آمار مبتلایان به کرونا در جهان به ۳۶ میلیون نفر نزدیک شده و تاکنون مرگ یک میلیون و ۴۱ هزار و ۸۶۲ نفر نیز در اثر این بیماری تأیید شده است؛ ایران در رتبه دوازدهم ابتلا به کرونا در دنیا قرار دارد و وضعیت بیماری کووید۱۹ در کشور همچنان صعودی است و روزانه بیش از ۲۰۰ قربانی می گیرد. بنا به گفته سخنگوی وزارت بهداشت، تا روز گذشته مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۴۷۱ هزار و ۷۷۲ نفر رسیده و ۴۱۵۴ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ نیز در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند.
سیما سادات لاری همچنین وضعیت استانهای تهران، اصفهان، قم، آذربایجان شرقی، خراسان جنوبی، سمنان، قزوین، لرستان، اردبیل، خوزستان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، گیلان، بوشهر، زنجان، ایلام، خراسان رضوی، مازندران، چهارمحال و بختیاری، البرز، آذربایجان غربی، مرکزی، کرمان، خراسان شمالی، همدان و یزد را قرمز اعلام کرد و این در حالی است که ۴ استان دیگر شامل کردستان، هرمزگان، فارس و گلستان نیز در وضعیت هشدار قرار دارند.
ابتلا و مرگ و میر نسبتا بالا
بنا بر اعلام کمیته اپیدمیولوژی کرونا وزارت بهداشت، هر چند موارد ابتلا و مرگ و میر در کشور نسبتا بالا است، اما روند کشور در این هفته به ثبات رسیده و تغییرات مختصر صعودی داشته است.
در تحلیـل اسـتانی روند بیماری در هفته منتهی به ۱۱ مهـرماه منتشر شده توسط کمیته اپیدمیولوژی بیماری کووید-۱۹ وزارت بهداشت آمده است که در ۹ استان (آذربایجان شرقی، چهارمحال و بختیاری، زنجان، البرز، هرمزگان، گیلان، فارس، گلستان و سیستان و بلوچستان) روند ثبات با تغییرات مختصر صعودی و در ۱۲ استان (لرستان، سمنان، بوشهر، خراسان شمالی، اصفهان، یزد، خراسان جنوبی، کهگیلویه و بویراحمد، تهران، مرکزی، آذربایجان غربی و قزوین) روند صعودی یا شروع پیک جدید مشاهده شده است.
در هفت استان (قم، ایلام، همدان، اردبیل، خوزستان، کرمان و مازندران) روند ثبات با تغییرات مختصر و نامنظم وجود داشته است. در دو استان (خراسان رضوی و کردستان) روند ثبات با تغییرات مختصر نزولی مشاهده شده و احتمالاً یک استان (کرمانشاه) اخیراً یک پیک را پشت سر گذاشته است. باید مدنظر داشت که یک استان میتواند چندین پیک منحنی را تجربه کند.
بر اساس اعلام کمیته اپیدمیولوژی کرونا در وزارت بهداشت، تعداد موارد جدید ابتلا به کووید-۱۹در جهان در روز ۹ مهر ماه ۲۴۹۷۸۷ نفر، در دهم مهر ماه ۲۸۵۰۱۶ نفر و در یازدهم مهر ماه ۳۱۵۶۲۸ نفر بوده است.
وضعیت بحرانی شیوع کرونا در کشور
پیام طبرسی، رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری وضعیت فعلی شیوع کرونا در کشور را بحرانی توصیف کرده و خواستار رعایت پروتکلهای بهداشتی بیش از گذشته از سوی مردم شده است. او وضعیت بحرانی شیوع کرونا در کشور و وضعیت گسترش این ویروس در کشور، خصوصا در تهران را از هفتههای قبل و پس از کاهش محدودیتها و رفتارهای پرخطر، قابل پیش بینی دانسته است/.
طبرسی با اشاره به افزایش بار مبتلایان به کرونا طی روزهای گذشته میگوید: بالاترین میزان بستری شدگان کرونایی از اولین روز شیوع تا به امروز در بخش های ICU، مربوط به روزهای اخیر است. ویروس کرونا وارد مرحله جدیدی شده، به شکلی که در دو هفته اخیر با بیمارانی مواجه شدهایم که با علائمی مشابه ولی شدیدتر از دورههای قبل به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه میکنند.
