کارنامه دولت ترامپ؛ شکاف بیشتر میان اتحادیه اروپا و آمریکا

اختلاف نظر بین اتحادیه اروپا و آمریکا پدیده جدیدی نیست. اما سطح اختلافات هیچ‌گاه چون امروز وسیع نبوده است. هیچ عرصه‌ای از اختلاف نظر بین آمریکا و اتحادیه اروپا به دور نمانده است: از تغییرات اقلیمی تا تعرفه‌های گمرکی.

به گزارش ایسنا به نقل از شبکه خبری دویچه وله، آمریکا همیشه با دیده تردید به مناسبات خود با اتحادیه اروپا نگاه می‌کرد. این موضوع به‌ویژه در عرصه توازن بازرگانی خارجی بین آمریکا و اروپا خود را نشان می‌داد. آنچه اما امروز بر مناسبات آمریکا و اتحادیه اروپا سایه افکنده است، سطح و دامنه این اختلافات است.

سه سال پیش، زمانی که آنگلا مرکل از نشست سران و رهبران کشورهای گروه هفت بازگشته بود، سخنرانی پرمعنایی کرد. روز ۲۸ مه سال ۲۰۱۷، مرکل خطاب به کشورهای اروپایی گفت که زمان اتکا کردن اروپا به آمریکا به پایان خود نزدیک می‌شود.

صدراعظم آلمان با اشاره به تجربه اجلاس کشورهای گروه هفت گفت: «ما اروپایی‌ها باید سرنوشت خودمان را واقعا در دست خودمان بگیریم.» در آن اجلاس، موضوعی وجود نداشت که مخالفت ترامپ را در پی نداشته باشد.

مرکل، هیچ‌گاه پیش از آن، چنین صریح و آشکار درباره آمریکا و مناسبات اتحادیه اروپا و آمریکا سخنی بر زبان نیاورده بود. سیاست "نخست‌آمریکا" دونالد ترامپ، عملا سیاست‌های اقتصادی آن کشور را رقم می‌زد و همین موضوع بر مناسبات سیاسی و بازرگانی آمریکا با کشورهای اروپایی تاثیر می‌نهاد.

مشاجره بر سر تعرفه‌های گمرکی

تراز بازرگانی آمریکا با اتحادیه اروپا به زیان آمریکا منفی است. صادرات آمریکا به اروپا نازل‌تر از واردات این کشور از کشورهای اروپایی است.

در اوایل سال ۲۰۱۸، آمریکا در یک اقدام بی سابقه بر روی واردات آلومینیوم و فولاد از اروپا تعرفه گمرکی زیادی تعیین کرد. اتحادیه اروپا نیز در واکنش تعرفه گمرکی تعیین شده برای بخشی از واردات خود از آمریکا را افزایش داد.

ژان کلود یونکر، رئیس پیشین کمیسیون اروپا از اینکه اروپا ناگزیر به افزایش تعرفه گمرکی بر روی برخی از کالاهای آمریکا و از جمله شلوارهای جین شده است، ابراز تاسف کرد.

اوج‌گیری یک مناقشه قدیمی: رقابت بین بوئینگ و ایرباس

آمریکا نیز، تعرفه‌های گمرکی بر روی واردات پنیر، کره و شراب را افزایش داد. حتی تهدید کرد که برای واردات خودروهای ساخت اروپا مالیات بیشتری تعیین کند. در این بین، رقابت قدیمی بین دو شرکت هواپیماسازی بوئینگ و ایرباس نیز مجددا اوج گرفت.

عدم اطمینان

آنچه گابریل فلبرمایر، رئیس انستیتو اقتصاد جهانی در شهر کیل آلمان خطری بزرگ برای مناسبات بین آمریکا و اتحادیه اروپا می‌داند، محدود به مناقشه گمرکی نیست.

به باور او، عدم اطمینان از عملکرد و تداوم سیاست‌ها در آمریکا، به مناسبات دیپلماتیک و بازرگانی آمریکا و اروپا آسیب می‌رساند.

او خروج آمریکا از پیمان اقلیمی پاریس و خروج آمریکا از توافق هسته‌ای با ایران را از جمله مواردی می‌داند که بر مناسبات اروپا و آمریکا سایه افکنده است.

آمریکا در سیاست‌های خود نسبت به اتحادیه اروپا، عملا تمایز زیادی با مناسبات خود با چین یا مثلا با روسیه قائل نمی‌شود.

افزون بر آن، فشار آمریکا به کشورهای عضو ناتو نیز بر مناسبات بین آمریکا و کشورهای اروپایی صدمه زده است. ترامپ گفته است که آمریکا از این پس حاضر نخواهد بود هزینه دفاع از اروپا را تقبل کند. او خطاب به مرکل گفته است: «آنگلا باید صورتحساب‌هایش را بپردازد.»

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۶ آبان ۱۳۹۹ / ۱۳:۰۲
  • دسته‌بندی: آمریکا و اروپا
  • کد خبر: 99080603403
  • خبرنگار :