به گزارش ایسنا، به نقل از سایت عربی ۲۱، صبحی ناظم توفیق، کارشناس نظامی احتمال داد انفجار مهیب بیروت ناشی از یک اقدام برنامهریزی شده باشد.
توفیق گفت: این انفجار مهیب به دلیل موشکی نیست که به هدفی اصابت کرده باشد بلکه نتیجه مواد منفجره انبار شده یا بمبهای دهها تنی است. این انفجار بسیار شدیدتر از انفجار ۵۴ بمب در یک نقطه است. ما پیشبینی میکنیم که انبار شامل مواد شدید الانفجار بوده باشد.
این کارشناس نظامی این نظریه را که گفته میشود انفجار ناشی از مواد استفاده شده در مواد محترقه آتش بازی بوده، رد کرد و گفت: انفجار ناشی از مواد منفجره تی ان تی بوده است.
توفیق گفت: اگر مواد منفجره معمولی بوده و به سلاح کشتار جمعی اختصاص ندارد پس مواد ممنوعه نیست و کشورها حق دارند آن را در اختیار داشته باشند اما شرایط انبار آن جزو مسؤولیت دولت است و باید مواد منفجره را تحت نظارت متخصصان و در دمای مناسب و انبارهای حفاظت شده و محکم و دهها کیلومتر دور از منازل نگهداری کند.
از سوی دیگر تام ساور، کارشناس مواد منفجره گفت: به صورت اولیه مشخص شد که انفجار ناشی از مواد استفاده شده در ترقه بوده اما واضح نیست که محدود به این مواد بوده یا مواد دیگری در جای دیگر وجود دارد یا خیر.
ساور که در عملیات ویژه و مینزدایی و مواد منفجره در یگان دریایی آمریکا فعالیت کرده است، گفت: ویدیوهایی که از انفجار در دست است احتمال میدهد که موضوع مربوط به مواد استفاده شده در ترقه باشد اما احتمالا شامل مواد شیمیایی دیگری نیز بوده است.
ساور گفت: دود ناشی از آتشسوزی رنگ قرمز و سفید داشتند که به وجود نوعی مواد شیمیایی استفاده شده در بمبهای دودزا و ترقه اشاره دارد. بعد از آن انفجار دومی رخ داد که دلیل آن مشخص نیست.
وی افزود: احتمالا نیترات آمونیوم در مکان وجود داشته و گزارشها درباره وجود اکسید نیترات که در کنار ترقه انبار شده بود مطرح هستند. جمع این مواد در یکجا مواد خطرناکی را به وجود میآورد که احتمالا دلیل انفجار بوده است.
این کارشناس وجود مواد شیمیایی دیگری را بعید ندانست و گفت: آنچه میتوانم با اطمینان بگویم این است که حداقل مقداری ترقه وجود داشته اما واضح نیست که تنها همین بوده باشد. انبار مقدار زیادی مواد شیمیایی در یکجا نقض اصل رعایت ایمنی است چه مربوط به ترقه باشد و چه بمبها یا مواد منفجرهای که احتمالا در آن مکان انبار شده باشد.
ساور درباره اینکه انفجار ساختگی بوده، گفت: مردم زمانی که این حادثه بزرگ را میبینند میگویند مداخله انسانی وجود داشته اما مساله احتمالا تنها درباره نقض اصل رعایت ایمنی است.
مرکز زلزلهنگاری اردن اعلام کرد انفجار بیروت معادل انرژی زلزلهای با قدرت ۴.۵ ریشتر بوده است.
در این راستا حسان دیاب، نخستوزیر لبنان این انفجار را خطرناک توصیف کرد و متعهد به محاکمه مسؤولان شد.
انتهای پیام