وی با اشاره به تاثیر مستقیم سفرها بر افزایش آمار کرونا و تعطیلات پیش رو به مردم توصیه کرد: برای پیشگیری از افزایش شیوع بیماری کرونا و حفظ سلامت خود از سفر رفتن اجتناب کنید؛ چرا که اگر مردم بخواهند همانند هفتههای گذشته همچنان در مراسمها شرکت کنند و به سفر رفتن ادامه دهند، تعداد مبتلایان بیشتر و بیشتر خواهد شد.
رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری خواستار عمل به توصیهها و دستورات مقام معظم رهبری مبنی بر رعایت بیشتر پروتکلها، محدودیت تردد، عدم برگزاری تجمعات در مراسمها و... به عنوان فصل الخطاب شده و با اشاره به احتمال افزایش شمار مبتلایان و در ادامه مرگ و میرها در هفته های آتی، نسبت به این موضوع هشدار داد و گفت: برای مهار کرونا، نیازمند همت بلند و حرکت جهادی مردم، مسئولان و سیاستگذاران هستیم.
ضرورت اعمال محدودیت برای کنترل کرونا
پیام طبرسی با اشاره به ضرورت اعمال بیشتر محدودیتها برای کنترل کرونا تاکید کرد: کادر درمان دچار فرسودگی و خستگی شدهاند و روز به روز تعداد بیمارن بدحال بیشتر میشود، شیوع و انتشار ویروس نیز در حال خارج شدن از حد کنترل است. رعایت پروتکلهای بهداشتی و انجام تمهیدات باید بیش از پیش جدی گرفته شود تا بیماری کنترل شده و در فصول سرد با بحران کمتری نیز مواجه شویم.
وی با اشاره به درمان سختتر بیماران مبتلا به کرونا عنوان کرد: آمارها بیانگر این موضوع است که درصد فوتیها بر اثر ویروس کرونا در بخشهای آی سی یو درصد بسیار بالایی است، درمان بیماران مبتلا به کرونا در مقایسه با ماههای گذشته سختتر شده؛ چرا که مبتلایان با علائم شدیدتر بیماری روبرو هستند. افرادی که نسبت به رعایت توصیهها بیتوجه هستند، نیم نگاهی به آمار مبتلایان و درصد درگیری مردم با این بیماری خصوصا افراد در معرض خطر داشته باشند.
این متخصص با بیان اینکه هیچ درمان و دستورالعمل معجزه آسایی برای کرونا در دنیا وجود ندارد، اظهار کرد: تحقیقات برای تهیه واکسن و داروی موثر کرونا با شدت ادامه دارد، ولی کماکان دارویی ارایه نشده که با قاطعیت این بیماری را درمان کند. داروهای ضد التهاب نیز تا حدودی برای کاهش دوره بیماری اثر گذار است، ولی مطلقا بر میزان مرگ و میرها اثری ندارند و مابقی موارد نیز صرفا در فاز تحقیقاتی قرار دارد.
به گفته طبرسی، علامت کلی کرونا را همان تب، سرفه و تنگی نفس بوده و از بین رفتن حس چشایی، علائم گوارشی، قلبی و عصبی نیز از دیگر نشانههای ابتلا به این بیماری است. وی با بیان این که همچنان هیچ درمان و دستورالعمل معجزه آسایی برای مقابله با کرونا در هیچ جای دنیا وجود ندارد، ادامه داد: درمانهای ثانویهای همانند درمان به کمک آنتیبادیها در فاز نهایی تحقیقات هستند. مدل آزمایشی به کمک آخرین دستاوردها و تکنولوژیها انجام میشود و به نظر میرسد این روش در مقایسه با روش پلاسما درمانی، اثرگذاری بهینهتر و موثرتری داشته باشد.
آمار برای ترسیدن مردم اعلام نمیشود
در همین حال مسعود مردانی، عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا طی یادداشتی عاجزانه از مردم خواهش کرده است در تعطیلات تجمیعی هفتههای آتی، از سفرهای تفریحی و بیمورد صرف نظر کنند و برای حفظ سلامت خود و خانوادهشان، برای احترام به حقوق انسانی سایر هموطنان و همچنین برای احترام به زحمات کادر درمان، خانهنشینی را به تفریح و گشت و گذار در استانهایی که حالا هیچ کدام، شرایط مطلوبی از بابت کاهش شیوع بیماری کووید-۱۹ ندارند، ترجیح بدهند. در غیر این صورت، ظرف هفتههای پس از آن، با تکمیل صد درصدی تختهای بیمارستانی مواجه میشویم و ممکن است ناچار شویم برای پذیرش بستریهای جدید کووید-۱۹ بیمارستانی صحرایی دایر کنیم.
