شیوع ویروس کرونا در کشورمان و اوجگیری این ویروس در اصفهان تمام برنامهریزیها در بخشهای گوناگون را تحتتأثیر قرار داده است. برنامههای فرهنگی و هنری سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان نیز که تا پیش از شیوع کرونا به صوت عرصهمحور و با حضور شهروندان برگزار میشد، یا به فضای مجازی کوچ کرده و یا به زمان دیگری موکول شده است و با کاهش فعالیتهای هنری و فرهنگی، هنرمندان اصفهانی نیز از این شرایط متضرر شدهاند.
اقتصاد فرهنگ و هنر، اقتصاد مهجوری در ایران است که امروز با ظهور پاندمی کرونا از گذشته هم مهجورتر شده و بیم آن میرود در صورت بیتوجهی نهادهای فرادستی دچار خاموشی پایدار شود. آنطور که سخنگوی دولت میگوید، کووید ۱۹ تنها در ۱۳ رسته محاسبهشده کشور را با ۱۰۸ هزار میلیارد تومان کسری درآمد و ضربه به کسبوکارها مواجه کرده و قطعاً یکی از رستههای شغلی به شدت آسیبدیده در بخش اقتصاد خلاق است؛ اقتصادی که از مهجوریت و حمایت نشدن رنج میبرد.
کرونا از نظر پیامدهای اقتصادی به شدت طبقاتی بوده و علیه شریفترین اقشار جامعه یعنی هنرمندان عمل کرده است؛ هنرمندانی که تا قبل از بحران کرونا نیز با سیلی صورت خود را سرخ نگه داشته بودند.
به گزارش ایسنا، نظر به این شرایط، محمد عیدی، معاون فرهنگی شهردار و رئیس سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان اعلام کرد: طرحی با عنوان حمایت از هنرمندان در دوران کرونا از سوی معاونت فرهنگی شهرداری اصفهان آماده شده که شهرداری را در نقش تسهیلگر فرهنگی به سوی عمق بخشیدن به ارتباط هنرمندان، شهرداری و مردم سوق میدهد. این چرخه شامل هنرمندان، مردم و شهرداری است و هرکدام از این اضلاع به صورت فعال در این طرح مشارکت خواهند داشت.
وی با بیان اینکه از زمان شیوع ویروس کرونا فعالیت هنرمندان در بخشهای گوناگون دچار چالش شده، ادامه داد: از آنجایی که هنرمندان سرمایههای فرهنگی و نمادین شهر اصفهان هستند، شهرداری باید طرحی برای حمایت از هنرمندان ارائه میکرد. همچنین با توجه به شیوع ویروس کرونا این انتظار وجود داشت که با انجام فعالیتهای گوناگون به صورت مجازی و با رعایت شیوهنامههای بهداشتی به افزایش نشاط اجتماعی در میان شهروندان کمک کنیم.
معاون فرهنگی شهردار اصفهان گفت: شهرداری اصفهان با این اقدام، افزایش سرمایه اجتماعی میان مردم و هنرمندان، افزایش سرمایه نمادین، افزایش سرانه فعالیتهای فرهنگی در زمان شیوع کرونا و کاهش تبعات اجتماعی این بیماری در شهر را دنبال میکند.
عیدی، با بیان اینکه این طرح در بخشهای گوناگون فرهنگی و هنری دستهبندی شده، تصریح کرد: بخش نخست مربوط به هنرهای تجسمی است که برگزاری جشنواره نماد قوس آذر به روایت هنرهای معاصر یکی از این برنامههاست. همچنین تولید پنج جلد کتاب فاخر از هنرمندان به نام و صاحب اثر در حوزه هنرهای تجسمی پیشبینی شده است. در بخش دوم نیز به تولید محصولات موسیقیایی در ژانرهای شهروندی، موسیقی اصفهان، برگزاری جشنواره و کنسرت آنلاین و سفارش اثر به هنرمندان موسیقی اصفهان و طنز موسیقی میپردازیم.
رئیس سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان ادامه داد: در بخش سوم طرح حمایت از هنرمندان در دوران کرونا، حمایت از تولیدات سینمایی، تولید و سفارش فیلم و تولید کلیپ و فیلمهای کوتاه برای پخش در فضای مجازی در دستور کار قرار دارد و قصد داریم تمام هنرمندان و فعالان بخش سینما در شهر اصفهان را در این بخش درگیر کنیم تا با تلاش هنرمندان آثار خوبی تولید شود.
به گفته عیدی، در بخش ادبیات به سفارش اثر و تولید داستان بلند و کوتاه با موضوع اصفهان، گردشگری، تولید متن نمایشنامه و سفارش ترانه برای تولید موسیقی پرداخته میشود تا گنجینهای از آثار و کالاهای گوناگون هنری و فرهنگی بهخصوص در بخش هنرهای تجسمی و ادبیات فراهم شود.
