ابوالفضل مکرمیفر افزود: این اثر تاریخی در استان خراسان رضوی، شهرستان گناباد، بخش مرکزی قسمت جنوبی بافت تاریخی روستای قوژد و در خیابان شهید زمانیان ۴ قرار دارد.
مکرمیفر بابیان اینکه اقلیم بومی منطقه به علت واقعشدن در حاشیه کویر و دوری از دریا از نوع آبوهوای صحرایی و بیابانی گرم و خشک است، اظهار کرد: بافت قدیمی این روستا که مجموعهای کامل از بناهای تاریخی با معماری بسیار زیبا را در خود جایداده، یکی از بافتهای باقیمانده در گناباد است که هماکنون روی طرح مطالعاتی آن اقداماتی صورت گرفته است.
او افزود: این بافت که یکی از طرحهای مهم گردشگری استان خراسان رضوی محسوب میشود و در حال حاضر دارای سکنه است که به عنوان یکی از روستاهای هدف گردشگری انتخاب شده که مرمت برخی خانهها و بناهای شاخص مانند مساجد انجامگرفته است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی درباره تاریخچه و وجهتسمیه اثر اظهار کرد: خانه فرشادنیا واقع در بافت باارزش روستای قوژد است که بنا بر مستندات موجود از بناهای همدوره و مطالعات تطبیقی صورت گرفته، این بنا میتواند متعلق به دوره قاجاریه باشد.
او ادامه داد: معماران دیگری که از آنها یاد میشود استاد ابوالقاسم یزدی، استاد اسدی کاخکی و حسن عالی است که در طول سالهای مختلف در بنا تغییراتی ایجاد میکردهاند.
مدیر دفتر ثبت آثار تاریخی فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی درباره مشخصات اثر اظهار کرد: خانه فرشادنیا با طول ۲۲.۹۴ متر و عرض حداکثری ۱۸.۱۱ متر و به وسعت ۳۲۴.۸۶ مترمربع، از لحاظ طرح و نقشه در زمره منازل با حیاط مرکزی قرار دارد.
محمود طغرایی افزود: سر در ورودی در ضلع شمالی بنا قرار دارد که با طاق گهوارهای پوشیده شده و در دو طرف آن سکوها یا به اصطلاح پیر نشین قرار دارد، سر در به وسیله دالانی با دو زاویه ۹۰ درجه و پوشش ضربی به حیاط مرکزی وصل میشود.
او با بیان اینکه حیاط مرکزی مستطیل شکل است، ادامه داد: این بنا دارای پنج اتاق و یک مطبخ در دالان شمالی است، فضای دسترسی به اتاقهایی که پنجرهای به حیاط ندارد، به وسیله دالانهای ایجاد شده است، فضای داخلی اتاقها دارای پوشش فیل پوش و طاق عدسی است.
او افزود: پوشش کف حیاط موزاییک فرش و نمای بیرونی خانه اندود کاهگل است که دیوارههای خارجی را ساده و بدون تزئین خاصی قرار داده است.
مدیر دفتر ثبت آثار تاریخی فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی درباره ویژگیهای خاص اثر اظهار کرد: وجود حیاط مرکزی، وجود دالان و تاکید بر محرمیت، گچبری و تزئینات زیبای اتاق بادگیر و بادگیر دوطرفه زیبا از ویژگیهای خاص این اثر است.
به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی طغرایی گفت: نوع بهرهبرداری قبلی اثر مسکونی بوده و در سالهای اخیر توسط مالک مرمت و به عنوان اقامتگاه بومگردی مورد بهرهبرداری قرار میگیرد.
انتهای پیام