شهرام مرصعی در گفتوگو با ایسنا، در خصوص وجود معادن سنگهای نیمهقیمتی در کشور، اظهار کرد: تاکنون معادن حاوی سنگهای قیمتی همچون الماس، زمرد و یاقوت قرمز و کبود در کشور کشف نشده، اما سنگهای نیمهبها همچون عقیق، فیروزه و... در کشور و استان خراسان رضوی وجود دارند.
وی با اشاره به لزوم افزایش ارزش افزوده بر مواد معدنی و سنگها به جهت صادرات، تصریح کرد: هر آنچه که از زمین استخراج کرده و به صورت خام بفروشیم، بر شاخصهای توسعه کشور اثر مثبت نخواهد داشت و ناگزیر با نفت و گازی که به صورت خام میفروشیم، همداستان خواهند شد. نیاز است زیرساختهای لازم را اصلاح کنیم تا اگر قرار است بر منابع زیرزمینی دیگری به جز نفت و گاز برای صادرات تمرکز کنیم، خامفروشی نکرده و فرایند لازم برای تولید مصنوعات و محصولات جدید و در نتیجه خلق ارزش افزوده از مواد کانی را به انجام برسانیم تا به توسعه و به ویژه توسعه پایدار کشور منتج گردد.
رئیس انجمن طلا، جواهر، نقره و سنگهای زینتی خراسان رضوی ادامه داد: اگر سایر مواد معدنی را نیز به صورت خام صادر کنیم، به سرنوشت نفت و گاز دچار خواهند شد و همواره محتاج کشورهای دیگر خواهیم بود تا با استفاده از مواد خام سرزمین ما محصولات ثانوی و یا نهایی مورد نیاز را تولید کرده و به قیمتهای چندین و چند برابر، به خود ما بفروشند .
مرصعی در خصوص صادرات نفت و گاز، گفت: در خصوص نفت و گاز، دهههاست که اقداماتی صورت گرفته و از ماده خام آن، محصولات جدید استحصال و یا تولید میشوند، اما این محصولات به لحاظ هزینههای تولید، تفاوتهای زیادی با بسیاری از مواد معدنی دارند و برای تولید آن سرمایه اولیه بسیار کلانی نیاز است که سرمایهگذاری دولتی را میطلبد، در صورتی که در بعضی کانیهای دیگر از جمله سنگهای نیمهبها، امکان سرمایهگذاری و فعالیت بخش خصوصی وجود دارد و این فرایندها، یعنی ایجاد و یا اصلاح زیرساختها برای خلق ارزش و عدم خامفروشی، زمانبر هستند.
ابطال ممنوعیت ورود مواد اولیه گوهرسنگها موجب شکوفا شدن صنعت طلا و جواهر میشود
وی با اشاره به لزوم عدم ممنوعیت ورود مواد اولیه گوهرسنگها، عنوان کرد: در طی چهار دهه گذشته من و همکارانم، بارها و بارها تقاضا کردهایم که ممنوعیت ورود مواد خام و یا نیمهساخته گوهرسنگها که در کشور وجود ندارند و یا از معادن آنها بهرهبرداری نمیشوند را باطل نمایند تا صنعت طلا و جواهر شکوفا شده و با ایجاد ارزش افزوده کلان با توجه به حجم چرخش مالی این صنعت در جهان، به توسعه پایدار کشور کمک شایان توجهی کند که متاسفانه موفق به انجام این مهم نشدیم، بنابراین نه تنها پایههای اصلی این صنعت، بلکه دیگر شاخههای زیرمجموعه آن نیز یا به وجود نیامدند و یا اگر وجود داشتند، آهسته آهسته از میدان رقابت خارج شدند.
رئیس انجمن طلا، جواهر، نقره و سنگهای زینتی خراسان رضوی خاطرنشان کرد: بخشی از زیرساختها مربوط به مراحل چندگانه از تحقیق و شناسایی تا استحصال گوهرسنگها از کانسار است. باید ببینیم که میتوانیم تمامی مراحل را به صورت علمی و کاملا تخصصی انجام دهیم یا خیر، چراکه تا به حال کار تخصصی بر پایه اصول علمی بر روی آن انجام ندادهایم و ممکن است دانش و تکنولوژی لازم را در کشور نداشته باشیم.
مرصعی در خصوص نبود نیروی متخصص کافی در زمینه سنگهای زینتی، گفت: دومین موضوع این است که وقتی مواد خام را از معدن استخراج کرده و میخواهیم آن را تراش دهیم، آیا متخصص تراشگری در این زمینه وجود دارد تا بتوانیم سنگ خام را با استفاده از استانداردهای علمی و نوین دنیا به سنگ تراشخورده تبدیل کنیم؟ ما چنین نیروی متخصصی در کشور به تعداد بسیار اندک و انگشتشمار داریم و برای تکمیل کادر تخصصی و آموزشدیده، نیازمند استفاده و به کارگیری نیروهای پیشگام این صنعت در سطح بینالمللی هستیم.
وی با اشاره به لزوم توجه به تمام زنجیره تولید و ارزش این صنعت، بیان کرد: اگر در زنجیره ارزش و زنجیره تامین صنعت طلا و جواهر تنها دو حلقه معدن و حلقه واسطهگری فروش، به این دلیل که هرچه زودتر به پول برسیم، دیدهشوند، از دستیابی به توسعه پایدار در این حوزه بازخواهیم ماند و استخراج گوهرسنگها و خامفروشی به یک منبع درآمد ناچیز و ناپایدار تبدیل خواهد شد. نیاز است تا کلیه حلقههای این زنجیره دیده شوند، چنین فرایندی به صورت ناگهانی ممکن نیست و زمانبر است.
