کرونا را چگونه پشت چادرهای مسافرتی و کمپ ها بگذارید

سفر به طبیعت و کوهستان و کمپینگ یکی از کم فعالیت های کم خطر در دوران کووید-۱۹ معرفی شده است اما در چه شرایطی می توان خطر پایین این نوع فعالیت ها را تضمین کرد؟

سهند عقدایی ـ طراح و مجری تورهای طبیعت گردی و کوهنوردی و مدیر اکوکمپ کوهستانی دماوند به ایسنا می گوید: پروتکل ها و دستورالعمل هایی که از سوی برخی کشورها درباره چگونگی کمپینگ در دوران کووید- ۱۹ منتشر می شود با شرایط داخل کشور ما خیلی تطبیق ندارد. در کشورهای دیگر فضایی مختص کمپینگ وجود دارد و سکوهایی مختص برپایی چادر ایجاد شده است و کنترل و نظارت وجود دارد. در ایران چنین فضایی نداریم، کمپ ها portable یا قابل انتقال هستند که همزمان با اجرای تور برپا و در پایان برنامه جمع آوری می شوند. با توجه به این شرایط و با بررسی و مطالعۀ دستورالعمل های سازمان جهانی بهداشت و سازمان جهانی جهانگردی، دستورالعمل هایی برای کمپینگ در ایران تهیه و در فدارسیون کوهنوردی ایران و وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تصویب شده است.

در این شیوه نامه به موضوع فاصله گذاری و چگونگی رعایت بهداشت در اکوکمپ‌های کوه‌نوردی و طبیعت در دوران شیوع کووید۱۹ پرداخته شده است. هرچند، بیشتر کمپ ها در ارتفاع، مناطق دور دست و بیراهه قرار دارند که امکان نظارت و کنترل روی اجرای این دستورالعمل را محدود می کند، در نتیجه می طلبد مجریان تورها، مدیران کمپ های کوهنوردی، گردشگران و کوهنوردان، خود متعهد، مقید و ناظر به رعایت این شیوه نامه باشند.   

در این شیوه نامه که از سوی فدراسیون کوهنوردی ابلاغ شده و وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز مصوب کرده، آمده است:

در بدو ورود اسپری مایع ضدعفونی تک‌نفره به کوهنوردان و گردشگران داده شود و در مدت اقامت در صورت نیاز شارژ شود.

اقامت در چادرها به صورت تک‌نفره باشد مگر برای افرادی که از قبل با هم رزرو کرده‌اند. هنگام رزرواسیون به همنوردانی و همسفرها که در شهر هم‌خانه نیستند توصیه شود برای اقامت‌شان چادرهای جداگانه رزرو کنند. مدیرت اکوکمپ به هیچ وجه افراد غریبه را هم چادر نکند.

در چادر به غیر زیرانداز هیچ امکانات دیگری داده نشده و از ارائه ملحفه و پتو خودداری شود. در صورت مشاهده علائم بیماری در کوهنورد، زیرانداز نیز پس از خروج او شسته شود.

بعد از خروج کوهنورد و گردشگر از اکوکمپ، تمام محیط داخلی چادر اختصاصی، زیپ‌ها و نواحی بیرونی چادر که معمولا زیاد لمس می‌شوند با اسپری ضدعفونی شود.

پس از ضدعفونی، زیپ چادرها باز باشد تا تهویه صورت گیرد.

در خصوص نحوه جمع آوری و تخلیه زباله، نهایت دقت و حفاظت فردی رعایت شود و کیسه داخل سطل‌های زباله مرتبا تعویض شود.

تمام پرسنل شاغل در اکوکمپ برای حفاظت فردی موظف‌اند در هنگام کار از ماسک، دستکش و لباس کار ‌تمیز استفاده کنند. ‌

در صورتی‌که کوهنوردی علائم بیماری داشت از او خواسته شود که به چادر غذاخوری تردد نکند و خدمات غذا در چادر اختصاصی او برایش سرو شود.

تعدادی وسایل محافظتی ماسک و دستکش اضافه در اکوکمپ موجود باشد و درصورتی‌ که کوهنوردی با علائم بیماری مشاهده شد از آن وسایل محافظتی به او داده شود.

به منظور تمرکز خدمات بهداشتی، دسترسی کوهنوردان به فضای چادر غذاخوری به نحو شایسته محدود شود ‌که تا حد ممکن کوهنوردان در چادرهای اختصاصی‌شان حضور داشته باشند. ‌

در چادر غذاخوری صندلی‌ها با فاصله ۱.۵ متر از یکدیگر چیدمان شوند. در صورت لزوم صرف غذا در چادر غذاخوری شیفت‌بندی شود.

محلول ضدعفونی دست روی میزها حاضر باشد تا کوهنوردان و گردشگران در صورت تمایل دست خود را ضدعفونی کنند.

استفاده از ظروف عمومی، تجهیزات و لوازم اضافی در معرض آلودگی محدود شوند، از رومیزی‌ استفاده نشود تا امکان ضدعفونی سطح میزها فراهم شود یا می‌توان از پوشش‌های یک بار مصرف رومیزی استفاده کرد.

کوهنوردان از ظرف، قاشق، چنگال و لیوان شخصی خود استفاده کنند یا اینکه در ابتدای ورود به اکوکمپ یک دست کامل ظروف به ایشان داده شود و از ایشان خواسته شود در تمام مدت اقامت در اکوکمپ، خود شستشوی ظروف اختصاصی‌شان را انجام دهند. اکوکمپ باید آب و مایع شستشو به میزان لازم برای استفاده کوهنوردان تهیه کرده و همیشه در دسترس قرار دهد.

غذا، سالاد و تنقلات نباید به صورت بوفه و باز سرو شوند. اغذیه و تنقلات به صورت مستقیم در ظرف کوهنورد سرو شده یا  به صورت بسته بندی ارایه شوند.

نان به صورت بسته بندی در کیسه یا سلفون کشیده و قرار داده شود.

در کنار فلاسک چای به اندازه کافی دستمال کاغذی یک‌بار مصرف قرار داده شود و طی دستورالعمل کتبی که در محلی مناسب و قابل دید نصب می‌شود از کوهنوردان و گردشگران خواسته شود برای فشار دادن فلاسک ضمن استفاده از دستمال کاغذی از لمس مستقیم آن خودداری کنند.

دمای پخت استاندارد موادغذایی رعایت شود.

تا حد امکان زنجیره انتقال گرم برای مواد غذایی تامین شود که تا زمان سرو در چادر غذاخوری گرم بماند. در زمان انتقال ظرف حاوی غذا از چادرآشپزخانه تا چادر غذاخوری دقت لازم برای پیشگیری از آلودگی ثانویه رعایت ‌شود. ‌

باتوجه به نظریه ماندگاری طولانی مدت ویروس روی سطوح استیل، در گندزدایی تجهیزات استیل در چادر آشپزخانه‌ دقت شود.

امکان سرو غذا در چادرهای اختصاصی فراهم آید.

چادرهای عمومی مثل چادر غذاخوری، آشپزخانه و توالت، خصوصا درآن نواحی که معمولا زیاد لمس می‌شوند با اسپری چندبار در روز ضدعفونی شوند. ‌

کوله‌بارهای کوهنوردان قبل از حمل توسط قاطر یا وانت، حتما در گونی محافظ بسته‌بندی شوند.

انتهای پیام

  • پنجشنبه/ ۲ مرداد ۱۳۹۹ / ۱۱:۴۸
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 99050201171
  • خبرنگار : 71021