به گزارش ایسنا، فضا یک مکان شگفت انگیز است که هر چه در آن کاوش کنیم بیشتر به زیباییهای آن پی میبریم. در این خبر قصد داریم کارها و ماموریتهایی که دانشمندان سراسر جهان به منظور بررسی و کشف رموز فضا انجام دادهاند را بررسی کنیم.
۱. ملاقات کاوشگر "بپی کلمبو" با "زهره"
کاوشگر "بپی کلمبو" ۱۵ اکتبر با موفقیت یکی از دو پرواز نزدیک برنامهریزی شده خود به سیاره زهره را انجام داد. آژانس فضایی اروپا در حساب کاربری خود در اینستاگرام اعلام کرد ماموریت مشترک آنها همراه با آژانس کاوشهای هوافضای ژاپن موسوم به "بپیکلمبو" ۱۵ اکتبر ساعت ۰۳:۵۸ به وقت گرینویچ(۷:۲۸ صبح پنجشنبه به وقت تهران) با فاصله تقریبی ۱۰ هزار و ۷۲۰ کیلومتر به سیاره زهره نزدیک شد. این کاوشگر فضایی به عنوان بخشی از سفر هفت ساله خود به عطارد، طی یک مانور در فاصله تقریبی ۱۰ هزار و ۷۲۰ کیلومتر به سیاره زهره نزدیک شد. بپی کلمبو در ۲۰ اکتبر ۲۰۱۸ به فضا پرتاب شد و قرار است در سال ۲۰۲۵ به مدار سیاره عطارد وارد شود. اولین پرواز در ۱۰ آوریل سال ۲۰۲۰انجام شد و پرواز بعدی نیز ۱۵ اکتبر در نزدیک زهره انجام شد و یک پرواز دیگر در ۱۰ اوت ۲۰۲۱ در نزدیکی زهره انجام خواهد شد. دو پرواز به سمت سیاره زهره و شش پرواز به سمت سیاره عطارد انجام خواهد داد.
۲. آماده شدن فضانورد فرانسوی برای ماموریت سال ۲۰۲۱
در تصویر فوق توماس پسکی(Thomas Pesquet) فضانورد فرانسوی آژانس فضایی اروپا در مرکز فضایی جانسون ناسا در هوستون در حال انجام برخی تمارین به منظور آماده شدن برای ماموریت خود در سال ۲۰۲۱ و سفر به ایستگاه فضایی بین المللی است. در اینجا او در حال آموزش "آزمایش زمان" است که برای اولین بار در سال ۲۰۱۷ اجرا شد و در آن به بررسی این فرضیه پرداخته میشود که زمان در شرایط "ریزگرانش"(microgravity) سرعت مییابد.
۳. ارسال ۳ فضانورد به ایستگاه فضایی بین المللی
ماموریت اکسپدیشن ۶۴ که ۶۴ اُمین اعزام طولانی مدت به ایستگاه فضایی بینالمللی است با جدا شدن و عزیمت موشک سایوز MS-۱۶ انجام شد. این ماموریت شامل سه سرنشین بود که ساعت ۱:۴۵ بامداد ۱۴ اکتبر به وقت منطقه زمانی شرقی و ۹:۱۵ به وقت تهران سوار بر موشک سایوز MS-۱۷ به سوی فضا پرتاب شد.
بنابر برنامهریزیها قرار است این مأموریت در تاریخ ۱۸ آوریل ۲۰۲۱ با جداشدن موشک سایوز MS-۱۷ به پایان برسد. در ماموریت مذکور سه فضانورد به نامهای"سرجی ریجیکوف"(Sergey Ryzhikov) و "سرجی راد سرجوکوف"(Sergey Kud-Sverchkov) از سازمان فضایی فدرال روسیه و "کاتلین روبینز"(Kathleen Rubins) از ناسا به ایستگاه فضایی بینالمللی رفتند.
