اثبات حسن‌نیت ایران در سفر گروسی به تهران

دیدارها و مذاکرات دوجانبه‌ی میان ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در تهران نشان داد که ایران نه‌تنها آن عنصر قانون‌گریزی که محور آمریکایی ـ صهیونیستی می‌گویند نیست، بلکه کاملا آماده هر نوع گفت‌وگو و همکاری در چارچوب قانون است.

به گزارش ایسنا به نقل از نورنیوز، سفر دو روزه «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران در حالی پس از دیدار با «حسن روحانی» رئیس جمهوری اسلامی ایران پایان یافت که طرفین گفت‌وگوهای انجام شده را که نتایج آن در قالب بیانیه مشترک منتشر شد، سازنده اعلام کردند.

گروسی که دوشنبه شب وارد تهران شده بود، پیش از دیدار امروز عصر(چهارشنبه، ۵ شهریور) خود با رئیس جمهور، با «علی‌اکبر صالحی» رئیس سازمان انرژی اتمی و «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه کشورمان نیز دیدار و گفت‌وگو کرده بود.

این سفر که از ابتدا به دلیل اقدامات ضدایرانی و البته شکست‌خورده آمریکا طی هفته‌جاری با برخی حاشیه‌سازی‌ها از سوی رسانه‌های غربی مواجه شده بود، در نهایت با صدور بیانیه مشترکی همراه شد که در آن نظرات و مطالبات دو طرف مورد توجه قرار گرفت.

اگرچه رسانه‌های نظام سلطه پیش از این سفر، تلاش نمودند تا با ایجاد جنگ روانی برای به حاشیه راندن شکست مفتضحانه آمریکا در فعال‌سازی «مکانیسم ماشه» علیه ایران، این سفر را به نوعی حاصل نتیجه‌بخش بودن فشار ایالات متحده و رژیم صهیونیستی علیه ایران در پرونده هسته‌ای کشورمان معرفی کنند، لیکن علاوه بر تکذیب مدیرکل آژانس، محتوای بیانیه مشترک منتشرشده نیز نشان داد که فضاسازی‌های انجام شده عاری از واقعیت بوده است.

این فشارها البته از سوی گروسی در نشست خبری مشترک او با علی‌اکبر صالحی مورد تایید قرار گرفت، اما همان‌گونه که او از تاثیرناپذیری از فشارها گفته بود، تعامل مثبت و سازنده ایران با آژانس و حسن‌نیت مسئولین کشورمان در این سفر نشان داد که ایران چون گذشته همکاری نزدیکی در حوزه‌های پادمانی با آژانس داشته و بر پایبندی به تمام پروتکل‌های حقوقی و فنی آژانس تاکید دارد.

به بیان دقیق‌تر؛ دیدارها و مذاکرات دوجانبه در این سفر به مدیرکل آژانس نشان داد که ایران نه تنها آن عنصر قانون‌گریزی که محور آمریکایی - صهیونیستی می‌گویند نیست، بلکه کاملا آماده هر نوع گفت‌وگو و همکاری در چارچوب قانون است.

جمهوری اسلامی ایران همواره بر مقابله آژانس با قصد برخی قدرت‌ها برای استفاده ابزاری از این نهاد تاکید داشته و در کنار همکاری مستمر در ابعاد حقوقی و فنی با آژانس نشان داده که حاضر به پذیرش فشارهای سیاسی برای باج‌خواهی‌های زورگویانه‌ نخواهد بود.

همین فرآیند سبب شد تا آژانس بپذیرد که نباید درخواست‌های خلاف قانون از ایران داشته باشد و لذا در بیانیه صادره نیز بر آن تاکید شد که؛ «آژانس هیچ سؤال دیگری از ایران و هیچ درخواستی برای دسترسی به مکان‌هایی فراتر از آنچه که توسط ایران تحت موافقتنامه جامع پادمان و پروتکل الحاقی اظهار شده‌اند، ندارد.»

از سوی دیگر نیز در راستای رویکرد دائمی ایران برای شفاف‌سازی فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای، در بیانیه تصریح شد که؛ «ایران به طور داوطلبانه به دو مکان مشخص شده توسط آژانس دسترسی داده و فعالیت‌های راستی‌آزمایی آژانس را برای حل‌وفصل این موضوعات تسهیل خواهد کرد.»

بر این اساس به نظر می‌رسد؛ این سفر بر خلاف آنچه واشینگتن و تل‌آویو به دنبال آن بودند، افق جدیدی را برای ادامه مسیر همکاری‌های دوجانبه ایران و آژانس باز و سیاه‌نمایی‌های صورت گرفته علیه فعالیت‌های کشورمان را تا حدود زیادی خنثی کرد.

به‌طور قطع، تا زمانی که آژانس بین المللی انرژی اتمی در چارچوب وظایف قانونی خود باب همکاری‌های فنی و حقوقی با کشورمان را باز نگاه دارد و درخواست‌ها و اقدامات این نهاد، ظن انحراف به سمت رویکردهای سیاسی با گرایش خاص را ایجاد نکند، روابط دوطرفه می‌تواند در فضایی سازنده و بدون تنش ادامه یابد.

سفر گروسی به ایران در صورتی که مسیر اجرای توافقات انجام‌شده نیز مانند روند مذاکرات بر مبنای حسن‌نیت و تعامل حرفه‌ای به پیش رود، می‌تواند به عنوان فصل جدیدی از مناسبات آژانس با جمهوری اسلامی ایران، شبهات و سوءتفاهم‌های ایجاد شده طی چند ماه گذشته را به تدریج برطرف نماید.

انتهای پیام

  • چهارشنبه/ ۵ شهریور ۱۳۹۹ / ۲۲:۲۸
  • دسته‌بندی: سیاست داخلی
  • کد خبر: 99060504935
  • خبرنگار :