معضل سگ‌های ولگرد در مشکین دشت فردیس

شیوع ویروس کرونا در کشور و همه‌گیری این بیماری، اگرچه میزان تردد ساکنین مشکین دشت را در سطح شهر پایین آورده اما بخش‌هایی از این شهر را به جولانگاه سگ‌های ولگرد تبدیل کرده است. اگرچه هنوز دلایل علمی و روشنی مبنی بر اینکه آیا حیوانات می‌توانند ناقل ویروس کرونا به انسان‌ها باشند یا نه، ارائه نشده است اما واضح است که افزایش تعداد حیوانات ولگرد در خیابان‌ها، سطح بهداشت جامعه را پایین می‌آورد.

مشاهده چندین مورد ابتلا حیوانات به کرونا در سراسر جهان، این فرضیه را قوت می‌بخشد که ممکن است یکی از راه‌های انتقال این ویروس از حیوانات به انسان باشد. علاوه بر این، نخستین منشا ویروس کویید 19 در حیواناتی مثل خفاش و مار مشاهده شده است لذا طبق توصیه‌های سازمان جهانی بهداشت و مرکز کنترل و پیشگیری بیماری ایالات متحده، بهتر است که وضعیت حضور حیوانات اهلی در محیط زندگی انسان‌ها، بیشتر از قبل تحت کنترل باشد. با این‌حال وجود تعداد زیادی سگ ولگرد در بخش‌هایی از شهرستان فردیس خصوصا مشکین دشت، اهالی این منطقه از استان البرز را آزرده خاطر کرده و موجب نگرانی آن‌ها از کاهش سطح بهداشت عمومی در این منطقه شده است.

حضور سگ‌های ولگرد؛ کاهش میزان بهداشت عمومی

به گزارش ایسنا، یکی از ساکنین منطقه مشکین دشت درباره سگ‌های ولگرد این منطقه می‌گوید: اینجا سگ‌ها به صورت گله‌ای زندگی می‌کنند. در بیابان‌ها و اطراف شهر هم نیستند و در تمام کوچه‌ و خیابان‌های مشکین دشت می‌توانید این سگ‌های ولگرد را ببینید.

فریدون زارعدار ادامه می‌دهد: عموما این سگ‌ها مزاحمتی برای مردم ایجاد نمی‌کنند و به زندگی میان انسان‌ها خو گرفته اند اما گاهی اتفاق می‌افتد که حرکت گله‌ای آنها موجب ترس و وحشت برخی می‌شود. بیشتر مردم پسماند غذاهای خود را برای آن‌ها می‌ریزند و به همین خاطر تعدادشان روز به روز بیشتر می‌شود. تعدادی از آنها روی گوش‌هایشان علائم کوچک و زردی دارند که نشان می‌دهند قبلا کنترل شده‌اند اما بیشترشان نه.

زارعدار با انتقاد از افزایش سگ‌های ولگرد در منطقه مشکین دشت می‌گوید: حالا که کرونا این‌قدر فراگیر شده و کشور را درگیر کرده، حضور این سگ‌ها در بین مردم سطح بهداشت را پایین می‌آورد. پارک‌های اینجا پر از سگ‌های ولگرد است که بوی بدی می‌دهند و فضای پارک را آلوده می‌کنند.

وقتی سگ‌های بلاصاحب همه جا هستند

یکی دیگر از شهروندان شهرستان فردیس، ساکن در شهرک مهندسی زراعی به ایسنا می‌گوید: سگ ولگرد اینجا فراوان است. شب که می‌شود، گله‌ای حرکت می‌کنند و به دنبال غذا می‌گردند. تعدادشان هم روز به روز بیشتر می‌شود. بعضی اوقات که برای پیاده‌روی شبانه بیرون می‌روم، از ترس آن‌ها مسیرم را عوض می‌کنم.

مریم مقدمی می‌افزاید: فارغ از سگ‌های ولگرد، تعدادی از ساکنین اینجا نیز سگ‌های خانگی دارند که شب‌ها برای هواخوری با خودشان به پارک می‌آورند. من با نگه‌داری حیوانات مخالف نیستم و دوست ندارم هیچ آزاری به آن‌ها برسد اما در شرایط فعلی که کرونا تا این حد در استان البرز زیاد شده و وضعیت قرمز است، این کار دهن کجی به حقوق شهروندی مردم است چون ممکن است این حیوانات ناقل ویروس باشند و مردم را دچار بیماری کنند.

