از سال ۱۹۸۱ میلادی که ویروس ایدز پا به عرصه زندگی بشر گذاشت، هیچ کس باور نمیکرد که با قدرتی باور نکردنی، اجازه کنترل و مهار خود را از انسان گرفته و جامعه نوین بشری را به چالشی بس بزرگ بکشاند.
در همین راستا با یکی از کارشناسان بهداشتی و فعال در زمینه بیماریهای خاص هم صحبت شدیم تا بیشتر با این بیماری و عوارض آن در زندگی فردی و اجتماعی مبتلایان آشنا شویم.
دکتر محمد جواد سلمی زاده در گفت و گو با ایسنا عنوان کرد: این ویروس که در ابتدا رفتاری ناشناخته داشت و راههای انتقال آن نامشخص بود، سالیان درازی است که زیر سیطره و یوق دانشمندان اسیر شده و علیرغم اینکه تولید واکسن آن هنوز ممکن نشده است، اما داروهایی برای مهار آن ساخته شده و رشد ویروس در بدن بیمار تحت کنترل بوده است.
مسئول مرکز مشاوره بیماری های رفتاری استان قم، ادامه داد: سیستم دفاعی بدن که محل هجمه و تخریب ویروس است، با همین داروها ترمیم میشود و اگر به موقع شناسایی شده و از داروهای مناسب استفاده شود، عمر این بیماران با افراد عادی جامعه تفاوت چندانی نخواهد داشت.
کارشناس بهداشتی تصریح کرد: این بیماری که ویروسی بوده، متأسفانه هیچ واکسنی نداشته و با هیچ دارویی، درمان قطعی نمیشود ولی این بیماری قابل پیشگیری بوده و در صورت شک به آلودگی در سه روز اول تماس، با تجویز داروهای ویژه، میتوان از آلودگی به ویروس و ابتلا به ایدز پیشگیری کرد.
وی افزود: بیشترین راه انتقال این بیماری، در حال حاضر، روابط جنسی محافظت نشده و خارج از چارچوب خانواده و گروههای همجنسباز بوده و پس از آن، استفاده از سرنگ مشترک در معتادین تزریقی، انتقال از وسایل آلوده در مراکزی که اصول استاندارد بهداشتی را رعایت نمیکنند، انتقال از مادر آلوده به جنین و نوزاد، تیغ آلوده آرایشگری، مسواک مشترک و تماس با خون و ترشحات مخاطی بیماران است، که با به یاد داشتن این راههای انتقال و مراقبت از خود، به سادگی میتوان از ابتلا به آن پیشگیری کرد.
مسئول مرکز مشاوره بیماری های رفتاری استان قم توضیح داد: نیش حشرات، ظروف آب و غذای مشترک، همراهی و دست دادن و روبوسی، اشک چشم، مصاحبه و مذاکره و مسافرت و استخر و دوش مشترک، هیچکدام قابلیت انتقال این ویروس را نداشته و این نشان از آن دارد که افراد سالم جامعه و حتی خانواده ایشان، اگر مراقب تماس با خون و ترشحات مخاطی این افراد باشند، به هیچ وجه مبتلا نخواهند شد.
وی ادامه داد: نکته قابل توجه در مبتلایان این بیماری آن است که مصرف منظم و مرتب دارو، علاوه بر ترمیم و تقویت سیستم ایمنی فرد مبتلا، میزان ویروس موجود در خون را به حدی کم میکند که احتمال انتقال آن را در صورت غفلت یا تعمد، به شدت کاهش داده و به صفر نزدیک میکند. لذا، علاوه بر رعایت اصول اخلاقی در روابط جنسی و مراقبت از راههای انتقال یاد شده، مصرف دارو و بررسی دورهای این بیماران اولویت اول در کنترل این بیماری است.
سلمی زاده اظهار کرد: تمامی خدمات مشاورهای و انجام آزمایش سریع تشخیصی ایدز طی ۱۵ دقیقه، در مرکز مشاوره بیماریهای رفتاری بصورت رایگان انجام شده و در صورت لزوم، داروهای پیشگیری یا داروهای اصلی در درمان ایدز و انجام آزمایشات تکمیلی و... در اختیار این افراد قرار میگیرد.
مسئول مرکز مشاوره بیماری های رفتاری استان قم در پایان خاطرنشان کرد: مرکز مشاوره بیماریهای رفتاری با حضور پزشک، کارشناسان بهداشت روان مرد و زن، کارشناس هپاتیت و کارشناس بیماریها و کارشناس مامایی در خدمت مراجعه کنندگان خود بوده و آمادگی خود را برای بررسی دقیق افرادی که به هر دلیلی مشکوک به آلودگی با ویروس ایدز یا هپاتیت شدهاند، اعلام میدارد.
گفتنی است نشانی این مرکز در قم انتهای خیابان توحید، پس از میدان نبوت، روبروی امامزاده سید معصوم، خیابان فاطمه زهرا (س) است. شماره این مرکز نیز ۰۲۵۳۸۶۱۸۰۰۸ و
۰۲۵۳۸۶۱۸۷۰۰ می باشد.
انتهای پیام