حتی چهارسال پیش هم که زلزله 7.3 ریشتری ازگله این مدرسه فرسوده را تخریب کرد، امید می رفت که آموزش پرورش برای بازسازی آن اقدام نکند و زمین آن را به میراث فرهنگی واگذار کند تا با انجام یکسری تحولات آنوبانی نیِ باستانی فرصت خودنمایی به جهانیان را پیدا کند و از حصار این مدرسه رهایی یابد، اما چنین اتفاقی نیفتاد و بازهم پیگیری ها بینتیجه ماند.
در نهایت بهمن سال گذشته بود که استاندار کرمانشاه نیز به این مسئله ورود کرد. وی در نشست شورای آموزش و پرورش استان به شرایط نامناسب آنوبابانی و قرار گرفتن آن در حصار یک مدرسه اشاره کرد و تاکید داشت که از محل اعتبارات زلزله، به آموزش و پرورش استان زمین و پول داده شود تا مدرسه ای دیگر احداث کند و بی خیال این مدرسه قدیمی شود که یک اثر باستانی را گرفتار خودش کرده است.
علیرغم دستور و تاکیدی که استاندار کرمانشاه نسبت به جابجایی سریعتر این مدرسه برای نجات آنوبابانی داشت و با وجود اینکه سرانه آموزشی در سرپلذهاب بیشتر از زمان زلزله شده، اما آنطور که مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه میگوید، آموزش و پروش استان هنوز هیچ همکاری برای تحویل این مدرسه به میراث فرهنگی نداشته است.
امید قادری در گفت و گو با ایسنا، در این باره بیشتر توضیح داد و گفت: مگر چند سنگ نگاره باستانی همانند آنوبا نی نی داریم که در داخل یک شهر قرار گرفته اند و میتوانند ثروتی بزرگ برای آن شهر محسوب شوند.
وی اعلام کرد: آنو بانینی قدیمی ترین سنگ نگاره خاورمیانه است که بخشی از تاریخ سلسه ای را در چهارهزار سال قبل روایت میکند و شاید دیگر اثر باقی مانده ای از این دوره را نداشته باشیم.
مدیرکل میراث فرهنگی کرمانشاه با بیان اینکه اهمیت کتیبه باستانی آنو بانی نی کمتر از کتیبه بیستون نیست، تاکید کرد: این اثر میتواند به یکی از جاذبه های مهم گردشگری استان تبدیل شود، اما باید ابتدا آن را از شرایط فعلی که در آن قرار گرفته نجات دهیم.
وی با تاکید براینکه آموزش و پرورش همکاری برای رهایی آنو بانی نی از شرایط فعلی ندارد، عنوان کرد: پس از زلزله سال 1396 سرانه فضای آموزشی در سرپلذهاب تقریبا دو برابر شده و اکنون آموزش و پرورش کمبودی برای فضای آموزشی در این شهر ندارد و از سوی دیگر استاندار هم قول واگذاری زمینی جدید به جای زمین این مدرسه به آموزش و پرورش را داده، بنابراین انتظار داریم آموزش و پرورش در واگذاری این مدرسه به میراث فرهنگی همکاری کند.
قادری افزود: همچنین بخشی از دانش آموزانی که دراین مدرسه مشغول به تحصیل هستند، در مقطع دبیرستان تحصیل میکنند و بعید می دانیم مشکل تردد به مدرسه محلهای دیگر برای تحصیل را داشته باشند.
وی یادآورشد: البته اساسا ساخت چنین مدرسه ای در عرصه و حریم اثر باستانی آنو بانی نی از ابتدا هم تخلف بوده و حتی این مدرسه روی گورستان مقابل این اثر ساخته شده که نباید ساخته میشد.
مدیرکل میراث فرهنگی کرمانشاه تصریح کرد: بعد از تاکیدات استاندار هم پیگیری های زیادی را انجام دادیم، اما آموزش و پرورش کتبا به میراث فرهنگی استان اعلام کرده که این مدرسه را واگذار نمیکند.
قادری اعلام کرد: درصورتی که آموزش و پرورش این مدرسه را به میراث فرهنگی واگذار کند، طبقه دوم آن که جلوی حریم منظری اثر را گرفته، تخریب میکنیم و طبق همکف آن را هم به موزه تبدیل خواهیم کرد. حیاط مدرسه را هم همانند تاق بستان و بیستون محوطه سازی خواهیم کرد تا گردشگران را به آنجا بکشانیم و در گردشگری سرپل ذهاب تحولی مهم اتفاق بیفتد.
انتهای پیام