دکتر مهدی نجفزاده درگفتوگو با ایسنا در خصوص تصویب طرح اقدام راهبردی مجلس برای خروج از برجام اظهار کرد: اقدامات راهبردی در سیاست خارجی ایران توسط مجلس تعیین نمیشود و باید این را بیشتر یک اقدام هشدارآمیز تلقی کنیم نه یک تصمیم راهبردی. این اقدام شاید پیامی برای امریکاییها و اروپاییها باشد که کاسه صبر ایران لبریز میشود و ممکن است از NPT و برجام خارج شود.
وی با اشاره به اینکه بنابراین باید این اقدام را بیشتر باید یک پالس هشدارآمیز تلقی کرد، افزود: اقدامی که مجلس به آن مبادرت کرده مقداری شتابزده است. این اقدام در راستای پاسخ به چه کسی یا کدام نهاد است؟ اگر در پاسخ به اسرائیل است که اسرائیلیها مدتهاست که منتظر هستند ایران از NPTخارج شود تا بتوانند اقدامات خود را علیه ایران توجیه کنند. این اقدام بیشتر در راستای ضعیف کردن دیپلماسی است.
این دانشیار گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی تصریح کرد: میدانیم که عربستان و اسرائیل به شدت دنبال این هستند که هرگونه راه برای گسترش دیپلماسی را ببندند و ایران را در وضعیتی قرار دهند که منزوی شود و نتواند وارد مناسبات بینالمللی شود. تمام تحرکاتی که اخیرا اتفاق افتاده نیز در همین راستا است. بنابراین من فکر میکنم این اقدام مجلس خیلی اقدام کارشناسانهای نیست اما اگر به عنوان یک اقدام تبلیغاتی به آن نگاه کنیم که بتواند کمک کند تا هشداری به اروپاییها و امریکاییها بدهد قابل بررسی است.
در ماههای آینده دیپلماسی در روابط ایران کارساز خواهد بود
نجفزاده در مورد شکل روابط ایران و امریکا در آینده خاطرنشان کرد: من فکر میکنم که ایران و امریکا در ماههای آتی تصمیمهایی خواهند گرفت تا به برجام بازگردند برای اینکه هم برای امریکاییها هم برای ایران سهلالوصولتر است چرا که نیمی از راه را رفتهاند. همچنین من علی رغم تمام نشانهها فکر میکنم شرایط سختتر نشود و مسیر دیپلماسی پیش میرود و در ماههای آینده دیپلماسی در روابط ایران کارساز خواهد بود.
وی عنوان کرد: بایدن که به احتمال زیاد دیگر به عنوان رییس جمهور آینده امریکا روی کار خواهد آمد و اکنون در حال چیدن زمینههای دولت جدید است، او کاملا به دنبال این است که از همان منظر به برجام نگاه کند چرا که شاید ارزیابی انها این باشد که در دوره آقای ترامپ علی رغم فشار حداکثری، غنی سازی و حجم پیک خود را افزایش داده است. آنها متمایل هستند که در ابتدا شروط خیلی حادی مانند مساله موشکی و تحرکات منطقهای برای ایران تعیین نکنند. من فکر میکنم وقتی وارد برجام شوند در آن زمان فشار خواهند آورد.
ایران خیلی مایل نخواهد بود که از مسیر سخت برود
این دانشیار گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی تاکید کرد: من بعید میدانم که ایران در مسیری که در این طرح گفته شده است پیش برود چرا که انتخابات ریاست جمهوری امریکا تمام شده است و دولت جدید دارد میآید که رویکرد آن تمایز آشکاری با آقای ترامپ دارد بنابراین ایران خیلی مایل نخواهد بود که از مسیر سخت برود و مشکل ایجاد کند.
نجفزاده در پاسخ به این سوال که «آیا بایدن برای دولت بعدی ایران صبر میکند؟» بیان کرد: من فکر میکنم که او قبل از تشکیل دولت جدید در ایران به مساله برجام ورود خواهد کرد و تا آن زمان صبر نخواهد کرد و اگر از ژانویه کار خود را آغاز کند یکی از مهمترین اقدامات آقای بایدن بازگشت به برجام خواهد بود چرا که این مساله هم برای دولت امریکا وجود دارد که دیگر میانهروها در ایران رای نیاورند. در سه، چهار ماه آینده رفتار زیگزاگی شاهد خواهیم بود که همان نه جنگ و نه صلح خواهد بود.
عربستان و اسرائیل میخواهند جلوی آب شدن یخ روابط ایران و آمریکا را بگیرند
وی در مورد اقدامات عربستان و اسرائیل تصریح کرد: اقدامات ایذایی هم که عربستان و اسرائیل هم انجام میدهند در همین راستاست که جلوی آب شدن یخها را بگیرند و از همین منظر میتوان اتفاقات اخیر را ارزیابی کرد. آنها خیلی متمایل نیستند که این یخ روابطی که شکل گرفته و به حضور اسرائیل در منطقه، مساله اعراب و اسرائیل و مساله عربستان کمک کرده است، ذوب شود. دموکراتها شاید به آن سمتی بروند که کمی از تنشها کم کنند.
انتهای پیام