مدثر تیموری در گفتوگو با ایسنا عنوان کرد: در رصد و پیمایشی که به همراه کارشناسان پرندهنگر استان در منطقه چشمه گل شهرستان تربتجام داشتیم به پرندهای از خانواده سنگ چشمها مشکوک شدیم که بعد از بررسی و مطالعه دقیق، مشخص شد که این پرنده سنگ چشم خاکستری عربی است که برای اولین بار در خراسان رضوی شناسایی و در لیست پرندگان استان ثبت شد.
وی ادامه داد: سنگ چشم خاکستری عربی با نام علمی Lanious excubitor aucheri که به سنگ چشم خاکستری جنوبی نیز معروف است متعلق به خانواده سنگ چشمهاست که در راسته گنجشکسانان قرار میگیرند.
وی اظهار کرد: تیره سنگ چشمها به لحاظ تنوع گونهای در شهرستان وضعیت مناسبی دارد به طوری که این تیره ۹ گونه دارد که خوشبختانه به دلیل غنای پوشش گیاهی و طبیعی منطقه، بسیاری از آنها از جمله سنگ چشم خاکستری بزرگ، سنگ چشم خاکستری کوچک، سنگ چشم دم سرخ و سنگ چشم ترکستان در شهرستان و به خصوص منطقه چشمه گل وجود دارد.
تیموری در رابطه با خصوصیات ظاهری و وجه تمایز زیرگونه سنگ چشم خاکستری عربی با سایر زیر گونههای سنگ چشم خاکستری گفت: سنگ چشم خاکستری عربی حدود ۲۴ تا ۲۵ سانتیمتر طول دارد و به لحاظ اندازه تقریبا شبیه سنگ چشم خاکستری است اما بالهای این پرنده نسبت به بقیه سنگ چشمها که بالهای کشیدهای دارند، مقداری کوتاهتر است، منقار این پرنده هم کلفت و سنگین است و پاهایش نسبت به سنگ چشم خاکستری قدری بلندتر است.
وی ادامه داد: همچنین رگههای روی دم پرنده، نسبت به سنگ چشم خاکستری کمتر دیده میشود و در مجموع نسبت به سنگ چشم خاکستری بزرگ، تیرهتر است و حالت سیاهی پشت چشمانش دارد و سفیدی گلو و پشت در تضاد با زیرتنه میباشد. در پرنده جوان روتنه کمرنگتر و قهوهایتر از بالغ ولی زیر تنه بنفش نخودی است.
وی خاطر نشان کرد: تا کنون گزارشی مبنی بر حضور سنگ چشم خاکستری عربی در سایر نقاط خراسان رضوی ثبت نشده است و برای اولین بار این زیرگونه در منطقه چشمه گل شهرستان تربت جام رصد و شناسایی شد اما هیچ بعید نیست که در سایر نقاط استان هم وجود داشته باشد که رصد و شناسایی آن نیاز به دقت و پیگیری کارشناسان مربوطه دارد.
گفتنی است سایت چشمه گل شهرستان تربتجام با وسعت ۱۷ هکتار در سال ۱۳۸۷ به عنوان سایت پرورش آهوی ایرانی راهاندازی شده و به دلیل وجود پاسگاه محیطبانی، منطقه به خوبی حفاظت شده و از تنوع زیستی خوبی برخوردار است.
از جمله سایر پرندگان این منطقه میتوان به عقاب طلایی، انواع سارگپه، انواع سنگ چشمها، زردپره سر سرخ، شاهین، دلیجه، جغد شاخدار و... اشاره کرد.
انتهای پیام