کوچههای شهر را که رد میکنی هر گوشه رخت و تخت عزا می بینی، هر جا نگاه میکنی جای کسی خالی است، و طعم تلخ بیتفاوتی، خستگی، تنهایی، درد، خشم، حسرت و بیچارگی کام مردم را تلخ کرده، هیچکس دیگر تاب تحمل اینهمه درد را ندارد. آدمها هر یک به نوعی درگیر شدهاند، آن که عزیزی را از دست داده، آن که شاهد مرگ کسی بوده و آن که هر روز میمیرد تا کمی بیشتر زنده بماند. در میانهی این جنگ عجیب، کادر درمان حال و روز عجیبتری دارند. لباس رزم سفید پوشیده و با دیوی درافتادهاند که این بار پای در بند ندارد بلکه نامرئی و بیرحم نفس قربانیانش را میبُرد!
درد کشیدن بیماران و جان دادنشان خیلی عذاب آور است
یکی از اعضای کادر درمان شاغل در بیمارستان های سطح استان بوشهر میگوید: "ضریب اشغال تختها خیلی بالا است، گاهی پیش می آید که اصلا تخت خالی نداریم، ظرفیت اورژانس تنفسی هم پر شده و بیماران مبتلا به کرونا را به اورژانس بزرگسال می بریم. بخش جراحی زنان و مردان به بیماران کرونا اختصاص داده شده و باز هم پاسخگوی حجم بیمار نیست، و تقریبا در تمام ساعات روز پر است. زمانی که بیماری مرخص شود هم به سرعت بیمار بعدی جایگزین او میشود، در مواقعی هم مجبور به ادغام بخشها هستیم تا تختهای خالی بیشتری برای بیماران مبتلا به کووید۱۹ فراهم شود. متاسفانه روزانه شاهد بدحال شدن و فوت بیماران کرونایی هستیم. اعلام کد احیا، درد کشیدن بیماران و در آخر جان دادنشان خیلی تلخ و عذاب آور است."
او با اشاره به اینکه بسیاری از نیروهای اورژانس بخاطر کرونا خانهنشین شدهاند، ادامه می دهد: "این مدت فشار کاری و استرس ما خیلی بیشتر شده، البته طبیعی است که با توجه به افزایش بیمار و همینطور مرگومیرها و شرایط بد جامعه ما نیز تحت تاثیر قرار بگیریم خصوصا اینکه ما مستقیما با بیماران و یا خانوادههای آنان در ارتباط هستیم."
کادر درمان نیاز به استراحت دارد
می گوید و می گوید. از فشار کار، از اجبار شیفت دادن تا صبح، از مثبتشدن یک به یک همکاران و پرسنل، از قرنطینه دو هفته ای و برگشتن سر کار با وجود مثبت بودن، از آلودگی بخشها، از بار مسئولیت، از کمبود نیرو و از دوام آوردن... نمی داند تا کی دوام می آورد، و نمی داند تا کی قرار است این وضع ادامه داشته باشد. تنها چیزی را که خوب می داند این است که کادر درمان خسته است و نیاز به یک استراحت طولانی دارد.
"روزانه مراجعه خیلی زیادی به بیمارستان داریم که درصد بالایی درگیر کرونا هستند. به دلیل حجم بالای مراجعات، گاهی اوقات ظرفیت اورژانس تکمیل می شود و ناگزیر به پذیرش بیمار بدون تخت می شویم! علاوه بر این کمبود پرستار مشکل بزرگی است، چون پرسنل از آخر سال ۹۸ تا امروز بیش از ۵ ماه است که شدیداً مشغول کار هستند، با این فشار کاری و خستگی، و افزایش موارد مثبت کرونا در میان پرسنل از لحاظ روحی نیز شرایط مناسبی نداریم." اینها را یکی از پرستاران بیمارستان سنترال کرونا در استان بوشهر عنوان می کند. او همچنین از لغو مرخصیها و آشفتگی بیمارستان به دلیل شرایط روحی و روانی بیماران و همراهان آنها می گوید.
در تجهیزاتی مثل ونتیلاتور محدودیت داریم
این پرستار با اشاره به کم شدن کیتها و پایین آوردن آزمایشات گفت: "روزانه از تعداد محدودی تست کرونا گرفته میشود. در خیلی از بخشها، بیمارانی بستری هستند که از آنها تست گرفته نشده و با توجه به علائم اولویتبندی و نوبتدهی میشوند. حتی برای پرسنل نیز، در صورت نداشتن علائم تست گرفته نمی شود. البته در بخش های مختلف و در هر شیفت کاری به تعداد پرسنل لباس و تجهیزات حفاظتی تحویل داده می شود اما در تجهیزاتی مثل ونتیلاتور محدودیت داریم."
