پیری یا سالمندی به عنوان آخرین دوره زندگی انسان همواره مورد توجه جوامع بشری بوده و متاسفانه در دوره سالمندی قوای جسمانی و ذهنی انسان تحلیل می رود و همین امر باعث می شود که نیازهای سالمندان بیشتر از سایر دوران زندگی آنان شود.
سالمندی به معنی بیماری نیست و اگر بخواهیم سالمندان سالمی در آینده داشته باشیم لازم است آموزشهای مراقبتهای بهداشتی پیشگیرانه از همان دوران کودکی و در مدارس به کودکان داده شود.
دکتر مریم نیک صولت در گفت وگو با ایسنا، با بیان اینکه هر فرد بالای ۶۰ سال سالمند تلقی می شود، اظهار کرد: با توجه به موفقیت های سیستم بهداشتی جهان در حوزه پیشگیری و درمان، شاهد رشد جمعیت سالمند در همه کشورها هستیم.
وی ورود به دوره سالمندی را نیازمند آمادگی دانست و افزود: متاسفانه اکثر سالمندان مبتلا به بیماری های مزمن هستند و به طور متوسط هر سالمند دو بیماری مزمن همزمان دارد لذا باید مراقبت های پیشگیری اولیه و ثانویه داشته باشیم.
این متخصص طب سالمندی، با بیان اینکه اطرافیان فرد سالمند نیز باید مراقبت های پیشگیرانه را در قبال سالمندشان انجام دهند، گفت: پیشگیری اولیه شامل مشاوره، آموزش و واکسیناسیون موجب می شود سالمند کمتر دچار بیماری شود و در مرحله دوم به سراغ غربالگری می رویم.
نیک صولت، غربالگری را موجب تشخیص زودهنگام و درمان به موقع دانست و تصریح کرد: تشخیص زودهنگام از عوارض بیماری ها به ویژه در دوره سالمندی جلوگیری می کند. در مرحله سوم نیز سالمندان می توانند کیفیت زندگی خودشان را با توانبخشی افزایش دهند.
وی از سالمندان خواست خودشان مراقبت های لازم را برای ورود به دوره بعدی زندگی داشته باشند و خاطرنشان کرد: برای اینکه یک سالمندی خوب و موفق داشته باشیم، ورزش یک گزینه مهم است؛ البته ورزش کردن برای همه دوران زندگی توصیه می شود، اما پیاده روی های منظم برای سالمندان بسیار مفید و موثر خواهد بود. ورزشکاران حرفه ای که مشکلات قلبی و عروقی ندارند نیز در دوره سالمندی می توانند به ورزش خود با دستور پزشک ادامه دهند.
این متخصص طب سالمندی، با بیان اینکه سالمندان باید حلقه اجتماعی و روابط دوستانه خودشان را حفظ کنند، متذکر شد: اگر سالمندان بتوانند نقش اجتماعی خودشان را ایفا کنند، سالمندی بهتری خواهند داشت. همچنین مدیریت استرس ها و استفاده از مشاوره و آموزش برای حل مشکلات زندگی بسیار برای سالمندان کمک کننده خواهد بود.
نیک صولت، از سالمندان و اطرافیان آنان خواست نسبت به انجام غربالگری ها توجه داشته باشند و بیان کرد: در ایام پاندمی کرونا قرار داریم و سالمندان از جمله گروه های آسیب پذیر در مقابل این بیماری هستند، زیرا اکثر سالمندان بیماری های مزمن دارند و سیستم سلولی آنان کاهش پیدا کرده است.
وی ریسک ابتلا به کرونا را در سالمندان بالا دانست و اظهار کرد: توصیه می کنیم سالمندان حتما مراقبت های بهداشتی را بیش از سایر افراد انجام دهند و در اجتماعات حضور پیدا نکنند و در صورت خروج از خانه حتما ماسک بزنند و فاصله دو متری با دیگران را رعایت کنند.
این متخصص طب سالمندی، با اشاره به طولانی شدن شیوع کرونا، عنوان کرد: دیگر نمی توانیم به خانواده ها توصیه کنیم به دیدن سالمندان نروند، زیرا طولانی شدن ایام قرنطینه می تواند اثرات روحی برای سالمندان به همراه داشته باشد لذا برای ملاقات با سالمندان حتما فاصله گذاری فیزیکی رعایت شود و ماسک بزنید.
وی با تاکید بر لزوم استفاده سالمندان از لوازم شخصی مانند سجاده و حوله و لیوان و...، گفت: در صورت دیدار با سالمندان از روبوسی کردن جدا خودداری شود.
نیک صولت، یکی دیگر از مشکلات دوره سالمندی را خطر سقوط دانست و اضافه کرد: افتادن موجب شکستگی استخوان لگن سالمندان می شود و لذا پیشگیری از سقوط بسیار مهم است لذا خانواده های دارای سالمند از دستگیره های حمایتی از حمام و توالت استفاده کنند و مسیر تردد سالمندان را تاریک نگذارند و اجازه ندهند سالمند از کف پوش های لیز سقوط کند. در زمان حمام نیز حتما به یاری سالمند بشتابند تا خطر سقوط وجود نداشته باشد.
انتهای پیام