رئیس انجمن طلا، جواهر، نقره و سنگهای زینتی خراسان رضوی اضافه کرد: زمانی در کشور چین، اولادآوری بیش از یک فرزند ممنوع بود. پس از آنکه این قانون برداشته شد و افراد میتوانستند بیش از یک فرزند داشته باشند، برای ترویج فرهنگ فرزندآوری از همان افرادی استفاده کردند که زمانی برای منع آوردن اولاد، آنها را برای دستگیری افرادی که بیش از یک کودک داشتند، استخدام کرده بودند، طبیعی است که آنها نمیتوانستند به یکباره خلاف کاری که دههها و سالها انجام داده بودند را به درستی انجام دهند.
مرصعی افزود: ما نیز در بحث استفاده از منابع جدید زیرزمینی به جای نفت و گاز، نمیتوانیم به یکباره و با همان افرادی که پیش از آن در این حوزه فعال بودند، کار را پیش ببریم، نیاز است تا فرایندی طی شود و موضوع جدید با آموزش، جایگاه خود را در ذهن افراد به دست آورد.
وی درخصوص لزوم همکاری برای آموزش نیروی کار تراشکار و متخصص، تصریح کرد: برای آموزش نیروی کار متخصص، در وهله اول و در حوزه بینالملل، نیاز است تا ارتباط خوبی با کشورهایی داشته باشیم که سالها است در این زمینه فعالیت میکنند و حتی نیاز است تا پیش از انتقال تکنولوژی، جهت ایجاد بهرهوری بهینه از انتقال اطلاعات و دانش آنان استفاده کنیم، اما متاسفانه در حال حاضر چندان روابط اقتصادی و تجاری خوبی با کشورهایی که در این حوزه پیشگام هستند، وجود ندارد و در حوزه داخلی تمام نهادها اعم از نهادهای قانونگذاری و دادگستری تا بانک و دولت باید همکاری و کمک کنند تا تصمیمات درستی در این رابطه اتخاذ و فرایند انجام آن فراهم گردد.
زمانی مجوز واردات و صادرات سنگهای قیمتی را صادر کردیم که مورد تحریم قرار گرفتیم
رئیس انجمن طلا، جواهر، نقره و سنگهای زینتی خراسان رضوی ادامه داد: در خصوص فلزات گرانبها و سنگهای قیمتی، متاسفانه زمانی سیاستهای انقباضی خود را به انبساطی تغییر دادیم و مجوز و اجازه واردات و صادرات با معیارهای قانونی و موجه را صادر کردیم که از سمت کشورهای دیگر مورد تحریم قرار گرفتیم و آنها به ما اجازه واردات و صادرات این موارد را نمیدهند. در حال حاضر بسیاری از قوانین و مقررات دستوپاگیر به صورت موقت برداشته شده، اما تحریم در حال حاضر مشکل اساسی ما است و در کمال تاسف باید بگویم که برایند کار هیچ فرقی با گذشته نکرده است.
مرصعی با اشاره به لزوم عدم قیمتگذاری برای کالاهای غیرضروری، گفت: قیمتگذاری همواره یکی از چالشهای بحث برانگیز سنگهای زینتی در سالهای گذشته بوده است. قیمتگذاری در سیستم اقتصادی بسته و اقتصاد برنامهریزی شده بر طبق ضوابط دولتی مطرح میشود. ما خود نیز نمیدانیم تابع کدام یک از مقررات و ضوابط اقتصادی دنیا هستیم. اگر ما تابع اقتصاد کمونیستی هستیم، نیاز است تا تمام موارد اعم از کالاها و خدمات قیمتگذاری دولتی شوند و اگر تابع اقتصاد آزاد هستیم، اساسا قیمتهای دولتی با نظارت تعزیراتی، حداقل در رابطه با کالاها و خدمات غیر اساسی، معنا و مفهومی ندارد.
وی افزود: ممکن است به دلیل مشکلات موجود در کشور و محدودیتها، سیستم تعزیراتی بر برخی از کالاهای اساسی و مورد نیاز مردم اعمال شوند، اما زمانی که این موضوع به طول انجامید و تمام کالاها و خدمات در کشور شامل قانون تعزیراتی شدند، با مشکلاتی مواجه میشویم که به راحتی قابل حل نیستند.
رئیس انجمن طلا، جواهر، نقره و سنگهای زینتی خراسان رضوی عنوان کرد: بسیاری از کالاها در سطح کشور، کالاهای ضروری نیستند و قیمت آنان باید بر اساس عرضه و تقاضا تعیین شود، نه نظارتهای تعزیراتی. سیستمهای قانونگذاری، قضایی و دولتی باید بر روند سلامت بازار و سلامت سیستم بانکی نظارت داشته باشند و در واقع وظیفه دولتها نیز همین است، اما شاید شیوه قیمتگذاری اجناس واحد صنفی عرضهکننده کالایی غیرضروری در گوشهای از شهری دورافتاده، چندان وظیفه دولت نباشد و این موضوع باید توسط قوانین بازار آزاد، یعنی عرضه و تقاضا، تعیین شود.
مرصعی اضافه کرد: چنین موضوعاتی باعث تداخل مسئولیتها شده و در این شرایط توقع مردم از دولت بیش از چیزی خواهد شد که در توانش است و پس از آن سوءاستفادهها، باندهای مافیایی، رانتهای انحصاری و اساس انحصار ایجاد میشود.
انتهای پیام