به گزارش ایسنا، یکی از این منابع به خبرگزاری بلومبرگ آمریکا اعلام کرد: این قرارداد شامل حال سه کشور دیگر که در ژوئن ۲۰۱۷ قطع روابط خود با قطر را اعلام کردند یعنی مصر، امارات و بحرین نمیشود.
یک منبع دیگر اظهار کرد: توافقی گستردهتر (میان دو طرف) به دلیل برطرف نشدن برخی مشکلات موجود از جمله روابط دوحه با تهران، هنوز دور از دسترس است.
بلومبرگ در ادامه تاکید کرد: این موفقیت احتمالی پس از ماهها تلاشهای دیپلماتیک بیوقفه با میانجیگری کویت حاصل میشود که پس از حرکت آخر جارد کوشنر، داماد دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا و فرستاده او به خاورمیانه یعنی سفرش به منطقه خلیج فارس در هفته جاری نتیجه داد.
به گفته این دو منبع بلومبرگ، نزدیک شدن روابط میان ریاض و دوحه احتمالا شامل بازگشایی آسمان و مرزهای زمینی، پایان جنگ رسانهای و دیگر اقدامات جهت اعتمادسازی در چارچوب طرحی دقیق برای بازسازی تدریجی روابط خواهد بود.
برخی دیپلماتها و تحلیلگران معتقدند، عربستان و امارات نیروی محرکه پشت ماجرای تحریم قطر بودند که به تقسیم منطقه و تغییر مسیر سفرهای هوایی و ایجاد مشکل در تجارت و فعالیتها منجر شد. در این میان هم امارات بیش از همه با ازسرگیری روابط با قطر مخالف بود زیرا ترجیح میداد ضمن هشدار نسبت به آغاز هر گونه تنشی با ایران، تمرکز خود را بر ایجاد روابط با رژیم صهیونیستی بگذارد.
همچنین به گفته این دیپلماتها و تحلیلگران، از طرفی عربستان بابت نتیجه کاهش فشارهای آمریکا بر ایران با روی کار آمدن دولت دموکرات جو بایدن نگران است و این مساله زیرساختهای نفتی عربستان را به خطر خواهد انداخت، همچنین اختلافنظرهای عربستان با همپیمانش در مورد سیاستهای اوپک رو به افزایش هستند.
یکی از پژوهشگران مسایل خاورمیانه در موسسه "بیکر" وابسته به دانشگاه "رایس" آمریکا گفت: شوک حاصل از حملات (به تاسیسات آرامکو) و نبود پاسخ صریحی از طرف آمریکا به این حملات منجر به این نتیجهگیری دیرهنگام شد که خطر واقعی علیه امنیت عربستان نه از سمت دوحه بلکه فقط از سوی برخی دیگر از بازیگران موثر منطقه وجود دارد.
انتهای پیام