مدیر مرکز خدمات سرمایه‌گذاری خراسان رضوی پاسخ داد

امنیت اقتصادی سرمایه‌گذاران خارجی چگونه تضمین می‌شود؟

مدیر مرکز خدمات سرمایه‌گذاری خراسان رضوی گفت: اگر دو کار انجام دهیم، یعنی مجوز آماده داشته باشیم تا در کمترین زمان آن را به نام سرمایه‌گذار خارجی بزنیم و دوم اینکه پروژه در راستای اولویت‌های استان و کشور بوده و پروژه‌ای اقتصادی باشد که حمایت شود، امنیت اقتصادی سرمایه‌گذار را تضمین می‌کنیم و ریسک سرمایه‌گذاری را کاهش می‌‎دهیم.

حسن فاضل خیاط در گفت‌وگو با ایسنا، در خصوص وضعیت سرمایه‌گذاری خارجی در استان اظهار کرد: به استناد قانون تشویق و حمایت سرمایه‌گذاری خارجی، اتباع خارجی می‌توانند در تمام حوزه‌های اقتصادی در کشور سرمایه‌گذاری انجام دهند. در هر حوزه‌‎ای که بخش خصوصی ایرانی می‌تواند ورود پیدا کند، بخش خصوصی خارجی نیز می‌تواند سرمایه‌گذاری نماید.

وی افزود: به استناد همان قانون، مراکز خدمات سرمایه‌گذاری در استان‌ها متولی تشویق و حمایت سرمایه‌گذاری خارجی هستند. از ابتدا که یک سرمایه‌گذار برای ثبت شرکت مراجعه می‌کند، در پنجره شروع کسب و کاری که ایجاد کردیم، شرکت افراد در کمتر از یک روز کاری به ثبت می‌رسد که این برای اتباع ایرانی نیز وجود دارد. در کمتر از سه روز نیز اخذ کد اقتصادی، مالیاتی، کارگاهی و تامین اجتماعی انجام می‌شود.

فاضل خیاط ادامه داد: سایر خدمات مورد نیاز سرمایه‌گذار اعم از صدور مجوزها، اقامت مورد نیاز خود و خانواده در ایران، پروانه کار برای متخصصان، اجازه کار در ایران و تمام این خدمات به صورت تجمیعی در مرکز خدمات سرمایه‌گذاری به سرمایه‌گذاران خارجی ارائه می‌شود.

تصویب ۱۴ طرح سرمایه‌گذاری خارجی در پنج ماه نخست سال

مدیر مرکز خدمات سرمایه‌گذاری خراسان رضوی گفت: بر اساس آمار پنج ماهه سال ۹۹، تاکنون ۱۴ طرح سرمایه‌گذاری خارجی به تصویب هیات سرمایه‌گذاری خارجی کشور رسیده و ۵ طرح دیگر نیز در صف قرار دارد که با تصویب شدن آن‌ها می‌توانیم ادعا کنیم در ۶ ماهه سال ۹۹، ۱۹ طرح خارجی به ارزش ۶۰ میلیون دلار داشتیم. سال گذشته ۳۰ طرح به ارزش ۱۴۱ میلیون دلار به ثبت رسید که امیدواریم امسال نسبت به سال گذشته رقم بیشتری داشته باشیم و بتوانیم با وجود تحریم‌ها و شیوع کرونا، میزان سرمایه‌گذاری خارجی را به ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیون دلار برسانیم.

وی با بیان اینکه یکی از مسائل و موانع عمده برای سرمایه‎گذاران، بروکراسی‌های اداری و صدور مجوزها است، عنوان کرد: از زمانی که آقای رزم‌حسینی شروع به فعالیت کردند، ذیل الگوی مثلث توسعه اقتصادی فرهنگی، سیستم یا سامانه‌ای برای جمع‌آوری پروژه‌های سرمایه‌گذاری شکل گرفته و هدف اصلی استاندار هم این بوده که موانع و مسائل اجرایی پروژه‌ها در کمترین زمان رفع شود. مرکز خدمات سرمایه‌گذاری در این حوزه به عنوان بازوی استانداری فعالیت می‌کند.

