ارتباط شدت کووید-۱۹ با فعالیت بیش از اندازه سلول‌های تی

پژوهشگران می‌گویند که فعالیت بیش از اندازه نوعی از سلول‌های تی می‌تواند به شدت یافتن کووید-۱۹ منجر شود.

به گزارش ایسنا و به نقل از ساینس‌دیلی، بررسی جدید پژوهشگران "موسسه کارولینسکا"(Karolinska Institute) سوئد نشان می‌دهد که نوعی از سلول‌های تی ضدباکتری موسوم به "لنفوسیت تی نامتغیر وابسته به مخاط"(MAIT) در افرادی که به نوع متوسط و شدید کووید-۱۹ مبتلا هستند، به شدت فعال می‌شوند. یافته‌های این پژوهش می‌توانند درک پژوهشگران را در مورد نحوه واکنش سیستم ایمنی نسبت به کووید-۱۹ افزایش دهند.

"جان سندبرگ"(Johan Sandberg)، استاد بخش پزشکی موسسه کارولینسکا و از پژوهشگران این پروژه گفت: برای یافتن درمان کووید-۱۹، لازم است که نحوه واکنش سیستم ایمنی را به طور کامل درک کنیم زیرا شاید این واکنش‌ها در برخی موارد به بدتر شدن بیماری منجر شوند.

سلول‌های تی، بخش مهمی از سیستم ایمنی به شمار می‌روند. حدود یک تا پنج درصد از سلول‌های تی در خون افراد سالم، از سلول‌های MAIT تشکیل شده است که در درجه اول نقش مهمی در کنترل باکتری‌ها دارند اما می‌توانند برای مقابله با برخی از عفونت‌های ویروسی نیز مورد استفاده سیستم ایمنی قرار بگیرند.

پژوهشگران تصمیم گرفتند تا در این پروژه، نقش سلول‌های MAIT را در مقابله با کووید-۱۹ مورد بررسی قرار دهند. آنها سلول‌های MAIT را در نمونه‌های خون ۲۴ بیمار مبتلا به نوع متوسط و شدید کووید-۱۹ بررسی کردند و سپس به مقایسه آنها با نمونه خون ۱۴ فرد سالم و ۴۵ بیمار بهبود یافته کووید-۱۹ پرداختند.

نتایج این پژوهش نشان داد که تعداد سلول‌های MAIT در افراد مبتلا به کووید-۱۹ متوسط و شدید، به صورت قابل توجهی کاهش می‌یابند و فعالیت سلول‌های باقیمانده بیشتر می‌شود. این موضوع نشان می‌دهد که سلول‌های MAIT در واکنش ایمنی نسبت به کروناویروس نقش دارند. الگوی کاهش تعداد و فعالیت در خون‌، برای سلول‌های MAIT قوی‌تر از سلول‌های تی است. پژوهشگران دریافتند که میزان تراکم سلول‌های MAIT در مجرای تنفسی بیماران مبتلا به کووید-۱۹ بیشتر از افراد سالم است.

سندبرگ ادامه داد: این ارزیابی‌ها در کنار یکدیگر نشان می‌دهند که کاهش سلول‌های MAIT در خون بیماران مبتلا به کووید-۱۹ تا اندازه‌ای به خاطر انباشته شدن آنها در مجرای تنفسی است.

تعداد سلول‌های MAIT در خون بیمارانی که در دوره نقاهت به سر می‌بردند، در هفته‌های پس از بیماری بازیابی شد. این موضوع برای مدیریت عفونت باکتریایی در افراد مبتلا به کووید-۱۹ مهم است. پژوهشگران دریافتند که فعالیت سلول‌های MAIT در بیمارانی که جان خود را از دست می‌دهند، به صورت قابل توجهی بیشتر بوده و بیان گیرنده موسوم به "CXCR3" نیز در آنها کمتر صورت گرفته است.

سندبرگ افزود: یافته‌های ما نشان می‌دهند که سلول‌های MAIT، نقش قابل توجهی در واکنش ایمنی نسبت به کووید-۱۹ دارند. ویژگی‌های سلول‌های MAIT موجب می‌شود که در واکنش ایمنی نسبت به سیگنال‌های التهابی نقش داشته باشند. فعالیت سلول‌های MAIT در برخی افراد بیشتر است و به شدت گرفتن بیماری منجر می‌شود.

این پژوهش، در مجله "Science Immunology" به چاپ رسید.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۸ مهر ۱۳۹۹ / ۱۳:۴۵
  • دسته‌بندی: فناوری
  • کد خبر: 99070806088
  • خبرنگار : 71604