دولت "وحدت" ملی یا دولت "بی‌طرف" به ریاست نواف سلام؛ خواب فرانسه و آمریکا برای لبنان

انفجار بندر بیروت نه تنها چهره پایتخت را دگرگون کرد بلکه چهره سیاسی لبنان را هم تغییر داد، دولت حسان دیاب استعفا کرد و اکنون به عنوان دولت موقت روی کار است، به تبع بازار گمانه‌زنی‌ها درباره این‌که چه کسی بر تخت نخست وزیری تکیه خواهد زد، داغ شده است. از نخستین ساعات حرف‌ و حدیث‌ها درباره استعفای دولت دیاب، اسم "نواف سلام" با قدرت‌تر مطرح شد و در خروجی رسانه‌های لبنانی نقش بست و هرچند برخی گزینه نخست‌وزیر سعد حریری را هم مطرح کرده‌اند.

به گزارش ایسنا، منابع سیاسی بلندپایه به روزنامه الاخبار لبنان گفتند که فرانسه به تشکیل دولت وحدت ملی در لبنان پایبند نیست و به همراه آمریکا و عربستان سعودی تشکیل فوری دولت "بی‌طرف" را پیشنهاد می‌کند.

در همین حال، منابع نزدیک به ریاض معتقدند که هیچ‌گونه ابتکارعمل فرانسوی درباره لبنان وجود ندارد و گفت‌وگوهایی که درباره دولت وحدت ملی مطرح شده، صحت ندارند؛ چراکه تشکیل چنین دولتی منجر به انقلاب دیگری می‌شود.

این منابع گفتند: فرانسوی‌ها به بهانه یک اشتباه در ترجمه سخنان امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری کشورشان از ایده دولت وحدت ملی صرف‌نظر کرده‌اند.

این منابع درباره موضع عربستان در قبال اتفاقات لبنان و ابتکار عمل فرانسه در این باره تأکید کردند: این مسأله به ریاض ارتباطی ندارد و عربستان به وظیفه‌اش عمل کرد و کمک‌های بشردوستانه را به ملت لبنان ارائه کرد. هیچ ابتکار عمل فرانسوی وجود ندارد و از نظر ریاض مشکل در تسلط حزب‌الله و پوشش آن توسط میشل عون، رئیس جمهوری لبنان است. موضع عربستان همچنان همان موضعی است که توسط فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان اعلام شد و اگر اگر ابتکار عمل فرانسوی و یا آمریکایی در این باره وجود داشته باشد، عربستان به آن ربطی ندارد و با آن موافق نیست.

این درحالی است که منابع بلندپایه لبنانی به الاخبار گفتند که آمریکا، فرانسه و عربستان نام سفیر سابق یعنی "نواف سلام" را به عنوان کاندیدای تصدی پست نخست‌وزیری دولت "بی‌طرف" در لبنان مطرح کرده‌اند.

این منابع تاکید کردند: میشل عون، رئیس‌جمهوری احتمالا از اختیارات خود طبق قانون اساسی در عدم تعیین موعد رایزنی‌ها قبل از وجود کمترین توافق بر سر نخست‌وزیر آینده استفاده کند اما او برای تشکیل دولت عجله دارد زیرا کشور یارای خلأ سیاسی را ندارد.

در همین راستا، سایت «لیبانون دیبایت» نوشت: پیش از اینکه دولت حسان دیاب، نخست‌وزیر کنونی لبنان نفس‌های آخرش را بکشد، بحث و گفت‌وگوها درباره جانشین وی در داخل و خارج بالا گرفت و با فشار واضح فرانسه، نام نواف سلام بر سعد حریری محتمل‌تر است.

این در حالی است که چند منبع آگاه در گفت‌وگو با سایت النشره لبنان درباره گفت‌وگوهای پارلمانی درباره تشکیل دولت اظهار کردند: رایزنی‌ها درباره موضوع دولت در چارچوب رایزنی‌های جانبی بین همه احزاب آغاز شده و ما نمی‌توانیم قبل از تعیین تاریخ رایزنی‌ها مدت زمان آن را تعیین کنیم اما رئیس جمهوری ترجیح می‌دهد هرچه سریعتر دولت را تشکیل دهد هر چند با این وجود هنوز صحبت درباره نخست‌وزیر آینده زود است.

این منابع درباره اخبار منتشر شده درباره موافقت میشل عون با مکلف شدن نواف سلام به تشکیل دولت تأکید کردند: فضای کلی به سمت تشکیل دولت وحدت ملی پیش می‌رود اما صحبت درباره ماهیت، نقش و مأموریت دولت تنها پس از مشخص شدن نظر فراکسیون‌های پارلمانی مشخص می‌شود.

منابع النشره درباره اینکه آیا نام نواف سلام در جریان دیدار ماکرون با مقامات لبنان مطرح شده است یا خیر نیز افزودند: دو طرف در بعبدا بر ضرورت تشکیل دولت وحدت ملی تأکید کردند اما اسمی مطرح نشد.

منابع درباره مخالفت عون با بازگشت سعد حریری به نخست‌وزیری گفتند، عون به قانون اساسی احترام می‌گذارد و منتظر نتایج رایزنی‌های پارلمانی است.

نکته جالب توجه دیگر در این راستا این است که قرار است دیوید هیل، فرستاده آمریکا در امور سیاسی روز جمعه جاری با میشل عون دیدار کند. البته این دیدار قبل از استعفای دولت دیاب تدارک دیده شده بود.

منابع پیش‌بینی کردند، عون و هیل به مساله ترسیم مرزها و نیز مسائل سیاسی دیگر خواهند پرداخت.

به گفته این منابع، تماس‌های جهانی با رئیس‌جمهوری لبنان در پی حادثه انفجار بندر بیروت همچنان ادامه دارند.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۲۱ مرداد ۱۳۹۹ / ۱۶:۵۵
  • دسته‌بندی: غرب آسیا و آفریقا
  • کد خبر: 99052115796
  • خبرنگار : 71610