او در ادامه عنوان کرده است: "امروز آمار ابتلای کووید-۱۹ در کشور ما به عدد ۴۷۱ هزار و ۷۷۲ نفر و آمار فوت مبتلایان به عدد ۲۶ هزار و ۹۵۷ نفر رسید. این آمار برای ترسیدن مردم اعلام نمیشود بلکه برای واقعبینی مردم اعلام میشود. این آمار اعلام میشود که مردم بدانند هر روز حداقل ۲۰۰ نفر از عزیزان ما و آنها، بر اثر ابتلا به بیماری کووید-۱۹ فوت میکنند که البته اعتقاد من این است که آمار فوت ممکن است از این عدد بسیار بیشتر باشد."
مردانی تاکید کرده مردم باید باور کنند که ممکن است قربانیان بعدی کووید-۱۹ خود آنها باشند اگر بخواهند به رعایت نکردن توصیههای بهداشتی و استفاده نکردن از ماسک و نادیده گرفتن اهمیت فاصلهگذاری اجتماعی ادامه بدهند. امروز ما هیچ امیدی نداریم جز این که رفتارهای مردم بتواند موج شیوع بیماری را در کشور کاهش دهد. آن چه امروز با رفتار مردم شاهد هستیم این است که ویروس کرونا حداقل تا تابستان سال آینده هم با ما خواهد بود و قربانی خواهد گرفت؛ مگر آن که مردم دلشان به حال خود و خانوادهشان بسوزد و رفتاری متفاوت در پیش بگیرند و به رعایت پروتکلهای بهداشتی احترام بگذارند که آن وقت ما هم میتوانیم امیدوار باشیم که کرونا هر چه زودتر از کشور ما رخت بربندد.
کووید ۱۹ دوره فصلی ابتلا به آنفلوآنزا را پیچیدهتر میکند
محمد کارآموزیان، دکترای بهداشت عمومی و جمعیت دانشگاه بریتیش کلمبیا (UBC) در گفتوگو با ایسنا عنوان کرد: بیماری کووید ۱۹ به احتمال قوی ریشه کن نخواهد شد و بعد از دستیابی به واکسن موثر احتمالا حالتی شبیه بیماری های عفونی تنفسی دیگر پیدا خواهد کرد. او همچنین اشاره کردهه فعلا چیزهای زیادی است که درباره رفتار ویروس کرونا نمی دانیم و در مجموع پیش بینی رفتار کووید ۱۹ سخت است.
به گفته وی، می توان انتظار داشت که بیماری کووید ۱۹ دوره فصلی ابتلا به آنفلوآنزا را پیچیده تر کند، آنفلوآنزا یک بیماری فصلی است که در فصول پاییز و زمستان بیشتر رخ می دهد و این خود باعث مراجعه بیشتر بیماران به مراکز درمانی و فشار به سیستم درمانی خواهد شد؛ که مدت هاست تحت فشار بیماری کووید ۱۹ بوده و تا حد قابل توجهی خسته و فرسوده شده است و قطعا این هجوم بیماران می تواند خدمت رسانی را مختل و مرگ و میر را افزایش دهد.
این اپیدمیولوژیست بیماری های عفونی با اشاره به به موج سوم اپیدمی کرونا در ایران گفت: اکثر کشورهای دنیا در حال تجربه موج دوم بیماری کووید۱۹ هستند اما در ایران به دلایل مختلف از قبیل زودتر شروع شدن این اپیدمی، رعایت نکردن پروتکل های بهداشتی توسط مردم، عدم حمایت دولت از مردم با فراهم کردن بسته های حمایتی معیشتی، مدیریت ضعیف گردهمایی ها و... متاسفانه شاهد موج سوم این بیماری هستیم.
کارآموزیان با بیان اینکه تا زمانی که اپیدمی در کشور کنترل نشود و یا واکسن برای استفاده عموم در دسترس قرار نگیرد دلیلی برای بهبود اوضاع به ذهنمان نمی رسد، تاکید کرد: هیچ کشور و سیستم بهداشتی بدون همکاری شهروندانش قادر به کنترل این بیماری نخواهد بود. ما همه وظیفه فردی و اجتماعی داریم که توصیه های بهداشتی را تا حد امکان رعایت کنیم. دانش در مورد ویروس جدید کرونا به سرعت در حال تکامل است، پس اطلاعات و توصیه ها ممکن است مرتباً تغییر پیدا کند و در این راستا ممکن است بازار شایعه درباره کووید ۱۹ داغ شود اما مهم این است که صرفا به اطلاعات سازمان های معتبر بهداشتی و منابع مانند CDC و WHO اعتماد کنید.
انتهای پیام