یک کارشناس بورس:

اگر دلهره مردم در خصوص بورس کاهش یابد، بازار برمی‌گردد

یک کارشناس بورس گفت: بسیاری از سهم‌ها در بازار، به منطقه اشباع فروش رسیده‌اند و بسیاری از آنان در یک تا دو روز آینده به این منطقه خواهند رسید. اگر مردم از دلهره‌ای که در بین آنها ایجاد شده، دورشوند، ممکن است بازار مقداری برگردد. 

محمدابراهیم احمدی در گفت‌وگو با ایسنا، در خصوص علل کاهش شاخص بورس اظهار کرد: یکی از دلایل افت شاخص بازار بورس در هفته‌های گذشته، فروش سهم‌های مختلف سهامداران حقوقی است. علت اینکه عده‌ای تصور می‌کردند بازار به تعادل می‌رسد، این بود که در دو هفته اخیر سهامداران حقوقی برخی مواقع مجددا به بازار ورود پیدا می‌کردند و این حجم از خرید آنان، این امیدواری را ایجاد کرده ‌بود که شرایط تغییر می‌کند. 

وی افزود: دلیل دیگر این افت، این بود که شاخص به محدوده مقاومت برخورد کرد، با توجه به هیجان فروش مردم، مهار صف‌ها کار سخت‌تری‌ بوده و برای مهار این حجم صف، سرمایه سنگینی لازم است که در حالت عادی به ‌جز سهامداران حقوقی، چه آنها که مورد حمایت دولت بوده و چه آنها که تقریبا سرمایه‌گذاران کوچکتری هستند، نمی‌توان حجم این صف‌ها را کاهش داد و سرمایه حقیقی قادر به جمع‌کردن چنین صف‌هایی نیست.

این کارشناس بورس تاکید کرد: متاسفانه نبود علم و همچنین هیجانی تصمیم‌گرفتن مردم، هر روز به مشکل موجود دامن می‌زند و از طرفی دولت نیز در قبال این موضوع تنها یک یا دو بار مطرح کرد که قرار است از بازار حمایت شود. همچنین تبلیغات دروغین بسیاری از کانال‌های تلگرامی که به خودشان و همراهانشان بابت سرمایه‌گذاری در سهمی تبریک می‌گویند، مردم را متوقع کرده، در نتیجه منفی بودن چند روزه بازار را برنمی‌تابند.

باید پیش از ورود سهامداران حقوقی به بورس‌، آرامش روانی به مردم داده ‌شود

احمدی خاطرنشان کرد: هیچ‌وقت نمی‌توان کسی را به ‌صورت دستوری به سهامداری وادار نمود، می‌توان با  سهامداران حقوقی‌ تفاهم‌نامه‌ای در جهت کاهش التهاب بازار بورس منعقد کرد، اما ابتدا باید هیجان فروش را از بین برد. پیش از این تبلیغات دولت و شعار حمایت و صیانت از بازار باعث می‌شد تا مردم حتی در روزهای منفی این بازار، مقداری صبورتر باشند، اما سکوت فعلی باعث شد تا صبری را که داشتند از دست بدهند و به دنبال مسئله سهامداری نروند. نیاز است تا پیش از ورود سهامداران حقوقی‌، آرامش روانی به مردم داده ‌شود.

وی اضافه کرد: از طرفی سرمایه‌گذاری سهامداران حقوقی، معنای چندانی ندارد. زمانی که سهامدار حقوقی سود زیادی از این بازار به دست آورده، سهم‌های خود را فروخته و فرار کرده‌، اینکه دوباره این شرکت‌ها را مجبور به خرید از این بازار کنیم، کاری عجیب و توقعی زیادی است. 

