مناطق بازدید می‌کنند.

در حوزه مجموعه‌داری نزدیک به ۵۰ درصد رشد داشته‌ایم

رئیس گروه موزه‌های اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی در خصوص رشد مجموعه‌داری در استان تشریح کرد: در حوزه مجموعه‌داری نزدیک به ۵۰ درصد رشد داشته‌ایم و تعداد مجموعه‌داران افزایش پیدا کرده است. البته در ساخت چند موزه بخش خصوصی مجموعه خود را به موزه تبدیل کرده یا ادارت دولتی مانند اداره اوقاف، سازمان زمین‌شناسی و اداره کل محیط زیست استان مشارکت‌هایی در این زمینه داشته‌اند.

پهلوان در مورد آمار بازدید از موزه‌ها تصریح کرد: حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد آمار بازدیدکنندگان کاهش پیدا کرد و در بیشتر مواقع به دلیل شرایط کرونا در کشور و استان خراسان مجموعه موزه‌ها تعطیل بود. البته وزارت میراث فرهنگی اعلام کرده بود که اطلاعات تمام موزه‌ها و مجموعه‌ها به صورت فیلم و عکس در اختیارشان قرار گیرد و ما نیز تمام اطلاعات را برای این وزارت‌خانه ارسال کردیم اما هنوز سایتی راه‌اندازی نشده است.

وی اضافه کرد: البته ما خودمان نیز بیکار ننشسته‌ایم برای مثال موزه بزرگ خراسان که موزه کلیدی استان نیز هست، مجموعه‌هایی به صورت خبر، کلیپ، فیلم و عکس را در صفحات فضای مجازی مانند اینستاگرام و تلگرام ایجاد کرده و به صورت مرتب اطلاعاتی را در این صفحات در اختیار علاقه‌مندان قرار می‌دهد.

رئیس گروه موزه‌های اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی ادامه داد: به عقیده من همیشه دو کشف وجود دارد؛ یکی از کشف‌ها زمانی است که اثری از دل خاک بیرون می‌آید و کشف بعدی که اصل است، مطالعه و بازشناسی آن اثر بوده که این فرصت پیش آمد و همکاران این حوزه توانستند در این مدت، با استفاده از شرایط کرونا روی آثار زیادی مطالعات فراوانی انجام دهند.

پهلوان بیان کرد: البته یکی دیگر از مزایای تعطیلی‌ها در این دوران برای ما این بود که فرصت کردیم برای ۱۱ مورد از موزه‌های شهرستان‌های استان خراسان طی مطالعاتی بررسی کنیم که کدام آثار برای به نمایش درآمدن در موزه آن شهرستان مناسب است چرا که در زمان عادی قبل از کرونا کمتر چنین فرصتی برای کارشناسان و راهنمایان موزه پیش می‌آمد.

باید از شرایط استفاده کرد و برای دوران پسا کرونا در حوزه موزه‌های ایده نو ارائه داد

وی ابراز کرد: کرونا سبک‌های زندگی را تغییر داد و بسیاری از مشاغل از بین رفت و بسیاری از مشاغل نیز در بستر فضاهای اجتماعی رونق پیدا کرد. موزه‌ها که در دنیا یکی از بسترهای اصلی مقاصد گردشگری است و با وجود اینکه فرهنگ بازدید از موزه نسبت به دیگر اماکن آمار کمتری را به خود اختصاص داده، باید با معرفی خود به گونه‌ای زنده می‌ماندند اما خوبی این شرایط این است باید از این فرصت استفاده و برای دوران پساکرونا یک طرح نو و جدید ارائه شود.

رئیس‌گروه موزه‌های اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی عنوان کرد: در دنیا بسیاری از موزه‌ها شکل‌محور نیست و تنها اثری را برای نمایش قرار نداده‌اند بلکه به سمت محتوا پیش رفته‌اند؛ مانند موزه سلفی که در کشورهای زیادی شروع به فعالیت کرده است. این موارد، محتوایی ایجاد می‌کند تحت عنوان موزه که جای تامل دارد و حتی شورای جهانی موزه‌ها نیز که موزه‌ها را مجموعه‌ای علمی فرهنگی دانسته که به معرفی آثار می‌پردازد، سعی دارد که این تعریف را بر اساس نیازها و پیشرفت تکنولوژی بازتبیین کند.

پهلوان در خصوص اینکه آیا این موزه‌های جدید در ایران هم شکل‌گرفته‌اند یا خیر، هم ادامه داد: در خصوص چنین موزه‌هایی و شروع یک حرکت جدید نیاز به زیرساخت داریم. البته در کشور ما نیز موزه‌های شهر تهران در این حوزه توانسته‌اند خوب فعالیت کنند.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۲۳ آذر ۱۳۹۹ / ۰۲:۴۷
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 99092317187
  • خبرنگار : 50378