محمد شمسالدینی در برنامه زنده اینستاگرامی که دومین نشست از سلسله گفتوگوهای ادبیات جهان بود عنوان کرد: وی افزود: اولین دوره زندگی داستایوفسکی از تولد تا زمانی است که به زندان میرود و نوشتههای وی در آن زمان بیشتر رمانهای عاشقانه و متناسب با همان دوران بوده است.
این کارشناس حوزه ادبیات داستانی ادامه داد: داستایوفسکی در یکسری حرکتهای انقلابی به زندان میافتد که این اتفاق تبدیل به رخ داد مهمی در زندگی وی میشود. در ابتدای زندانی شدنش حکم اعدام برای وی صادر اما در روز موعود این حکم لغو میشود.
شمسالدینی بیان کرد: داستایوفسکی را ۵ سال به سیبری به عنوان زندانی میفرستند و در اردوگاههای کار اجباری کار میکند و در آنجا با جنایتکاران و مجرمان مواجه میشود که این اتفاق روی داستایوفسکی و آثار وی بسیار تاثیرگذار شد.
وی اظهار کرد: دوره آخر زندگی وی از سال ۱۸۶۴ شروع میشود و در این دوره مهمترین آثار وی تولید میشود از جمله جنایت و مکافات، ابله، برادران کارامازوف و... .
این کارشناس حوزه ادبیات داستانی خاطرنشان کرد: از مهمترین اتفاقات در دوران زندگی داستایوفسکی انقلاب صنعتی در اروپا بود که مهمترین شخص در آن دوران ناپلئون است.
داستایوفسکی میراثدار مسیحیت است
شمسالدینی عنوان کرد: در آن دوران مهمترین هنری که در روسیه بسیار پیشرفت کرده بود، رماننویسی بود و دلیل آن حضور و بروز رماننویسان مشهوری همچون داستایوفسکی و تولستوی بود.
وی ادامه داد: نیهلیسم در روسیه با وجه کنشگری معنا پیدا میکند. در انسانشناسی داستایوفسکی انسانها به دو دسته تقسیم میشوند؛ یک دسته انسانهای عادی که هم ایشان به همه چیز عادت کردهاند و هم دیگرانی که به آنان عادت کردهاند.
شمسالدینی اظهار کرد: دسته دوم انسانهای غیرعادی که فراتر از عادت عمل میکنند و هر کنشی که انجام میدهند، برای آن یک منظومه جدید میسازند، است؛ یعنی میخواهند به کنشهای خود معنای جدیدی بدهند و دستگاه اخلاقی و اجتماعی جدیدی برای هر کنش خود بسازند.
این کارشناس حوزه ادبیات داستانی افزود: برادران کارامازوف سه برادر هستند که هر یک از وجوه داستایوفسکی را نشان میدهند و هر یک جلوهای از وجود وی هستند. یکی از مشکلات آن زمان در روسیه مساله پدرکشی بود که برای داستایوفسکی از جمله مسائل بسیار مهم بود و در برادران کارامازوف به مساله پدرکشی پرداخته شده است. شان شکلگیری نیهیلیسم در روسیه با کنشگری همراه بوده و ذات نیهیلیسم بینیتی است.
انتهای پیام