فاضل خیاط بیان کرد: مرکز، مسائل و مشکلات مگاپروژه‌های استان که بالای ۵۰ میلیارد تومان و اشتغال بالای ۱۰۰ نفر هستند را احصا و برطرف می‌کند. یکی از مسائل عمده یعنی بروکراسی اداری را به این نحو کاهش دادیم. همچنین پنجره کسب و کار را راه‌اندازی کردیم که صدور مجوز ثبت شرکت و مجوزهای مربوطه را تسهیل کند. در حال کمک به این حوزه هستیم تا این سیستم را کاهش دهیم و با ایجاد پنجره‌های واحدی که خدمات در یک مکان به فعالان اقتصادی ارائه می‌شود بتوانیم بیشتر در این حوزه کمک کنیم.

ملاحظات مدنظر سرمایه‌گذاران خارجی در ایران در چه زمینه‌هایی است؟

مدیر مرکز خدمات سرمایه‌گذاری خراسان رضوی در خصوص موضوع امنیت سرمایه‌گذاری و امنیت اقتصادی گفت: ما بیشتر متولی جذب سرمایه‌گذاری خارجی هستیم، سرمایه‌گذاری که می‌خواهد در استان و کشور سرمایه‌گذاری کند، ملاحظاتی دارد، اینکه تشکیل شخصیت حقوقی و مالکیت وی در این کشور به چه صورتی است؟ سرمایه‌گذاری وی در مالکیت خودش است و می‌تواند هر زمان که خواست آن را تبدیل به پول نقد کرده و از کشور خارج کند؟ بازگشت سرمایه که در تمام قوانین سرمایه‌گذاری رایج دنیا مطرح است، زمانی که بخواهد سرمایه را خارج کند، اجازه دارد بدون عوارض خاصی این کار را انجام دهد؟

وی اضافه کرد: موضوع مهم دیگر این است که وقتی اتفاقی خارج از اختیار سرمایه‌گذار بیفتد، قانون کشور در مورد این اتفاق چه می‌گوید؟ طبق قانون تشویق سرمایه‌گذاری خارجی، مجوز سرمایه‌گذاری خارجی با امضاء وزیر اقتصاد به نمایندگی از هیات وزیران و دولت داده می‌شود که چند بند دارد، یکی اینکه هر زمان سرمایه‌گذار اراده کند، اصل و سود سرمایه‌گذاری خود را از کشور خارج نماید، بانک مرکزی نیز مکلف است این ریال را دریافت کرده و به قیمت روز دلار در اختیار سرمایه‌گذار قرار دهد.

فاضل خیاط خاطرنشان کرد: مورد دوم این است که دولت تضمین می‌کند کلیه اقدامات و ریسک‌‎های سیاسی سرمایه‌گذاری یک سرمایه‌گذار را جبران کند. اگر در این زمینه در دادگاه‌های داخلی به نتیجه نرسید، می‌تواند به مراجع قضایی بین‌المللی شکایت کند.

مدیر مرکز خدمات سرمایه‌گذاری خراسان رضوی با بیان اینکه دولت برای این موضوع که سرمایه‌گذار ورود پیدا می‌کند و در یک طرح با شکست اقتصادی مواجه می‌شود، تضمینی ندارد که برای سرمایه‌گذار داخلی نیز اینگونه است، عنوان کرد: در این وضعیت باید کم‌آسیب‌ترین پروژه‌ها را شناسایی کرده و نباید پروژه‌هایی را به سرمایه‌گذار معرفی کنیم که شکل اداری دارد. سرمایه‌گذار باید یک بسته سرمایه‌گذاری آماده که کمترین مشکلات و موانع اجرایی را دارد در اختیار داشته باشد، از طرف دیگر یک نهاد تخصصی حداقل در ابتدا مطالعات بازار و سرمایه‌گذاری آن را به عنوان یک پروژه سودآور انجام داده باشد.

دو راهکار برای تضمین امنیت اقتصادی سرمایه‌گذاران خارجی

وی بیان کرد: اگر این دو کار را انجام دهیم، یعنی مجوز آماده داشته باشیم تا در کمترین زمان آن را به نام سرمایه‌گذار بزنیم و دوم اینکه پروژه در راستای اولویت‌های استان و کشور بوده و پروژه‌ای اقتصادی باشد که حمایت شود، امنیت اقتصادی سرمایه‌گذار را تضمین می‌کنیم و ریسک سرمایه‌گذاری را کاهش می‌‎دهیم. با این وجود نوسانات قیمت دلار به شدت به سرمایه‌گذاری آسیب می‌زند و سرمایه‌گذار نمی‌تواند برنامه‌گذاری دقیق بلندمدت و میان‌مدت داشته باشد، اما این مسائل چاشنی اقتصادی ایران است، سرمایه‌گذار باید بداند این موارد در ایران رخ می‌دهد.

