افراد شهر را مثل خانه خود نمی دانند
یک شهروند اهل ارومیه در پاسخ به اینکه چرا برخی از مردم ماسک و دستکش خود را بعداز استفاده در معابر می ریزند به ایسنا گفت: این حرکت افراد به فرهنگ و سطح شعور افراد بستگی داردچرا که ظاهرا هنوز به بلوغ فکری نرسیدند.
وی با ابراز تاسف از اینکه همواره در سطح شهر شاهد چنین صحنه هایی بوده است، افزود: این افراد شهر را همانندخانه خود نمی دانند که به تمیزی آن اهمیت دهند و این مسئله جای تاسف دارد.
رفتگران تمیز می کنند!
نوجوان ۱۷ ساله ای که بادوستان خود در مسیر پارکی قدم میزد و دستکش خود را به جوی آب انداخت نیز در پاسخ به خبرنگار ایسنا در خصوص علت این کار گفت: اشکالی ندارد خب رفتگران تمیز می کنند..
مادر ۴۵ ساله ای که با فرزند خردسالش پیاده رویی می کرد در خصوص علت رفتار اشتباه برخی از شهروندان نسبت به ریختن زباله به خصوص زباله های بهداشتی در معابر به ایسنا گفت: این مسئله کمبود فرهنگسازی را نشان می دهد، نه تنها خانواده بلکه آموزش و پرورش ،صدا و سیما نیز در این خصوص مقصرند که فرهنگ درست را به چنین افرادی نتوانستند آموزش دهند.
وی ادامه داد: همانطور که مادران نسبت به تمیزی منازل خود به فرزندان گوشزد می کنند اگر نسبت به توجه و مسئولیت پذیری فرزندان از همان کودکی به نظافت شهر تذکر دهند این طرز رفتار در بسیاری از شهروندان مشاهده نمی شد.
ای کاش شهروندان کمی هم به فکر ما رفتگران باشند
یک رفتگر شهرداری ارومیه در گفت و گو با ایسنا گفت: در طول ۲۳ سال خدمت با صحنه های فراوانی از رها کردن بی حد و حصر زباله در معابر روبه رو بودم.اگرچه جمع آوری آنها شغل من است اما دلم به حال طبیعت می سوزد چرا که برخی زباله ها سالیان زیاد طول میکشد که در طبیعت تجزیه شود.
وی گفت: با شیوع کرونا زباله هایی همچون ماسک و دستکش پلاستیکی هم به وفور در معابر قابل رویت است و روزانه مقادیر زیادی را از کنار درختان یا جوی آب جمع آوری می کنم.
این رفتگر که خود ماسک بر صورت زده بود، اظهار کرد: اگر چه زباله ها همواره سرشار از میکروب و بیماری هستند ولی جمع آوری ماسک که احتمال آلودگی آن نیز وجود دارد استرس زیادی بر من وارد می کند.
وی از ریختن ماسک و دستکش بهداشتی استفاده شده در معابر توسط شهروندان گله کرد و گفت: من هم صاحب خانواده هستم و هرگز دوست ندارم بیش از این در خطر بیماری قرار گیرم، ای کاش شهروندان به فکر ما رفتگران هم باشند.
جمع کردن ماسک و دستکش از معابر لرزه بر تن میاندازد
رفتگر جوان دیگری که مشغول کار بود به ایسنا گفت: برخی از شهروندان چون شغل ما رفتگری است می گویند که جمع آوری زباله وظیفه اش هست و اهمیتی به نظافت شهر نمی دهند.
وی ادامه داد: جمع آوری زباله های معمولی چندان اذیتم نمی کند اما جمع آوری ماسک و دستکشی که معلوم نیست آلوده به ویروس کروناس هست یا نه تنم را به لرزه می اندازد.
انداختن ماسک و دستکش یکبار مصرف در خیابانها و معابر عمومی یک رفتارهنجارشکنانه است
یک جامعه شناس در گفت و گو با ایسنا با تاکید براینکه عواملی همچون باورها ، عرف و هنجارها، رفتارهای اجتماعی انسان را شکل می دهند زیرا نظارت درونی و خود کنترلی را در فرد باعث می شوند، گفت: اگر خود کنترلی در افراد نتواند پاسخگوی رفتار اجتماعی شود منجر به دگر کنترلی می شود که از آن تحت عنوان قانون یاد می شود که البته اجبار اجتماعی از الزامات قانون است.
