قاسم عجم در گفتوگو با ایسنا در مورد بیماری ویروسی بهاره کپورماهیان (SVC)، اظهار کرد: SVC یک بیماری ویروسی حاد ماهی کپور است که موجب تلفات شدیدی در کپورهای پرورشی میشود.
وی افزود: این بیماری تحت عناوین رابدوویروس کپور و التهاب ویروسی کیسه شنا نیز نامیده شده و توسط رابد وویروس کارپیو ایجاد میشود.
رییس اداره طیور، آبزیان، زنبور عسل و کرم ابریشم ادارهکل دامپزشکی خراسان جنوبی با بیان اینکه این بیماری ویروسی از کشورهای خاورمیانه، انگلیس، کشورهای شرق و غرب اروپا گزارش شده است، بیان کرد: ویروس با مدفوع و قالبهای موکوسی دفعی به محیط وارد میشود.
عجم ادامه داد: آبششها مکانهای ورود ویروس و تکثیر اولیه آنها هستند و در زمان تخم ریزی ماهیان تخمها موجب انتشار ویروس میشوند.
رییس اداره طیور، آبزیان، زنبور عسل و کرم ابریشم ادارهکل دامپزشکی خراسان جنوبی اظهار کرد: شپشک کپور و زالو ناقلین مکانیکی رابدوویروس کارپیو هستند، اما تکثیر ویروس در این انگلها صورت نمیگیرد.
عجم با بیان اینکه مرغ ماهی خوار نیز میتواند به عنوان ناقل مکانیکی عمل کند، تصریح کرد: ویروس میتواند از طریق آلودگی دستگاه و وسایل تفریخ تخم ماهی منتقل شود.
وی افزود: ماهیان در هر سنی نسبت به بیماری ویرمی بهاره کپور حساس هستند، اما بیشترین تلفات در جوانها و ماهیان زیر یک سال اتفاق میافتد.
رییس اداره طیور، آبزیان، زنبور عسل و کرم ابریشم ادارهکل دامپزشکی خراسان جنوبی بیان کرد: هر چه ماهی از درجه حرارت مطلوب فیزیولوژیک دورتر باشد، بیماری شدیدتر بوده و در آبهای با دمای پایین (زیر 10 درجه سانتیگراد) پاسخ ایمنی میزبان کاهش یافته و تکثیر ویروس نیز کندتر میشود، اما بیماریزایی ویروس کاهش نمییابد.
عجم ادامه داد: استرسهای محیطی و مدیریتی مانند تراکم بالای ماهیان، دست کاری بیش از حد، کیفیت پایین آب، تغذیه نامناسب و تغییرات ناگهانی دما، پتانسیل ایجاد بیماری شدید را افزایش میدهد.
علائم بیماری
وی افزود: تجمع ماهیان در محل ورودی استخر از اولین علایم شیوع SVC بوده، تعداد تنفس کاهش مییابد، برخی از ماهیان مبتلا در کف استخر استراحت میکنند.
وی با اشاره به اینکه عدم تعادل ماهی، بی حال بودن ماهی، شنای یک طرفه یا حرکت بی هدف از علائم دیگر بیماری است، افزود: ماهیان مبتلا شکم متسع داشته و خونریزی نقطهای روی پوست، آبششها، بالهها و چشم دیده میشود.
رییس اداره طیور، آبزیان، زنبور عسل و کرم ابریشم ادارهکل دامپزشکی خراسان جنوبی با بیان اینکه در این زمان قالبهای مدفوع موکوئیدی بلند و ضخیم از مخرج ادماتوز بیرون زده و آویزان است، افزود: بیرون زدگی چشم به طور خفیف ممکن است دیده شود و تیرگی در سراسر پوست نیز از دیگر علائم است.
عجم با بیان اینکه آبششها رنگ پریده و فیبریلاسیون عضلانی میتواند در برخی از مبتلایان دیده شود، اظهار کرد: هنگامی که ماهی آلوده در آب صاف نگهداری شود مایع آسیت خونی از مخرج خارج میشود.
درمان و کنترل
وی ادامه داد: روشهای مرسوم پرورش کپور بسیار گسترده و وسیع بوده و در استخرهایی که آب مصرفی آنها از آب رودخانه تامین میشود، در صورت عدم کنترل آب، پیشگیری بیماری ویرمی بهاره مشکل تر است.
رییس اداره طیور، آبزیان، زنبور عسل و کرم ابریشم ادارهکل دامپزشکی خراسان جنوبی اظهار کرد: روشهای پیشگیری کننده مانند ضدعفونی کردن استخرها و وسایل، ضد عفونی کردن تخمها به وسیله یدوفور در کنترل و پیشگیری مؤثر است.
عجم ادامه داد: پرورش دائمی ماهیان در دمای 20 الی 22 درجه سانتیگراد، ماهی را از بیماری محافظت میکند، اما پیشگیری بر پایه محیط طبیعی از لحاظ اقتصادی امکانپذیر نیست.
وی با بیان اینکه به وسیله ویروس غیرفعال میتوان ایمنی را در دمای بالاتر از 20 درجه سانتیگراد ایجاد کرد، افزود: واکسن غیر فعالی که در مزارع پرورش ماهی استفاده میشود، به طور قابل توجهی تولید آنتی بادی خنثی کننده ویروس به مدت 18 ماه میکند.
رییس اداره طیور، آبزیان، زنبور عسل و کرم ابریشم ادارهکل دامپزشکی خراسان جنوبی بیان کرد: واکسنهای تولید شده از ویروسهای غیرفعال باید از راه تزریق داخل صفاقی به کار گرفته شوند چراکه جذب ویروس از طریق غوطه ورسازی کافی نخواهد بود.
عجم یادآور شد: ماهی باید در فصل تابستان یا پاییز برای پیشگیری از بیماری ایمن شود و چنان چه ماهی بیمار باشد و یا در صورتی که ماهیان تحت استرس فیزیولوژیکی باشند، ایمن کردن آنها موثر نخواهد بود.
انتهای پیام