فاضل خیاط با اشاره به اینکه سرمایه‌گذاری خارجی مستقیم یکی از بهترین روش‌های جذب منابع مالی خارجی بوده که به اقتصاد بسیاری از کشورهای مطرح و توسعه‌یافته دنیا کمک کرده است، تصریح کرد: اینکه سرمایه‌گذاری از یک کشور خارجی سرمایه نقدی یا غیر نقدی وارد کشور ما کرده و اینجا به کارگیری می‌کند، فواید مختلفی دارد. ایجاد اشتغال، افزایش صادرات، مثبت شدن تراز تجاری کشور، ورود دانش فنی و تکنولوژی به کشور، بهبود مدیریت در برخی حوزه‌ها و کاهش وابستگی از جمله فواید سرمایه‌گذاری خارجی در کشور است.

مدیر مرکز خدمات سرمایه‌گذاری خراسان رضوی در خصوص فاکتورهایی که در زمان صدور مجوز برای سرمایه‌گذار خارجی در نظر گرفته می‌شود، گفت: در ماده ۲ قانون سرمایه‌گذاری خارجی عنوان شده که یک طرح باید متضمن ورود دانش فنی، تکنولوژی، ماشین‌آلات و تجهیزات باشد، ارزش افزوده ایجاد کند، صِرف خرید و فروش نباشد، باعث ایجاد اشتغال و جذب منابع شود، همچنین در برخی حوزه‌ها بتواند اقتصاد یک منطقه محروم را توسعه دهد، اگر هیچ کدام از این موارد را ندارد، رقم سرمایه‌گذاری آن به قدری بالا باشد که برای ما منابع مالی خارجی تامین کند. اگر طرح بتواند در هر یک از این جهات به کشور کمک کند، مجوز صادر می‌شود.

۶۰ درصد طرح‌های سرمایه‌گذاری خارجی در حوزه تولید صنعتی است

وی در خصوص بیشترین کشورهایی که در خراسان رضوی سرمایه‌گذاری می‌کنند، خاطرنشان کرد: عراق، کشورهای حوزه خلیج فارس، چین، پاکستان و افغانستان بیشترین مراجعه و سرمایه‌گذاری را داشتند. از اروپا نیز طرح‌هایی را داریم اما فعلا جذب منابع جدید از اروپا کار دشوارتری است. در استان در سال ۹۹، از هند، امارات متحده عربی، عراق، افغانستان و پاکستان سرمایه‌گذار خارجی داشتیم که مجوزها صادر شده است. در سال گذشته از ۱۱ کشور دنیا سرمایه‌گذار خارجی جذب شده است.

فاضل خیاط افزود: استان ما بیشترین تنوع تابعیتی را دارد، سال گذشته از اتریش، آلمان و کره جنوبی طرح مصوب داشتیم که اغلب به بهره‌برداری رسیدند و بسیاری از آن‌ها نیز پیشرفت فیزیکی مناسبی دارند. بیشترین سرمایه‌گذاری خارجی به لحاظ تعداد، افغانستان و به لحاظ رقم سرمایه‌گذاری، چین و کشورهای اروپایی است. ۶۰ درصد کلیه طرح‌ها نیز در حوزه تولید صنعتی و بقیه در حوزه‌های گردشگری، حمل و نقل بین‌المللی، آژانس‌های مسافرتی، خدمات و ساخت و ساز است.

مدیر مرکز خدمات سرمایه‌گذاری خراسان رضوی بیان کرد: زمانی که یک تبعه خارجی به کشور وارد شده و سرمایه‌گذاری می‌کند، با بازارهای آن کشور آشنایی بیشتری نسبت به ایرانیان دارد. ما موارد مشترک بسیار زیادی داشتیم که فرد با توجه به شناخت خوب از کشورش در ایران که تولید به صرفه بوده، تولید و بعد با کشور خود ارتباط صادراتی برقرار کرده است. به بحرین صادرات انجام می‌دهیم زیرا یک تبعه بحرینی داریم و با افغانستان نیز به کرات صادرات می‌کنیم به جهت اینکه بسیاری از افغانستانی‌ها با ایران مشارکت کردند. شناختی که خود سرمایه‌گذاران خارجی از بازار خودشان داشته و ارتباطاتی که دارند، به توسعه صادرات و اقتصاد کشور کمک کرده است.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۱۵ شهریور ۱۳۹۹ / ۰۰:۲۷
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 99061510237
  • خبرنگار : 50107