وی خاطر نشان کرد: تولید و انتشار ۵۰ اپیزود نمایش کوتاه با محتوای فرهنگی، فستیوال تکگویی نمایشی پژواک، سفارش تولید ۱۰۰ عنوان نمایش محیطی و خیابانی و برگزاری جشنواره نمایشی طنز و جشنواره نمایشنامهنویسی اصفهان از محورهای این طرح در بخش تئاتر است و امیدوارم با رخت بربستن ویروس کرونا شاهد اجرای این تولیدات و برنامهها در شهر اصفهان باشیم.
معاون فرهنگی شهردار اصفهان یادآور شد: یک برنامه تلویزیونی اینترنتی با عنوان «مجله اینترنتی بیدار شو» در فضای استودیو تولید میشود که بخشهای گوناگونی دارد و امیدوارم ضمن ایجاد سرگرمی و شاد کردن مردم، بتواند دغدغههای فرهنگی و اجتماعی روز جامعه را نیز مطرح کند و تلنگری به این چالشها بزند. این برنامه به صورت هفتگی تولید و پخش میشود.
عیدی افزود: ما تولید برنامه دیگری با بهرهگیری از فرهنگ عامه را نیز در دستور کار داریم. در این برنامه با حضور هنرمندان هنرهای تجسمی، موسیقی و تئاتر و ترکیب آنها به تولید کالای فرهنگی پرداخته و به معرفی آوا و نواهای کار که در فرهنگ عامه ما وجود داشته است و فعالان مشاغل مختلف این نواها را بر زبان داشتند میپردازیم. در این برنامه که برای نخستین بار در کشور تولید میشود به دنبال احیا و تولید اثر با محوریت فرهنگ عامه و آوا و نواهای کار هستیم.
وی در تشریح رویداد ملی هنرهای تجسمی با عنوان «در مقیاس قوس» که قرار است از سوی موزه هنرهای معاصر اصفهان در زمستان ۹۹ برگزار شود، گفت: هدف از برگزاری این رویداد ایجاد گفتمان میان فضای هنرهای تجسمی و عرصه شهری است تا هویت نماد قوس آذر به صورت عمومی و در سطح شهر به شهروندانی که کمتر در فضای گالریها و موزهها حضور پیدا میکنند، بیشتر معرفی شود.
رئیس سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان با اشاره به برگزاری این رویداد در دو بخش اظهار کرد: در بخش نخست به برگزاری نشستهایی با حضور مهمانان و کارشناسان میپردازیم تا درباره نماد قوس آذر و ارتباط آن با هنرهای معاصر، هنرهای تجسمی و نمادشناسی به بحث و گفتوگو بپردازند. البته به دلیل شیوع ویروس کرونا ممکن است این بخش از رویداد به شکلهای دیگر مانند چاپ کتاب و کاتالوگ ارائه و یا به صورت مجازی در شبکههای اجتماعی برگزار شود که این امر به وضعیت شیوع بیماری کرونا بستگی دارد.
عیدی تصریح کرد: چندین سال است که اصفهان به عنوان شهر خلاق در حوزه صنایعدستی و هنرهای مردمی شناخته میشود و بهترین راه برای اینکه هنرمندان را مشتاق کنیم در حوزه نماد و هویت شهری اصفهان به خلق اثر بپردازند برگزاری این رویداد بود. اکنون مدیومهایی برای این رویداد در نظر گرفته شده که عرصهمحور باشند و بتوان آنها را در فضاهای شهری نمایش داد.
وی با بیان اینکه فراخوان حضور در رویداد در مقیاس قوس ۱۵ مهرماه منتشر شده، تصریح کرد: این رویداد ملی در سه بخش مجسمه، ویدئو آرت و پوستر برگزار میشود و هنرمندان سراسر کشور تا ۱۵ آبان ماه میتوانند در آن شرکت کنند. پس از داوری، در هر بخش نیز پنج اثر به عنوان آثار برگزیده انتخاب میشود و سپس وارد فاز اجرای آثار در محیط شهری میشویم. برای اجرای آثار برگزیده بازه زمانی سه ماهه در نظر گرفتهایم و پیش از اجرای هر اثر درباره زمان و مکان آن اطلاعرسانی خواهد شد.
رئیس سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان خاطرنشان کرد: هر هنرمند تنها در یک بخش رویداد میتواند شرکت کند. هنرمندان میتوانند سه طرح پیشنهادی را به دبیرخانه رویداد ارسال کنند، اما تنها یک طرح به عنوان طرح برگزیده انتخاب میشود.
عیدی گفت: بیش از اینکه بر برگزاری یک رویداد رقابتی متمرکز باشیم، رویکرد ما ایجاد گفتمان میان هنرمندان هنرهای تجسمی است. به همین منظور فضایی در شبکههای اجتماعی طراحی میشود تا هنرمندان و مردم درباره این نماد و ارتباط آن با شهر اصفهان و لزوم پرداختن به نمادهای هویت ملی و حفظ آنها به گفتوگو بپردازند.
انتهای پیام