او درباره کمبود نیرو و درگیری شدید کادر درمان با کرونا عنوان می کند: "به دلیل کمبود پرستار و حجم زیاد بیماران مجبور هستیم با همین تعداد نیروی کم تمام بخشها و بیماران را پوشش دهیم که این ممکن است سبب پایین آمدن کیفیت کار و خدمات ارائه شده شود. و البته تقصیر هیچکس نیست، این میان نه ما گناهی داریم و نه بیمار. شرایط اینگونه است. اوضاعِ شهر و بیمارستانها وخیم است. وقتی می بینیم میزان رعایت در سطح جامعه چقدر کم است، و جلسات و مهمانیها و اجتماعات مختلف اداری و شخصی از عروسی تا عزا به راه است، واقعا ناامید می شویم چون ما باید تاوان این بی مبالاتیها را پرداخت کنیم. البته جامعه نیز تاوان پس میدهد."
کادر درمان به رغم پوشش حفاظتی مناسب نیز ممکن است مبتلا شوند
به گزارش ایسنا، به تبع افزایش صعودی ابتلا به کرونا در سطح جامعه، شیوع این بیماری در میان پرسنل بیمارستان ها و کادر درمان و بهداشت نیز بسیار زیاد است تا جایی که مسئولان علوم پزشکی بوشهر بیش از ۶۰۰ مورد مثبت شناسایی شده را تایید کرده اند. فوکال پوینت علمی کرونا در استان بوشهر در مورد درگیری پرسنل و کادر درمان با بیماری کرونا به ایسنا میگوید: «پرسنل از دو جهت در معرض بیماری هستند، یکی مانند مردم عادی که به واسطه زندگی شخصی خود به فروشگاه و بیرون میروند و ممکن است به خانواده سر بزنند و مثل بقیه افراد جامعه در معرض بیماری قرار می گیرند. از سوی دیگر به واسطه ماهیت شغلی خود و کار در بیمارستان یا آزمایشگاه یا رادیولوژی در معرض ارتباط با بیماران کرونایی قرار میگیرند و به رغم پوشش حفاظتی مناسب نیز ممکن است مبتلا شوند. بنابراین افرادی که در حیطه پزشکی و کادر بهداشت و درمان فعالیت می کنند از دو جهت در خطر بوده و از هر دو منظر نیز ممکن است به بیماری مبتلا شوند.»
فرهاد عباسی در پاسخ به اینکه آیا ممکن است کادر درمان به واسطه عدم رعایت پروتکل ها درگیر شوند، عنوان می کند: «بله امکان دارد، ممکن است بعضی از همکاران ما دقت کافی را در پوشش حفاظتی خود نداشته باشند. به هر حال محیط بسیار آلوده است و اگر یک لحظه هم ماسک برداشته شود و یا در محیطی که مملو از ویروس است پوشش به درستی استفاده نشود ممکن است افراد درگیر شوند. و اینکه قطعا عده ای از همکاران ما خارج از بیمارستان مبتلا می شوند و ممکن است در ارتباط با مسئله شغلی آنان نباشد و مانند بقیه افراد عادی مبتلا شوند. اینکه ما تاکید داریم افراد در هر جایی خارج از منزل از ماسک استفاده نمایند فلسفه اش همین است. تا افرادی که خارج از محیط کار نیز با ویروس مواجه می شوند به واسطه پوشش مناسب و استفاده از دستکش و ماسک و رعایت بهداشت مصون بمانند.»
اگر کادر درمان از پا دربیاید...
وی در خصوص روند افزایشی تعداد بیماران، روحیه کادر درمان و وضعیت بیمارستان ها اظهار کرد: «عده ای از همکاران ما در کادر درمان مبتلا شده اند و به واسطه بیماری ناگزیر به ترک محیط کار هستند و این موضوع موجب فشار بیشتر بر روی نیروهای کار باقیمانده می شود. کادر درمان شدیدا تحت فشار هستند، همکاران کادر درمان ساعتهای طولانی مشغول فعالیت هستند و کار کردن در این شرایط واقعا طاقتفرسا است. این است که من صمیمانه از مردم تقاضا میکنم که بیشتر مراعات کنند چرا که اگر کادر درمان از پا دربیاید بیماران نمی توانند به خوبی مورد درمان، مراقبت و حمایت قرار بگیرند و میزان مرگ و میر افزایش پیدا می کند.»
متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری دانشگاه علوم پزشکی بوشهر تاکید کرد: «مردم در وهله اول در خانههای خود بمانند، دوم اگر مجبور شدند برای انجام موارد کاری به بیرون از منزل بیایند پروتکل های بهداشتی را رعایت کنند و حتما از درون منزل ماسک پوشیده و تا برگشت به منزل ماسک خود را برندارند، یعنی حتی یک لحظه هم بدون ماسک در محیط بیرون به خصوص فضاهای بسته حضور نداشته باشند. دستکش، مواد شوینده، شستشوی مکرر دست ها با آب و صابون از اهمیت ویژه ای برخوردار است و حتما دقت شود.»