این کارشناس بورس با اشاره به لزوم افزایش علم مردم تصریح کرد: راه درست‌تر طی‌کردن این مسیر آن است که علم و آگاهی مردم افزایش یابد تا دوباره این مشکلات تکرار نشود، زیرا با فرض حضور مجدد سهامداران حقوقی در بازار، باز هم پس از مدتی جمع‌آوری سود به فکر فروش می‌افتند و این روش سیکل معیوبی است که متاسفانه هر بار که شاخص دچار مشکلی می‌شود، با همین روش سعی می‌کنند تا بازار را به حالت عادی برگردانند، اما در زمانی مانند وضعیت کنونی، این روش به مشکل برمی‌خورد، فروش دسته‌جمعی شکل گرفته و پس از آن ریزش شدید و عواقب بعدی آن را در پی خواهد داشت.

احتمال خروج از سهم‌ها با رشد کردن شاخص، زیاد است

وی ادامه داد: این بار با توجه به عدم اعتمادی که مردم پیدا کرده‌اند، کار سخت‌تر شده‌ است. بسیاری از مردم، این حرکات را به عنوان فرصت خروج از بازار خواهند دید و با رشد شاخص، احتمال اینکه افراد برای خروج از سهم‌ها تلاش کنند، زیاد است.

این کارشناس بورس بیان کرد: باید مردم را منطقی‌تر آموزش داد تا واقع‌بینانه به موضوع نگاه کنند. اگر قرار است حمایتی اتفاق بیفتد، نباید به این صورت باشد که مدتی پیاپی و هر روزه راجع به حمایت از بورس صحبت شود و پس از مدتی شاهد سکوتی کامل باشیم. 

احمدی در خصوص تکرار این واقعه در سال ۹۲ گفت: افرادی که اصطلاحا قدیمی این بازار بوده و در سال ۹۱ و ۹۲ نیز سهامدار بوده‌اند، مشابه چنین روزهایی را مشاهده کرده‌اند، اما افراد زیادی هنوز چنین روزهایی را ندیده‌اند و شاید این موضوع برای آنان کمتر قابل پذیرش باشد. 

وی در خصوص پیش‌بینی خود از بازار بورس در هفته آینده عنوان کرد: بسیاری از سهم‌ها در بازار، به منطقه اشباع فروش رسیده‌اند و بسیاری از آنان در یک تا دو روز آینده به این منطقه خواهند رسید. اگر مردم از دلهره‌ای که در بین آنها ایجاد شده، دورشوند، ممکن است بازار مقداری برگردد. امیدواریم این هیجان از بازار دور شود.

افت شاخص بورس، بر خرید سهام دارا دوم تاثیر گذاشته و می‌گذارد
این کارشناس بورس با اشاره به تاثیر التهاب بازار بورس بر استقبال از خرید سهام دارا دوم به ایسنا، گفت: قطعا افت شاخص بورس، بر خرید سهام دارا دوم تاثیر گذاشته و می‌گذارد. زمانی که وضعیت بازار بورس مبهم است و مال‌باختگان بسیار زیادی داریم، عدم رغبت مردم به خرید این سهم‌ها امری طبیعی است . اگر تحقیقی در بیمارستان‌ها صورت بگیرد، مشاهده خواهید کرد که افراد زیادی در اثر التهابات بازار بورس، بیمار شده و یا دچار سکته قلبی شده‌اند. 

احمدی اضافه کرد: در چنین شرایطی اینکه دولت تصور کند، می‌تواند با فروش اموال خود تامین مالی نماید، توقع خوبی نیست. استقبال مردم در حال حاضر به حداقل ممکن رسیده ‌است. برای پذیره‌نویسی سهام دارا دوم تا ۱۹ شهریور مهلت باقی بوده و بسیاری از افراد حرفه‌ای این بازار نیز ترجیح می‌دهند تا تاریخ ۱۷ یا ۱۸ شهریور ماه صبرکنند و منتظر شوند تا ببینند برای بازار چه اتفاقی می‌افتد.

وی عنوان کرد: شبیه این اقدام را دولت در سال ۹۲ انجام داده‌ و تکرار این اتفاق، دور از ذهن نبود. دولت در سال ۹۲ با همین روش کنترل نقدینگی را انجام داد و این پیش‌بینی وجود داشت که دوباره این اتفاق تکرار شود. نقدینگی وحشتناکی وارد جامعه شد، رشد شدید قیمتی صورت گرفت و حالا به این فکر افتاده‌اند که این وضعیت را کنترل کنند.

