به گزارش هلث نیوز، دو مطالعه جدید که روز دوشنبه در کنفرانس بینالمللی انجمن آلزایمر تابستان به صورت مجازی ارائهشده بیانگر این است که میزان ابتلا به آلزایمر در افرادی که واکسن آنفلوآنزا و ذاتالریه دریافت کردند، کمتر است. مطالعه سومی نیز بر اهمیت پیشگیری تاکید و گزارش کرد که احتمال مرگ افراد مبتلا به زوال عقل در صورت ابتلا به عفونتهای جدی بیش از سایرین است.
آلبرت امران که در حال حاضر یافتههای خود را در مورد واکسن آنفلوآنزا و آلزایمر ارائه میدهد، اظهار کرد: "برای افرادی که نگران بیماری آلزایمر هستند، این واکسنها میتوانند اثر محافظتی اضافی ایجاد کنند." وی دانشجوی پزشکی در دانشکده پزشکی مک گاورن در مرکز علوم پزشکی دانشگاه تگزاس در هیوستون است.
امران و گروه وی به پایگاه داده سراسر کشور ایالات متحده با بیش از 9000 نفر بالای 60 سال مراجعه کردند و دریافتند، افرادی که حداقل یک واکسن آنفلوآنزا دریافت کردند 17 درصد کمتر خطر ابتلا به بیماری آلزایمر داشتند و حتی افرادی که بهطور پیوسته این واکسن را دریافت کرده بودند احتمال ابتلا به بیماری آلزایمر در آنان بیش از این میزان کاهشیافته بود.
محققان خاطرنشان کردند: برای افراد بین 75 تا 84 سال، این میزان تقریبا 6 درصد در 16 سال است.
وی بیان کرد: این مطالعه فقط ارتباط بین واکسنها و کاهش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را نشان میدهد و بدون آزمایش بالینی، ما نمیتوانیم با اطمینان بگوییم که این مورد علت و معلول هستند."
دومین تحقیق توسط سوتلانا اوکراستوا، استادیار تحقیقات دانشگاه دوک در دورهام ، N.C ارائه شد که خطر آلزایمر را در بین بیش از 5100 سالمند موردبررسی قرارداد. نتایج تحقیق وی نشان داد، در افرادی که در سن 65 تا 75 سال واکسن آنفلوآنزا و ذاتالریه را دریافت کردند، تا 30 درصد کاهش احتمال ابتلا به آلزایمر مشاهده شد.
میزان کاهش ابتلا به آلزایمر در افراد با ژنهایی که خطر آلزایمر را افزایش میدهند با دریافت واکسن به این میزان نبود.
هدر اسنایدر، معاون پزشکی و امور علمی انجمن آلزایمر گفت: هنوز مشخص نیست که واکسیناسیون چگونه میتواند به کاهش خطر آلزایمر کمک کند؛ آیا داشتن یک عفونت خاص بهنوعی بر مغز تاثیر میگذارد و زمینه را برای آلزایمر فراهم میکند؟ آیا واکسن، منجر به کاهش التهاب و سایر عوامل مرتبط با این بیماری میشود؟ یا اینکه افرادی که واکسن آنفلوآنزا دریافت کردند، عادتهای سالمتری مانند ورزش منظم دارند که میتواند از مغز آنها محافظت کند؟
اسنایدر با اشاره به اینکه نتیجهگیری در این مورد هنوز خیلی زود است، گفت: "با ظهور کووید-19 شاید درک اینکه چه عواملی میتواند در بروز خطر ابتلا به بیماری آلزایمر در طول زندگی شما نقش داشته باشد، مهم و یک قطعه از یک معمای بزرگ باشد."
اما مطالعه سوم نشان میدهد که جلوگیری از ابتلا به آنفلوآنزا و ذاتالریه در افرادی که قبلا زوال عقل داشتند، بسیار حیاتی است، زیرا آنان در معرض خطر بسیار بیشتری از مرگ در اثر عفونتهای جدی قرار دارند.
این تحقیق، به سرپرستی جانت جانبک، از مرکز تحقیقات دمانیا دانمارک در Rigsh Hospitalet کپنهاگ بر روی حدود 1.5 میلیون نفر انجامشده است. نتایج این تحقیق نشان داد، افراد مبتلا به زوال عقل که به دلیل عفونت در بیمارستان بستریشدهاند در مقایسه با افرادی که دچار زوال عقل و عفونت نیستند بیش از 6 برابر در معرض خطر مرگ قرار داشتند.
علاوه بر این نتایج تحقیق نشان داد این خطر تا 10 سال باقی است.
اگرچه این مطالعات ارتباط علت و معلولی قطعی بین بیماری آلزایمر و واکسنهای آنفلوآنزا و ذاتالریه را نشان نمیدهد، اما امران و اسنایدر گفتند: همچنان ایده خوبی برای تحقیقات مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ایالاتمتحده است.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها ایالاتمتحده توصیه میکند که تقریبا هر 6 ماه افراد واکسن آنفلوآنزا را دریافت کنند. واکسن ذاتالریه بهطورمعمول به افراد 65 سال و بالاتر داده میشود.
تاکید میشود، یافتههای ارائهشده در این کنفرانس تا زمانی که در نشریهها منتشر نشود بهعنوان تحقیق مقدماتی است.
انتهای پیام