به گزارش ایسنا، روزنامه الاخبار لبنان در تحلیلی درباره سفر مایک پامپئو، وزیر خارجه آمریکا به منطقه که بعد از اعلام عادی سازی روابط بین اسرائیل و امارات انجام گرفته است، مینویسد: "وزیرخارجه آمریکا از امروز و ابتدا از اسرائیل سفری به چند کشور منطقه دارد و انتظار میرود در دیدار خود از خارطوم پایتخت سودان مهر تأیید عادیسازی روابط سودان-اسرائیل را اعلام کند.
این دیدار همسو با روند سه دولت دیگر (اسرائیل، امارات، بحرین)، طبق برنامه از پیش اعلام شده برای گسترش دایره سازش انجام میگیرد که شامل پایتختهای عربی دیگری میشود که عزم خود را برای حرکت در مسیر ابوظبی برای عادیسازی کامل روابط با تلآویو جزم کردهاند؛ به نظر میرسد سودان با هدف خارج شدن از لیست کشورهای حامی تروریسم در پی سازش و عادیسازی روابط با رژیم اشغالگر قدس است.
دیدار سال گذشته عبدالله حمدوک، نخستوزیر سودان از واشنگتن فصل جدیدی از روابط دو کشور را رقم زد که پیش از آن وزیر خارجه آمریکا خبر از نزدیک بودن عادی شدن روابط دو کشور آمریکا و سودان بعد از ۲۵ سال قطع هرگونه رابطه داده بود.
آن دیدار اتفاقی تاریخی نامیده شد که در پی آن رئیس شورای حکومتی سودان یعنی عبدالفتاح البرهان برای سفر به واشنگتن و دیدار با مقامات آمریکایی دعوت شد و البته عبدالفتاح در انتظار چراغ سبز کاخ سفید برای انجام آن است و در مقدمه آن و در پی دیدار با نخستوزیر اسرائیل بنیامین نتانیاهو کانالهای ارتباطی با اسرائیل را به جریان انداخت.
همچنین موافقت با تسلیم عمر حسن البشیر، رئیس جمهوری مخلوع سودان به دادگاه جنایات جنگی لاهه به جرم ارتکاب جنایت در دارفور، مقدمهای برای دیدار درحال برنامهریزی از آمریکا است. همه این دلربایی حاکمان نظامی فعلی سودان از طرف آمریکایی با هدف خارج نمودن این کشور از لیست کشورهای حامی تروریسم است که از سال ۱۹۹۳ میلادی و با اتهام میزبانی سودان از رهبر القاعده یعنی اسامه بن لادن در آن زمان، در آن لیست قرار گرفت.
دو روز پیش نخستوزیر سودان در سخنرانی خود با اشاره به گامهای بزرگ سودان برای خروج از لیست کشورهای حامی تروریسم برای زمینهسازی مناسب اصلاحات اقتصادی و بهرهگیری از امکانات و سرمایهگذاری بدون هیچ قید و بندی سخن گفت و آمادگی سودان برای همکاری با دادگاه جنایات جنگی برای تحویل متهمان جنایت علیه بشریت در دارفور را اعلام کرد.
در پی کودتا علیه دولت عمر البشیر و سقوط آن، روابط خارطوم - واشنگتن با معماری مسؤولان دولت باراک اوباما شتاب بیشتری گرفت و در دوره ترامپ همین روش، بعد از چندین دهه انزوا و محاصره سودان درپیش گرفته شده است.
متقابلا آمریکا نیز با رفع بخشی از تحریمهای اقتصادی قول بررسی خارج کردن سودان از لیست کشورهای حامی تروریسم را داده است.
مایک پامپئو وزیر خارجه آمریکا در این سفر کوتاه به خارطوم پایتخت سودان حمایت خویش از برقراری رابطه سودان با اسرائیل را به اطلاع حاکمان نظامی سودان میرساند.
شاهد مثال این مساله هم پرواز مستقیم مایک پامپئو بعد از دیدار با نتانیاهو و بحث و بررسی موضوعات مهم منطقهای از اراضی اشغالی به خاک سودان است. او با نخستوزیر و رئیس شورای حکومتی دیدار و حمایت و پشتیبانی آمریکا از این اتفاق را ابراز میکند.
به رغم اینکه همه دلائل از عادیسازی قریبالوقوع روابط سودان با اسرائیل خبر میدهند که اوج آن را در اظهارات سخنگوی برکنار شده وزارت امور خارجه سودان شاهد بودیم،
با گذشت شش ماه از دیدار البرهان و نتانیاهو در اوگاندا، خارطوم از برداشتن چنین قدم مهمی(عادیسازی روابط با اسرائیل) به علت مخالفت طیف وسیعی از سودانیها واهمه دارد. واضح است که دولت آمریکا با وعده خارج کردن سودان از لیست کشورهای حامی تروریسم و مشارکت در حل مشکل بدهیهای متراکم خارجی سودان که بالغ بر ۶۲ میلیارد دلار است، بر سودان برای اعتراف به موجودیت اسرائیل فشار بیشتری وارد کند.
اما در حقیقت احتمال رفع تحریمها حتی با وجود سازش با اسرائیل بعید به نظر میرسد، تنها به یک دلیل که مجازاتهای مرتبط با سودان از اختیارات کنگره آمریکا است و نه دولت ترامپ".
انتهای پیام