در سال های گذشته شهرداری هفت نقطه از سطح شهر اعم از رودکی، حکیم نظامی، خاقانی، علامه مجلسی ، تاناکورا، خیابان ولایت و ارامگاه را جهت ایجاد بازارچه ها باهدف ساماندهی دستفروشان سطح شهر و یکی از پارکینگ عطایی را جهت ساماندهی دستفروشان عطایی مکان یابی کردند ولی تاکنون هیچ گونه هیچ گونه اقدامی عملیاتی درجهت ساماندهی از این مشاغل انجام نشده است.
مسئولان از دستفروشان حمایت نمی کنند
امیر یکی از دستفروشان خیابان عطایی در گفت و گو با ایسنا افزود: سال ۹۷ نزدیک عید شهرداری برای دستفروشان یکی از پارکینگ های عطایی را برای ما در نظر گرفت حتی ثبت نام هم کردیم ولی چون مکان تعیین شده مناسب نبود، مردم خرید نکردند.
این شهروند تصریح کرد: زندگی بسیار سخت شده ماهم توانایی اجاره مغازه نداریم بنابراین مجبوریم در سطح شهر و یاعطایی دستفروشی کنیم.
امیر با بیان اینکه تاکنون هیچ مسئولی دراین مدت از دستفروشان حمایت نکرده است، یاد آور شد: اگر شهرداری مکانی مناسب بدون دریافت اجاره بها برایدستفروشان در نظر بگیرد حاضر هستیم در آن مکان ها وسایل خود را بفروشیم.
یک شهروند دیگر ارومیه ای که در ورودی ارومیه ضایعات فروشی دارد در گفت وگو با ایسنا افزود: قیمت اجاره بها انقدر بالا است که چند نفر باهم در یک مغازه کار میکنیم و به دلیل کمبود جا عمده ضایعات خود را بیرون مغازه گذاشته ایم.
وی درخصوص اینکه چرا تاکنون هیچ اقدامی برای نقل مکان به جایی که شهرداری مشخص کرده انجام نداده اید، اظهار کرد: شهرداری چندباری گفته مکانی برای ضایعات فروشان اختصاص داده ولی چون شهرداری زیاد پیگیر نبوده ماهم اصراری برای جابجایی نداریم.
مکان یابی نادرست از علل ناکامی اجرای طرحهای ساماندهی مشاغل مزاحم است
علیزاده امام زاده عضو شورای شهر ارومیه در گفت و گو با ایسنا افزود: لزوما با اعمال قوه قهریه نمی توان مساله مشاغل غیر رسمی را حل وفصل کرد.
وی تصریح کرد: دلایل اقتصادی ومعیشتی، نبود نگاه راهبردی واکتفا ی صرف به برخوردهای مقطعی درمدت زمان معین، فراموشی وعدم پیگیری موصوع پس از چندی منجر به ناکام ماندن طرح های ساماندهی مشاغل مزاحم شهری و دستفروشان می شود.
عضو شورای اسلامی شهر ارومیه در خصوص اینکه چرا دستفروشان استقبال زیادی ازمکان های معین شده توسط شهرداری برای ایجاد بازارچه های نمی کنند، اظهار کرد: یکی از دلایل عدم استقبال دستفروشان، مکان یابی نادرست است چرا که مکان های مشخص شده همچون خیابان های ۸شهریور ، حضرت پور و شهید قاسمی محل تردد طیف وسیعی از پیاده ها نیست وخاصیت پایانه ای ندارد.
علیزاده با اشاره به اینکه ارومیه شهر تک هسته ای است و از قدیم الایام مرکز شهر ومحورهای منتهی به آن به دلیل تمرکز مراکز تجاری وبازارسنتی محل پر رفت وآمد بوده ومحل تجمع دستفروشان است، خاطر نشان کرد: تازمانی که نتوانیم با فرایند های شهرسازی اقدام به تمرکز زدایی از بافت قدیم کنیم و در کنار آن نتوانیم بازارچه های واقعی با امکانات وتجهیزات کامل درمکان های پر تردد ایجاد نماییم، مساله دستفروشی مرکز شهر نیز حل نخواهدشد ودر حد چند مصوبه باقی خواهدماند.
وی یاد آور شد: حل مشکلات اقتصادی ومعیشتی و اقدامات کافی برای نظم بخشیدن به ساختار شهرسازی و تجهیز مراکز تجاری وبازارهای جدید در کانون شهری امری ضروری واجتناب ناپذیر است که این کار تنها از عهده شهرداری و شورا بر نمی آید.
عضو شورای اسلامی شهر ارومیه بااشاره به اینکه امر تمرکز زدایی و پیشگیری ازهدایت روزانه شهروندان به مرکز شهر به تصمیمات شورای ترافیک برای کاستن ازبار پایانه عطایی نیازمنداست، اظهار کرد: ازسوی اداره کل راه و شهرسازی باید درتدوین طرح های ساماندهی کانون های شهری برای مکان یابی بازارچه ها وجاذبه های تجاری ومکان های داری جاذبه سفر با فضاهای شهری مطلوب وبا کیفیت درنقاط مختلف شهری طوری که شهروندان راترغیب به حضور دراین فضا ها کند تا بدین صورت شهررا چند هسته ای کرده و دستفروشان را ساماندهی و به هسته های دیگر ترغیب کرد.
برخی اصناف با شهرداری همکاری نمی کنند
سلامتی شهردار منطقه ۲ ارومیه در گفت وگو با ایسنا افزود: مشاغل مزاحم شهری درمنطقه ۲ ارومیه که در ورودی ارومیه هستند ساماندهی و به شهرک جدید انتقال می یابند.
سلامتی با اشاره به اینکه با خروج مشاغل مزاحم شهری در منطقه ۲ ارومیه باعث تغییر چهره سطح منطقه خواهدشد، اظهار کرد: باهماهنگی های انجام شده و مکان یابی مناسب ، مکانی برای ضایعات فروشان منطقه اختصاص یافته که با رفع مشکلات آن نسبت به انتقال اقدام می شود.
وی یاد آور شد: متاسفانه با وجود اختصاص مکانهای برای برخی مشاغل مزاحم شهری متاسفانه اصناف ازاین مکان ها استقبال نمی کنند.
شهردار منطقه ۲ارومیه خاطرنشان کرد: مشاغل مزاحم شهری دراین منطقه به تدریج حذف می شود و انتقال برخی صنوف ازجمله آهن فروشان و فلزکاران درحال انجام است.
به گزارش ایسنا؛ ساماندهی دستفروشان و مشاغل مزاحم شهری ارومیه نیازمند یک برنامه جامع، علمی و مکان یابی مناسب است تا ضمن توجه به خواسته های دستفروشان و مشاغل مزاحم شهری و تامین امنیت اقتصادی ومعیشتی این قشر که بیشتر از قشر ضعیف جامعه هستند، امنیت ، آرامش و رفاه شهروندی رابرای شهروندان ارومیه فراهم کنند.
مکان های مشخص شده برای ایجاد بازارچه های فروش و ساماندهی دستفروشان باید اصولی و برنامه ریزی شده انجام شود تا علاوه بر ساماندهی مشاغل غیر رسمی بتوان افراد فعال دراین مشاغل را موظف به تبعیت از قانون و حضور دراین اماکن کند.
انتهای پیام