به گزارش ایسنا، دکتر محمود تولایی امروز در چهارمین کنگره بینالمللی و شانزدهمین کنگره ملی ژنتیک ایران که به صورت آنلاین در دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد، با اشاره به برگزاری آنلاین این کنگره به دلیل شرایط موجود، ابراز امیدواری کرد که این تلاشها به گسترش سلامت کمک کند و جامعه بشری به سرعت بتواند بر این بیماری فائق آید تا جریان زندگی بر مدار عادی خود برگردد.
وی با اشاره به خلقت عظیمی که میلیاردها موجود مختلف اعم از جانوران و میکروارگانیزمها در آن آفریده شدهاند، اظهار کرد: بشر با تمامی پیشرفتهایی که در طی قرنها داشته، ولی هنوز به طور کامل به تمامی رازهای خلقت حتی در حد یک ارگانیسم دست نیافته است؛ از این رو راه طولانی در پیش است.
تولایی اضافه کرد: تمامی این منابع ژنتیکی برای این عالم هستی ذخایر ارزشمند محسوب شده و تخریب هر یک میتواند آثار سویی بر اکوسیستم و سایر موجودات زنده داشته باشد؛ چرا که این ذخایر مهمترین ارکان برای تامین غذا، سلامت و تامین انرژی است و بدون آن ادامه حیات میسر نیست.
رییس انجمن ژنتیک ایران با بیان اینکه کشور ما به دلیل برخورداری از انواع اقلیمهای متعدد از تنوع زیستی بسیار بالایی برخوردار است، خاطر نشان کرد: از این نظر ایران جزو ۱۰ کشور اول دنیا به لحاظ تنوع زیستی است و این سرمایه گرانبها که خداوند نصیب ملت ما کرده است، امانتی است برای نسل حاضر و حفظ آن برای ارائه به نسلهای بعدی از وظایف ما است و این امانتداری جز با تلاش علمی میسر نیست.
وی ادامه داد: بعد از پروژه ژنوم انسانی که یکی از شاهکارهای عرصه علم و فناوری در هزاره سوم بود که با هدف توالی یابی ژنوم، توسعه فناوری، کاهش هزینه و افزایش کیفیت استخراج DNA را فراهم کرد، پروژههای مهم جهانی دیگری مانند N کد با هدف شناخت ساختارهای ویژه، پروژه پروتئین انسانی با هدف تحقق بخشیدن به درک بهتر ما از پروتئوم و پروژه اپی ژنوم انسانی ما را یک قدم به اینکه بدن و ساختارهای آن چگونه کار میکنند، نزدیکتر کرده است.
رییس انجمن ژنتیک ایران، پروژه اکس پوزوم را پروژهای دانست که افق جدیدی در ارتباط با بیماریها، سلامت و مواجهه ما در رژیمهای غذایی و سبکهای زندگی و چگونگی مواجهه بدن موجودات زنده در برابر بیماریها ایجاد کرده است، یادآور شد: فناوریهای توالی یابی نسل جدید NGS و کریسپر به عنوان دو فناوری کلیدی است که بشر را برای درک بهتر برای تفسیر ژنوم و استفاده از روشهای هدفممند درمانی، توانمند کرده است.
تولایی، اضافه کرد: در چنین شرایطی تلاش علمی هماهنگ برای درک بهتر ساختار سیستمهای موجودات زنده، بحث و تبادل نظر و استفاده از روشهای مهندسی ژنوم ضرورتی جدی تری یافته است.
به گفته وی، پیش بینی میشود که فناوریهای حوزه ژنومی در ارتقای سلامت جمعیت با هدف قرار دادن افراد در معرض خطر و کاهش بروز بیماریهای شایع و پرهزینه و پیچیده به واسطه برنامههای بالقوه از طریق غربالگری و پیشگیری و تصمیم گیریهای بهینه درمانی، تولید داروها و واکسنهای نسل جدید و همچنین در حوزههای نوین کشاورزی و امنیت غذایی و استفاده بهینه از منابع خداداد در اکوسیستم نقش مهمی را بازی خواهد کرد.
رییس انجمن ژنتیک ایران با اشاره به نیم قرن فعالیتهای این انجمن، یادآور شد: این انجمن با بیش از نیم قرن فعالیت در حوزههای ژنتیک انسانی، گیاهی، زیست سازگارها، جانوری، دام، آبزیان و ذخایر ژنتیکی سعی کرده است که با همت دانش پژوهان اعضای خود برای حفظ و بهره برداری درست و ایمن ذخایر زیستی کشور گامهای موثری را بردارد.
وی اضافه کرد: در این کنگره نیز تدابیری اندیشیده شده است تا فرزندان فرهیخته این سرزمین با این سرمایه الهی بیشتر آشنا شوند، بر مبانی ارزشی و اخلاقی و ایمنی زیستی واقف شده و با تلاش در جهت کشف خلقت، در جایگاه علمی این کشور تکیه زده و برای شکوفایی روزافزون دانش و فناوری گام بردارند.
وی تاکید کرد: این کنگره میتواند نویدبخش تحرک و تلاش برای مشارکت در ایجاد همکاریهای منسجم علمی با همکاری محققان در کشورهای پیشرو باشد. ما امروز بیش از هر زمان دیگری در ژنتیک دارای درک بهتر از ساختارهای زیستی هستیم و می توانیم دست یکدیگر را برای پیشرفت بیشتر در این زمینه بفشاریم.
انتهای پیام