پیشگیری و رعایت بهداشت؛ مهم‌ترین گام در مبارزه با کرونا

اعظم حسین‌خانی، کارشناس ارشد بهداشت درباره امکان انتقال ویروس از سگ‌های خیابانی به انسان‌ها به ایسنا می‌گوید: تحقیقات جهانی زیادی در این‌ خصوص صورت گرفته است که آیا حیوانات هم کرونا می‌گیرند یا نه. یافته‌های متفاوتی در دسترس است که پیگیر آن‌ها هستیم اما هنوز از مرجع اصلی یعنی سازمان جهانی بهداشت، نظر قطعی صادر نشده است اما شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد، بهتر است در شرایط فعلی ارتباط انسان با حیوانات محدود شود تا ابعاد این ویروس به صورت دقیق مشخص شود.

حسین‌خانی با اشاره به اهمیت بالا نگه داشتن سطح ایمنی بدن برای مقابله با کرونا، تصریح می‌کند: شاید حیوانات ناقل ویروس کویید 19 نباشند اما ممکن است بیماری های مشترکی را به انسان منتقل کنند که سطح ایمنی بدن را کاهش می‌دهد. برخی از این بیماری‌های انگلی و میکروبی حتی در صورت تزریق واکسن‌های حیوانی نیز از بین نمی‌روند بنابراین ترجیح جامعه پزشکی بر این است که فعلا تا حد ممکن از حیوانات به دور باشیم البته این موضوع به معنای رعایت نکردن حقوق آن‌ها و آزار و اذیت‌شان نیست.

وی همچنین می‌افزاید: کنترل سگ‌های ولگرد تاثیر به‌سزایی در افزایش سطح عمومی بهداشت در جامعه دارد. پروژه‌های واکسیناسیون و عقیم‌سازی برای کنترل جمعیت آنها موثر و کارآمد است. در پی واکسیناسیون سگ‌های ولگرد، می‌توان از گسترش بیماری‌های انگلی و میکروبی که از مدفوع آن‌ها در محیط زندگی انسان پخش می‌شوند، جلوگیری کرد. در صورت تلف شدن این حیوانات، دفن کردن آن‌ها نیز فرآیند تعریف شده‌ای دارد که به منظور جلوگیری از آلودگی خاک محیط، باید رعایت شود.

شهرداری مشکین‌دشت: به مأموران ما به چشم حیوان‌آزار نگاه می‌کنند

معاونت خدمات شهری شهرداری مشکین دشت با اشاره به اقداماتی مبنی بر جمع‌آوری سگ‌های ولگرد در این منطقه، گفت: از ابتدای سال جاری تا کنون، بیش از 500 قلاده سگ بلاصاحب از مناطق مختلف مشکین دشت جمع‌آوری و به مراکزی در حلقه‌دره، هشتگرد و کرج تحویل داده شده است.

حسین میرزایی به ایسنا گفت: تاسیس نقاهتگاهی مخصوص سگ‌های ولگرد در دستور کار و برنامه های شهرداری مشکین دشت قرار دارد و تا کنون در حدود 150 میلیون تومان در این زمینه هزینه شده است اما لازم است که توافقاتی بین شهرداری و اداره محیط زیست صورت بگیرد تا در نهایت مجوز افتتاح و فعالیت صادر شود. نقاهتگاه مذکور ظرفیت نگه‌داری بیش از 150 قلاده سگ را برای انجام فرآیند واکسیناسیون و عقیم‌ سازی دارا خواهد بود.

میرزایی با انتقاد از عملکرد برخی حامیان حیوانات در مواجه با ماموران جمع‌آوری سگ در منطقه شهرک بعثت و مهندسی زراعی، تصریح کرد: یکی از اصلی ترین چالش هایی که ماموران و پیمانکاران طرف قرارداد شهرداری با آن مواجه هستند، رفتار برخی از حامیان حیوانات است که به ماموران ما، به چشم حیوان‌آزار نگاه می‌کنند و در حین انجام خدمت با آن‌ها درگیر می‌شوند. در مواردی حتی درگیری فیزیکی هم بین ماموران و مردم رخ داده است. اطمینان می‌دهیم در فرآیند جمع‌آوری حیوانات بلاصاحب، به هیچ وجه آزاری به آن‌ها نمی‌رسد و جمع‌آوری آن‌ها صرفا برای تحویل به مراکز نگه‌داری است.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۲۰ مرداد ۱۳۹۹ / ۱۰:۰۰
  • دسته‌بندی: البرز
  • کد خبر: 99052014335
  • خبرنگار : 50022