یک کارشناس مسائل حقوقی:

گرداندن سارقین باعث تجری آن‌ها می‌شود/ بهترین راه پیشگیری است

یک کارشناس مسائل حقوقی گفت:  بهترین راه جلوگیری از سرقت و بزه دیده و قربانی جرم سرقت نشدن، بحث پیشگیری؛ یعنی  تدابیر وضعی و اجتماعی است که مانع از تحقق جرم  می شود.  

عباس تدین در گفت و گو با ایسنا درباره بررسی ابعاد حقوقی گرداندن افرادی با عنوان «اراذل و اوباش» ، و «سارق» و «موبایل قاپ» و ... در شهر از سوی نیروی انتظامی، گفت: موضوع تشهیر یا  در شهر گرداندن برخی از محکومین به جرایم مالی، ریشه در قواعد فقهی و مبانی فقهی دارد.  

این کارشناس مسائل حقوقی افزود: ما در برخی از جرایم اقتصادی و مالی و حتی غیرمالی مثل شهادت کذب در فقه می بینیم که  موضوع تشهیر  مطرح شده  اما از آنجا که ما موضوع اصل  قانونی بودن جرم و مجازات را پذیرفته‌ایم، زمانی می توانیم اقدام به اعمال قواعد  فقهی و دیدگاه‌های فقهی در عمل کنیم که موضوع بر مبنای نص قانون مورد حکم مقام قضایی قرار گرفته باشد و  به عبارتی امروزه اعتقاد بر این است که از باب تکمیل مجازات‌ها این امکان به قضات داده شده تا یک سری اقدامات و تدابیر تکمیلی را در حکم خود بیاورند و مجازات اصلی مرتکب جرم را به نحوی تکمیل و تشدید کنند. شاید  بحث انتشار اسامی مفسدین اقتصادی که در قانون به آن توجه شده یکی از نمونه‌های همین موضوع تشهیر باشد.  

وی با بیان اینکه تشهیر  به معنای شهره و معروف کردن  و در اینجا به معنی  رسوا کردن شخص هم است، گفت:  برخی از قضات با توسل به برخی از مقررات قانونی این اجازه را به خود می‌دهند تا در جرایم مالی مثل سرقت اقدام به حکم تشهیر این اشخاص و در شهر گرداندن آنها کنند و  مطمئنا این  کار از یک طرف می تواند جنبه عبرت آموزی داشته باشد  و  به نحوی هشداری به کسانی باشد  که ممکن است مرتکب چنین جرایمی  شوند و  از طرف دیگر می تواند به نحوی مانع تکرار جرم هم شود و  اشخاصی که تشهیر  شدند دیگر دست به ارتکاب چنین رفتارهایی نزنند.

این وکیل دادگستری تاکید کرد:  اثر منفی تشهیر این است که نباید این اقدامات به گونه‌ای باشد که باعث تجری اشخاص شود و برایشان این اقدام عادی شود و  تشهیر را هم یک امر  ساده بپندارند و احساس کنند که نه تنها موثر نیست بلکه باعث  معروفیت آنها می شود؛ لذا  بهترین راه جلوگیری از سرقت و بزه دیده و قربانی جرم سرقت نشدن، پیشگیری؛ یعنی اتخاذ تدابیر وضعی و غیر وضعی است که مانع از بزه دیدگی اشخاص می شود.  

تدین در پایان گفت: آموزش‌های اجتماعی و فرهنگی در بحث پیشگیری اجتماعی و استفاده از اقدامات و تدابیر مربوط به پیشگیری های وضعی مثل استفاده از دزدگیر یا دوربین مدار بسته یا آژیر می تواند در بحث کاهش جرم سرقت موثر باشد.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۲۶ مهر ۱۳۹۹ / ۰۲:۱۵
  • دسته‌بندی: حقوقی و قضایی
  • کد خبر: 99072317546
  • خبرنگار : 71429