ابراهیم هزارجریبی روز جمعه، چهارم مهر ماه، در دومین همایش روز جهانی پنبه که با همت کارخانه نساجی کاشمر در سالن همایشهای فرمانداری این شهرستان برگزار شد، افزود: موضوع اقتصاد مقاومتی، امنیت مواد غذایی و تولید محصولات اساسی از سیاستهای راهبردی دولت است.
وی بیان کرد: در حوزه زراعت ۹ محصول در گروه امنیت غذایی قرار دارد که دولت به ۴ محصول گندم، روغن، شکر و پنبه نگاه ویژهای داشته است. همچنین برای سال جاری که جهش تولید نامگذاری شده، طبق دستور معاون اول رئیسجمهور به وزارتخانههای تولیدی که یکی از آن وزارت جهاد کشاورزی بوده، پنبه به عنوان یکی از محصولات اولویتدار مشخص شده است.
مجری طرح پنبه وزارت جهاد کشاورزی عنوان کرد: با اقدامات صورت گرفته سطح زیرکشت پنبه در سال جاری به ۹۸ هزار و ۵۰۰ هکتار افزایش یافت و پیشبینی میشود امسال ۲۷۰ هزار تن وش تولید شود که به نسبت سال قبل رشدی ۱۸ درصدی خواهد داشت.
وی با بیان اینکه همزمان با آغاز برنامه ششم در زراعت پنبه ۶۸ درصد افزایش تولید داریم، مطرح کرد: بهرغم توفیقات به دست آمده اما وقتی وضعیت کنونی را با سابقه درخشان پنبه و دوران طلایی آن مقایسه میکنیم، مشاهده میشود همچنان عقب هستیم.
هزارجریبی گفت: خوشبختانه روند سقوط پنبه متوقف شده و این فرایند رشد را تجربه میکند. در حال حاضر پرونده خوداتکایی پنبه روی میز دولت قرار دارد تا همزمان با برنامه ۱۴۰۴ به سرانجام برسد.
وی از راهاندازی پایش عوامل خسارتزای پنبه در کشور خبر داد و تصریح کرد: تیمی مجرب تمام بیماریها و آفات این محصول استراتژیک را در کل کشور رصد و ارزیابی و برای آن راهکار پیدا میکنند که مجموعه این اقدامات منجر به افزایش محصول و هزینهها شده است.
آمایش سرزمین در بخش کشاورزی نیاز جدی کشور است
محمدجواد نیکبین، نماینده مردم کاشمر در مجلس شورای اسلامی، افزود: برای خرید تضمینی برخی از محصولات کشاورزی و بالا رفتن قیمت محصولات کشاورزی طی هفته گذشته در مجلس شورای اسلامی بحث شد که خوشبختانه مواردی مصوب و برای شورای نگهبان ارسال شد.
وی عنوان کرد: نیاز جدی کشور به آمایش سرزمین در بخش کشاورزی است. اگر سالانه ۲۵ میلیون تن پنبه در دنیا تولید میشود و سهم اول تولید را هند، آمریکا و دیگر کشورها در دست دارند، به این دلیل است که در بسیاری از این کشورها آمایش سرزمین انجام شده است.
نیکبین تاکید کرد: اگر چه همه محصولات کشاورزی در کشور باید خرید تضمینی باشد و چیزی به نام خرید غیرتضمینی نباید داشته باشیم اما آن زمانی که سند آمایش کشاورزی کشور تدوین شود و برای هر منطقه مشخص شود که چه محصولاتی باید کشت کنند، میتوان برای چنین موضوعاتی نیز برنامهریزی کرد.
وی افزود: چون سند آمایش سرزمین نداریم قیمت برخی محصولات از خاک هم ارزانتر میشود و یک محصول از اوج عزت به نهایت ذلت میرسد و این موجب میشود کسی رغبت به کاشت نداشته باشد. اگر دولتها پای قانون سند آمایش سرزمین بیایند، هیچ محصولی روی زمین نمیماند. اکنون هر کیلو کشمش در منطقه ترشیز بین ۱۷ تا ۲۰ هزار تومان معامله شده ولی در کشورهای عربی همین محصول با همان بستهبندی ۸۰ تا ۹۰ هزار تومان خرید و فروش میشود.
نماینده مردم کاشمر در مجلس شورای اسلامی مطرح کرد: در سال ۶۷ موضوع خرید تضمینی محصولات کشاورزی مصوب شد. اگر دولتها به همین قانون مصوب شده عمل کنند، نیازی به قانون جدید نخواهیم داشت. باید توجه داشت تعدد قوانین یک عیب محسوب میشود.