این کارشناس بورس افزود: این سناریو ساده است که حجم زیادی از پول را وارد جامعه کرده و نقدینگی مورد نیاز را برای انجام امور و پرداخت حقوق کارکنان و سایر موارد فراهم کنند. این نقدینگی به شکل ویرانگری وارد اقتصاد کشور می‌شود و همه بازارها را متلاطم می‌کند. 

احمدی خاطرنشان کرد: حال برای بازگرداندن شرایط به حالت قبل از بورس استفاده شده . به طور مثال فردی بیش از نصف سرمایه‌ای که با خود به این بازار آورده، از دست داده‌ و خود به خود بخش اعظمی از نقدینگی موجود در جامعه که بسیاری از افراد را به فکر اجرای کسب و کارهای دیگر و رویاپردازی برای ساخت مجتمع تجاری و... انداخته، کاهش پیدا کرده ‌است.

وی در خصوص اقدام دولت برای کنترل نقدینگی تصریح کرد: اگر این پول‌ها از بورس خارج می‌شد، اتفاق بدی می‌افتاد، بنابراین دولت برای راحتی کار خود و از بین‌ بردن دغدغه این موضوع، با این حرکت مشخص و هوشمندانه، ۵۰ درصد نقدینگی در بورس و همچنین توان خرید و خروج مردم در این بازار را از بین می‌برد و کاری می‌کند تا سهام‌داران امید داشته ‌باشند که شاید روزی قیمت‌ها بازگردد.

این کارشناس بورس بیان کرد: در سال ۹۲ نیز این اتفاق افتاد و نهایت لطفی که دولت در حق بازار انجام داد، این بود که سهام‌های شاخص‌ساز مانند پتروشیمی‌ها و پالایشگاهی‌ها را بست و روزی که پس از یک سال و نیم، این سهم‌ها بازشدند، بازار با منفی‌های عجیب و غریب مواجه شد. تنها برای اینکه در آن زمان جلوی افت شاخص بورس را بگیرند، معاملات را بستند و اجازه دادند تا شاخص با سهم‌های کوچکتر افت پیدا کند و پس از یک سال و نیم که از التهاب آن زمان کاسته ‌شد، آن‌ها را به ‌مرور باز کردند.

اتفاقات کنونی در بازار بورس باز هم ممکن است تکرار شود
احمدی ادامه داد: این اتفاق مشابه آن ‌سال‌ها تکرارشد، تنها با این تفاوت که در آن زمان چند صد هزار نفر مال‌باخته بودند اما در حال حاضر چند میلیون نفر مال‌باخته هستند. باید به مردم آگاهی داد که از این اتفاقات باز هم ممکن است در بورس تکرار شود، بنابراین مردم باید آگاهانه‌تر خرید کرده و تصمیم بگیرند و به ‌جای اینکه به کانال فلان فرد که راجع به سهام‌ها تحلیل می‌نویسد توجه کنند، علم و دانش خود را به ‌عنوان شاخص عمل قرار دهند، تجربه کسب کرده و مطالعه کنند تا بتوانند فرهنگ بورس‌داری را به ‌خوبی یاد بگیرند.

وی با اشاره به لزوم تبیین اقتصاد بر عرضه و تقاضا گفت: بسیاری از زمان‌ها بازارهای ما به ‌صورت دستوری تغییر جهت داده‌اند و امیدواریم روزی برسد که این اجازه به فعالان بازار و عرصه اقتصادی کشور در هر حوزه‌ای داده ‌شود تا عرضه و تقاضا و نه دستور به خریدوفروش، تعیین‌کننده مسیر بازار باشد.

انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۱۶ شهریور ۱۳۹۹ / ۰۰:۰۶
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 99061611181
  • خبرنگار :