۴. پارک ملی "لاگونا سان رافائل" از فضا
مأموریت "کوپرنیک سنتینل-۲ "آژانس فضایی اروپا، پارک ملی لاگونا سان رافائل شیلی را از فضا رصد و تصویری از آن ثبت کرد. این ماهواره در حال چرخش دارای پنج ابزار است که به او اجازه میدهد تا نه تنها زمین را رصد کند، بلکه شرایط جوی مانند دما و رطوبت زمین را نیز کنترل کند. سنتینل-۲ (Sentinel-۲) یکی از پروژههای رصد زمین است که توسط آژانس فضایی اروپا به عنوان بخشی از برنامه کوپرنیک به منظور بهبود مأموریتهای دیدهبانی زمین و پشتیبانی از خدماتی مانند پایش جنگلها، بررسی تغییرات پوشش زمین و مدیریت بلایای طبیعی توسعه یافته است.
۵. سلفی کاوشگر مریخی "تیان ون-۱" در اعماق فضا
اخیرا کاوشگر مریخی "تیان ون-۱"متعلق به چین، در فاصله نزدیک به ۱۵ میلیون مایل از زمین از خود یک سلفی گرفت. کاوشگر مریخی "تیان ون-۱" چین توسط دوربین کوچکی که از این فضاپیما بیرون زده است، از خود در فاصله ۱۵ میلیون مایلی از زمین عکسهای سلفی گرفته و به زمین مخابره کرده است. یک دوربین کوچک با لنزهای زاویه باز(wide-angle) در هر دو طرف، در اعماق فضا از این فضاپیما بیرون آمده است و در هر ثانیه یک تصویر گرفت و دادهها را به "تیان ون-۱" فرستاد و سپس این تصاویر به زمین فرستاده شد."تیان ون-۱" یک مأموریت جاه طلبانه است که شامل یک مدارگرد و همچنین اولین فرودگر یا سطح نشین و مریخ نورد چین است. سازمان ملی فضایی چین این تصاویر جدید را به مناسبت روز ملی این کشور منتشر کرد.
۶. غروب خورشید از فضا
“کریس کسیدی” فضانورد ناسا که هم اکنون در داخل ایستگاه فضایی بین المللی مستقر است ، اخیرا عکسی را در توییتر منتشر کرد که نشان میدهد منظره غروب خورشید از فضا چگونه است. عکس او غروب خورشید را نشان میدهد و در همان حال نیز یک دوربین فیلمبرداری در حال ثبت مانور بازوی رباتیک ایستگاه فضایی بین المللی در اطراف فضاپیمای سیگنوس است.
۷. موفقیت مجدد تلسکوپ "جیمز وب" طی یک آزمایش
تلسکوپ فضایی "جیمز وب" ناسا اخیرا یک مرحله مهم را پشت سر گذاشت و آزمایشات زیست محیطی پیش از پرتاب خود را انجام داد. ناسا و شرکت هوافضا نورثروپ گرامن، این فضاپیمای کاملاً مونتاژ شده را تحت آزمایشهای لرزش صوتی و سینوسی چند هفتهای قرار دادند تا دریابند آیا این فضاپیما میتواند در برابر سختیهای پرتاب و سفر به مدار مقاومت کند یا خیر. حتی برای ساده ترین فضاپیما، آزمایش زیست محیطی یک مرحله حیاتی برای توسعه است. یک ماهواره نه تنها باید بتواند در محیط سخت فضا فعالیت کند، بلکه باید از سر و صدا و ارتعاشات موشک خود هنگام عبور از جو زمین نیز جان سالم به در ببرد.این برای تلسکوپ فضایی جیمز وب(JWST) از اهمیت بیشتری برخوردار است زیرا این تلسکوپ نه تنها بزرگترین تلسکوپ فضایی ساخته شده است بلکه دارای پیچیده ترین ساختار نیز است. این تلسکوپ به همراه مجموعه ابزارها و سیستمهای پشتیبانی پیچیدهای که دارد، قرار است در تاریخ ۳۱ اکتبر ۲۰۲۱ توسط موشک آریان ۵ از مرکز پرتاب گویان فرانسه به فضا پرتاب شود. پس از این آزمایش صوتی، فضاپیما به محفظه دیگری منتقل شد و روی میز لرزان قرار گرفت و در آنجا تحت آزمایش لرزش سینوسی با فرکانس پایینتر قرار گرفت و شبیه سازی شتابهای عمودی و افقی بیشتر بر روی آن انجام شد. ایده این بود که محققان تشدید کنندهها را تنظیم کنند و میزان مقاومت آنها را بسنجند. به گفته نروثروپ گرومن، آزمایشهای بعدی شامل استقرار سپر خورشیدی پنج لایه فضاپیما، استقرار بالهای آینه اولیه و ارزیابی کامل سیستمها قبل از بستهبندی و ارسال به آمریکای جنوبی خواهند بود.
