به گزارش باشگاه دانشجویان ایسنا، اختلاف بین سرعت ظاهری انبساط جهان و سرعت قابل انتظار آن، یکی از سرسختترین ناهنجاریهای کیهانشناسی است.
کیهانشناسان، براساس تشعشعات منتشر شده در فاصلهی کوتاهی از بیگبنگ به محاسبه سرعت انبساط جهان (که به ثابت هابل معروف است) میپردازند. این تشعشعات میتوانند مواد اولیه آغاز کیهان را با دقت بالایی آشکار کنند. کیهانشناسان مواد اولیه را وارد مدل تکامل کیهانی خود کرده و سپس مدل را برای بررسی سرعت انبساط کیهان در شرایط حال، پیادهسازی کردند؛ با اینحال، پیشبینیها دارای کمبودهایی هستند.
کیهانشناسان معمولا هنگام رصد اجرامی مثل ستارههای تپنده و ابرنواخترهای درحال انفجار، شاهد انبساط سریع جهان با ثابت بزرگتر هابل هستند. بحث تنش هابل با وجود افزایش دقت ارزیابیها، به قوت خود باقی است. برخی اخترفیزیکدانها معتقدند شاید تنش هابل چیزی بیش از یک خطای اندازهگیری نباشد؛ اما اگر این مفهوم واقعی باشد، بهمعنی نقص در مدل کیهانی فعلی است.
این سمینار مروری مختصر بر انبساط کیهانی هابل خواهد داشت و اینکه مشاهدات متنوع کیهانی به مدل استاندارد کیهانی انجامیده است تفاوت بین مقدار اندازهگیری شده پارامتر هابل از مشاهدات نجومی و مقادیری که در چارچوب مدل استاندارد کیهانی استنناج میشود به «تنش هابل» منجر شده است. اگر این تنش واقعی و با منشا کیهانی باشد، چالشی جدی برای مدل کیهانشناسی زمینه تحت لامیدا- سی.دی.ام که مدل استاندارد کیهانی بر آن بنا شده، خواهد بود. این سمینار دیدگاهها و رهیافتهای گوناگون را که تاکنون برای تنش هابل ارائه شده، با تاکید بیشتر بر دیدگاه سخنران بحث خواهد کرد و به برخی راههای پیشنهادی و چشماندازهای مشاهدات آینده در مورد تنش هابل خواهد پرداخت.
سمینار تنش هابل و مدل استاندارد کیهان شناسی، با سخنرانی محمدمهدی شیخجباری، روزشنبه ۱۵ آذر ساعت ۱۶ به صورت مجازی و در بستر اینترنت برگزار میشود.
علاقه مندان می توانند جهت شرکت در این برنامه به لینک GoogleMeet https://meet.google.com/pwg-otbe-gzm و جهت کسب اطلاعات بیشتر به نشانه sbu_physics@ مراجعه کنند.
انتهای پیام