وی نقش خانواده ها را در بروز رفتار در افراد بی نهایت مهم عنوان کرد و گفت: عواملی چون ضعف خانواده، جابجایی ارزشها و نظام فرهنگی، الگوهای رفتاری نادرست، ضعف باورها و هنجارها و مشکلات اقتصادی و ضعف مدیریت(دگر کنترلی) موجب می شود که هنجارشکنی بیشتر شده و رفتارهای ناهنجار بیشتر به چشم بخورد.
جلالی بابیان اینکه از جمله رفتارهای بسیار خطرناک و هنجارشکنانه در این اوضاع " کرونایی" انداختن ماسک و دستکش یکبار مصرف در خیابانها و معابر عمومی است، که علاوه بر مغایرت با زیبایی شهر موجب بسط و گسترش بیماری می شود، تصریح کرد: بیماری که نه بزرگ می شناسد و نه کوچک؛ نه زن و نه مرد ؛ نه غنی و نه فقیر، لازم است شهروندان در راستای شعور اجتماعی، خود کنترلی، هنجارمندی و با هدف مشارکت در مبارزه با این بیماری خطرناک هم خودشان مراقبت کنند و هم به دیگران تذکر دهند تا نظافت شخصی و نظافت اجتماعی را رعایت کنند.
این جامعه شناس بابیان اینکه سوای تمامی مسایل موجود در جوامع، امروزه امر مبارزه با کرونادر تمامی کشورها در صدر برنامه ها قرار دارد، اظهار کرد: در این مبارزه کشور ما علاوه بر عرصه تخصصی و فنی باید در عرصه فرهنگ عمومی نیز با تاسی از آموزه های دینی و فرهنگی از پیشتازان در جهان باشد.
وی ادامه داد: با رعایت مسایل بهداشتی و استفاده از سطل های زباله برای ماسکها و دستکشهای مصرف شده مانع از رشد و گسترش بیماری شود.
استفاده از دستکش در امور روزمره ضرورتی ندارد
مینایی مهر، مدیر گروه بهداشت محیط و حرفه ای معاونت بهداشتی آذربایجان غربی در خصوص اثرات ریختن زباله های بهداشتی در معابر به ایسنا گفت: ریختن زباله های بهداشتی از جمله ماسک و دستکش استفاده شده در معابر احتمال گسترش آلودگی را بیشتر می کند.
وی با بیان اینکه استفاده از ماسک در جلوگیری از انتقال بیماری کووید ۱۹ لازم و ضروری است، گفت: استفاده از دستکش بغیر از کادر درمانی و موارد خاص، اعتماد کاذبی ایجاد می کند چرا که بسیاری از افراد بواسطه استفاده از دستکش دچار توهم امنیت و محافظت از ویروس می شوند و بعد از استفاده از دستکش بدون شستشوی دست غذا می خورد با تصور اینکه حتما و صددر صد بخاطر استفاده از دستکش ویروس به سطح دستها نفوذ نکرده است.
مینایی مهر ادامه داد: استفاده از دستکش ضرورتی ندارد شهروندان با شست و شوی صحیح و اصولی دست ها تا حدود زیادی از ویروس در امان باشد و زباله پلاستیکی بیشتری نیز تولید نکنند.
مدیر گروه بهداشت محیط و حرفه ای معاونت بهداشتی استان گفت: شهروندان ماسک های استفاده شده خود را بعد از پاره کردن در داخل سطل های زباله بریزند.
به گزارش ایسنا، از اسفندماه ویروس کرونا در شهرهای مختلف کشور شیوع یافت و با گسترش بی رویه این ویروس و افزایش تعداد مبتلایان و مرگ و میر ناشی از این بیماری ضرورت استفاده از ماسک و دستکش به عنوان یکی از موارد از پروتکلهای بهداشتی به شهروندان تاکید شد. اما ریختن زباله هایی همچون ماسک و دستکش در معابر و محیط زیست علاوه بر تضیع حقوق شهروندی احتمال آلودگی را نیز چندین برابر می کند، ای کاش فرهنگ حفاظت از محیط اطراف و احترام به حقوق شهروندان به عنوان عضوی از خانواده خود عمیق تر از آنچه که هست، شود که این مهم میسر نیست مگر به واسطه رشد شعور اجتماعی از طریق آموزش..
انتهای پیام