تعداد بیماران با درمان سرپایی بسیار بیشتر از رقم بستری است
فرهاد عباسی درباره کمبود تجهیزات و دستگاه هایی مانند ونتیلاتور بیان کرد: «فعلا مشکلی نداریم اما با روند فزاینده ای که دارد اتفاق می افتد ممکن است در آینده با مشکل مواجه شویم. الان تعداد زیادی بیمار بستری در بخشها، و بیمار بستریِ بدحال در ICU داریم و اگر این روند فزاینده ادامه داشته باشد ممکن است در خدمت رساندن به بیماران دچار مشکل شویم. این یک مسئله ساده ریاضی است؛ تعداد زیادی از مردم مبتلا میشوند، درصدی از این افراد کارشان به بیمارستان کشیده میشود، درصدی از آنها بدحال شده و کارشان به آیسییو کشیده میشود، و درصدی از بیماران ICU به دلیل شدت بیماری جان خود را از دست میدهند.»
وی در خصوص نرخ مراجعه بیماران گفت: «این بسیار متفاوت است، ما به طور متوسط هر شب بین ۱۵ تا ۲۵ بیمار بستری نیز ممکن است داشته باشیم که این مقدار ممکن است بیشتر یا کمتر شود. و اینکه به هر حال عده بیشتری هم مراجعه میکنند و شرایط بستری ندارند و تحت درمان سرپایی قرار میگیرند. تعداد زیادی از بیماران در مطب ها و اورژانس بیمارستان ها و درمانگاه ها مورد بررسی قرار گرفته و تحت درمان سرپایی قرار گرفته و مرخص می شوند که این تعداد بسیار بیشتر از رقم بیماران بستری است.»
خطر ناقلان بدون علامت در جامعه
فرهاد عباسی درباره تهدید بیماران بدون علامت و یا با علائم خفیف که سرپایی درمان شده و مرخص می شوند برای جامعه پیرامونی، توضیح داد: «تعداد افرادی که به شکل سرپایی به کادر درمانی مراجعه می کنند خیلی زیاد است و ما فقط می توانیم هشدار بدهیم و و فرهنگسازی نماییم و درباره اینکه خطر این افراد که ناقل هستند، روشنگری کنیم. ما برای این افراد ۱۴ روز مرخصی از محل کار در نظر گرفته و اطلاعات و آموزش های لازم را به بیمار و خانواده او ارائه می کنیم. دستگاه های اجرایی نیز مکلف به همکاری هستند.»
فوکال پوینت علمی کرونا در استان بوشهر در خصوص آمار ابتلا به کرونا در میان کادر درمان گفت: «از مجموعه کادر درمان در همه ردهها، پزشک، پرستار، آزمایشگاه، رادیولوژی هم در بخش دولتی و هم در بخش خصوصی حدود ۶۰۰ نفر در کل استان بوشهر درگیر شده اند.»
متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری دانشگاه علوم پزشکی بوشهر با اشاره به تقسیم شیفت کادر درمانی بر اثر ابتلای افرادی به ویروس و ارجاع آنان به منزل گفت: «در سطح دانشگاه مذاکراتی جهت استخدام پرسنل جدید و ورود آنها به سیستم درمان انجام شده است تا این نیروها کمک حال کادر درمان شوند. همچنین مدیریت نیروهای باقیمانده توسط مدیریت بیمارستان و دفتر پرستاری انجام می شود تا سیستم کماکان بتواند سر پا باشد و خدمت رسانی کند. به هر حال اینجا هم مانند بقیه جاها ممکن است افرادی مبتلا شوند و به مدت دو هفته در سیستم نباشند اما قرار نیست این اتفاق و نبود این افراد سیستم را از خدمت دهی باز دارد و به گونهای مدیریت می شود تا با همان قدرت و قوت خدمت رسانی ادامه پیدا کند.»
کادر درمان، پیروز یا مغلوب؟
دیدن شرایط جامعه و نحوه مدیریت و برخورد با بیماری کووید ۱۹، و همچنین نشستن پای درددل کادر درمان و خواندن آمار و ارقام و کنار هم قرار دادن همه اینها از وخامت روزهای آینده خبر می دهد. متاسفانه گسترش ویروس در همه سطوح باعث شده هیچ نقطه ای امن نباشد و حتی خانه ها نیز آلوده شده و دیگر امن نیستند. اما هنوز رعایت پروتکل های بهداشتی و استفاده از ماسک و دستکش و ضدعفونی سطوح می تواند ما را تا حد زیادی از حمله و نفوذ ویروس ایمن نگه دارد.
کادر درمان نیز مظلومانه و با توان مضاعف، بیش از آنچه قانون و عرف و فیزیولوژی برایشان تعریف کرده در یک جنگ مدام با کرونا به سر می برند، اما با این وضع و آنچه از رفتار در مواجهه با اپیدمی و ویروس مرگبار کرونا میبینیم پایان این جنگ چه خواهد بود؟ پیروزی کادر درمان یا غلبه کرونا، آن هم در شرایطی که هر یک به گونهای مغلوب این دشمن قدرتمند و یاغی شدهاند...
انتهای پیام