۸. پرتاب سیزدهمین سری از ماهوارههای استارلینک
پس از چند تاخیر به دلیل شرایط نامساعد جوی، ۶۰ ماهواره جدید از مجموعه ماهواره های اینترنتی پروژه "استارلینک"(Starlink) سوار بر موشک "فالکون ۹" که مأموریت "Demo-۲" را به ایستگاه فضایی بینالمللی برد، ۶ اکتبر پرتاب شدند و در مدار زمین قرار گرفتند. این پرتاب چند روز پس از آن صورت گرفت که "ایلان ماسک" مدیر عامل اسپیس ایکس در توییتر خود اظهار داشت که این شرکت باید پیشرفت های زیادی کند تا سال آینده شانس تکمیل ۴۸ پرتاب را داشته باشد. موشک دو مرحله ای "فالکون ۹" با محموله ۶۰ ماهواره استارلینک از سکوی پرتاب ۳۹A در مرکز فضایی کندی ناسا پرتاب شد و تقریباً ۹ دقیقه بعد، تقویت کننده مرحله اول موشک به زمین بازگشت و روی یک کشتی بدون سرنشین در اقیانوس اطلس فرود آمد. این پرتاب هفدهمین مأموریت اسپیس ایکس در سال ۲۰۲۰ و ۹۴امین پرتاب موفقیت آمیز موشک "فالکون ۹" بود.
۹. کهکشانی در چنگ گرگ
تلسکوپ فضایی هابل اخیرا تصویری از کهکشان مارپیچی "ان جی سی ۵۶۴۳ "که در صورت فلکی گرگ قرار دارد ثبت کرده است. این کهکشان در حدود ۶۰ میلیون سال نوری از زمین فاصله دارد و اخیراً محل زندگی ابرنواختر "۲۰۱۷cbv" بوده است.
۱۰. سفر "اگزومارس" به فرانسه
۲۰ سپتامبر، مأموریت "اگزومارس" آژانس فضایی اروپا از تاسیسات فضایی تالس آلنیا به شهر کن، فرانسه منتقل شد. این مأموریت شامل مریخ نورد روزالیند فرانکلین است که دارای یک مته تخصصی برای جمع آوری نمونهها از زیر سطح مریخ است. مریخنورد اگزومارس(ExoMars rover) مریخنورد رباتیک برنامهریزی شده مریخ، به رهبری آژانس فضایی اروپا است. بنابر برنامهریزیها قرار بود مریخنورد اگزومارس ۲۵ ژوئیه سال ۲۰۲۰ پرتاب شود که پرتاب آن به دلیل شیوع کروناویروس به سال ۲۰۲۲ موکول شد. رهبران این پروژه اعلام کردند به دلیل انجام آزمایشات بیشتر و رفع برخی مشکلات و شیوع بیماری کووید -۱۹ پرتاب این مریخ نورد به سال ۲۰۲۲ موکول شده است.
انتهای پیام