نیکبین عنوان کرد: اگر آمایش سرزمین اجرایی شود، هر کس هر محصولی را نمیتواند بکارد و بر اساس نقشه راه باید جلو برود. از این طریق است که در برخی محصولات کشاورزی وابسته به سایر کشورها نخواهیم بود.
کاشمر یکی از مناطق مستعد تولید پنبه در شرق کشور
فرماندار کاشمر در ادامه گفت: کاشمر از گذشته قطب کشاورزی استان خراسان رضوی بوده و در بخشهای مختلف دیگر نیز ظرفیتهای بالقوه و بالفعلی دارد.
مسلم ساقی با بیان اینکه کاشمر یکی از مناطق مستعد زنجیره تولید پنبه در شرق کشور است، اظهار کرد: اگر چه در گذشته به فعالان اقتصادی نگاه مثبتی نبود اما این تغییر نگاه فرهنگی با اجرای مثلث توسعه اقتصادی کمک میکند تا بسترهای مناسبی برای فعالان اقتصادی و سرمایهگذاران ایجاد شود.
وی اضافه کرد: اکنون در شهرستان کاشمر ۴ معین اقتصادی که همه از بخش خصوصی هستند، وارد عمل شدهاند. اگر دنبال توسعه هستیم، نگاه دولتی در حوزه اجرا نباید خیلی دخیل باشد بلکه در بخش اقتصادی معینهای اقتصادی باید وارد شود.
ساقی خاطرنشان کرد: طی مدت یک سال که تفاهمنامه معینهای اقتصادی توسط استاندار خراسان به امضا رسیده، تاکنون ۴۵۱ پروژه اقتصادی و فرهنگی در سامانه رصد نهاد مردمی اقتصاد مقاومتی خراسان رضوی به ثبت رسیده است.
وی با بیان اینکه از ۴۵۱ پروژه، ۲۹۲ مورد آن در حوزه اقتصادی بوده که پیشبینی ۸۸۵ نفر اشتغال در این پروژهها شده است، گفت: طی یک سال اخیر ۶۱ پروژه از این تعداد به بهرهبرداری رسیده و برای ۲۷۰ نفر اشتغال ایجاد شده است.
ساقی افزود: سال گذشته سه همایش مهم کشوری پنبه، گیاهان دارویی و گردشگری نیز در شهرستان کاشمر برگزار شده است.
سطح زیر کشت پنبه کاشمر ۴ برابر شد
در ادامه مدیر جهاد کشاورزی کاشمر گفت: پس از برگزاری اولین همایش روز جهانی پنبه در کاشمر سطح زیر کشت پنبه در این شهرستان به ۴ برابر افزایش یافت.
حسین محمدی افزود: با توجه به اینکه پنبه یکی از محصولات ارزآور کشور محسوب میشود، امیدواریم همانند دهه ۷۰ که ۶۰۰۰ هکتار از اراضی منطقه زیر کشت پنبه بود و منطقه ترشیز توزیع کننده بذر پنبه در ۸ استان کشور بود، توفیقات خوبی را مجدد به دست آوریم.
وی مطرح کرد: طی سالهای اخیر ۴ رقم بذر پنبه شامل ورامین، خورشید، خرداد و ترشیز در کاشمر تولید شده و در کشور نیز به نام این شهرستان ثبت گردیده است.
مدیر جهاد کشاورزی کاشمر مطرح کرد: امیدواریم با توجه به وجود کشاورزان با تجربه و کارخانههایی که در سطح شهرستان داریم، از جمله کارخانه لینترگیری که جزو ۴ کارخانه بزرگ کشور محسوب میشود و دو کارخانه طلای سفید و همچنین وجود کارخانه نساجی کاشمر که تکمیلکننده این زنجیره است، به موفقیتهای خوبی در کاشت پنبه دست پیدا کنیم و به خودکفایی برسیم.
وی گفت: یکی از عوامل محدودکننده کشت پنبه آب است؛ به همین دلیل کشت مخلوط را به میزان ۱۲۰ هکتار در سطح شهرستان راهاندازی کردیم تا میزان آب مورد نیاز به حداقل لازم برسد.
محمدی همچنین از کاهش واردات ۳۸ درصدی نخهای خارجی طی یک سال گذشته در مقایسه با سال قبل خبر داد و عنوان کرد: این اقدام جان تازهای را به کشاورزان در سطح استان و کشور داد.
با حضور جمعی از مسئولان کشوری، استانی و منطقهای و همچنین کشاورزان و خبرنگاران رسانههای مختلف کشوری دومین همایش ملی روز جهانی پنبه به مدت سه روز با همت کارخانه نساجی کاشمر در این شهرستان برگزار شد.
انتهای پیام