ایجاد پیاده‌راه گردشگری در محوطه تاریخی معبد داش‌کسن

پیاده‌راه گردشگری با هدف بهره‌گیری بهینه از ظرفیت‌های طبیعی پیرامون معبد تاریخی داش‌کسن سلطانیه ایجاد می‌شود.

زنجان از جمله استان‌های مطرح کشور در زمینه گردشگری فرهنگی و تاریخی است و در این میان، شهرستان سلطانیه نگین گردشگری این استان بهشمار می‌رود؛ شهری مملو از آثار تاریخی و گردشگری، مانند گنبد سلطانیه و معبد داش‌کسن.

در بنای داش‌کسن، که توسط نخستین گردشگرانی که از آن بازدید کردند، به بنای اژدها معروف شده است، می‌توان ترکیب شگفت‌انگیز هنر و معماری ایرانی و مغول را مشاهده کرد. این بنا، یکی از بی‌نظیرترین پرستش‌گاه‌های سنگی ایران است که نمونه مشابه آن در هیچ کجای کشور مشاهده نمی‌شود.

این مکان شگفت‌انگیز، در دل کوه‌های سلطانیه و در نزدیکی روستای ویر در ۱۵ کیلومتری شمال شرق این شهر قرار گرفته است این بنا از آثار شاخص دوره ایلخانی است که توسط هنرمندان مطرح آن دوره به زیبایی هرچه تمام در دل کوه‌ها تراشیده شده است.

از جذاب‌ترین و معروف‌ترین آثار این مکان، می‌توان به نقش برجسته دو اژدها اشاره کرد. به خاطر همین دو نقش برجسته، این محوطه به معبد اژدها شهرت گرفته است؛ طول نقش برجسته اژدهای اصلی ۵ متر و ارتفاع آن ۱٫۵ متر است و درون یک حفاظ شیشه‌ای به خوبی از آن محافظت می‌شود.

پیشینه بنای داش کسن

بنا بر عقیده برخی از باستان‌شناسان، قدمت این بنا به قبل از اسلام باز می‌گردد. یعنی هنگامی که این مکان پرستش‌گاه پیروان آئین مهرپرستی بوده است. البته هیچ اثری از آن دوران باقی نمانده است. اما بنای کنونی، متعلق به دوره ایلخانیان است که حدود ۷۰۰ سال قبل در ایران حکومت می‌کردند.

بنای تاریخی داشکسن از چند ایوان و محوطه باستانی تشکیل شده است و نقوش برجسته زیادی در جای جای آن دیده میشود. آثار این محوطه از نظر نقوش تزئینی، یکی از باارزش‌ترین نمونه‌های معماری صخره‌ای در تاریخ معماری ایران بهشمار می‌رود؛ در داخل این محوطه، سه طاق نسبتا عمیق در دل کوه کنده شده که دارای مقرنس‌های سنگی بسیار زیبایی است.

از دیگر نقوش تزئینی این بنا، طاقچه‌های زیبایی است که در کنار نقوش اژدها قرار گرفتهاند. نقوش متنوع اسلیمی که ماهرانه بر روی سنگ‌ها تراشیده شده‌اند، از جمله آثار برجسته این محوطه باستانی هستند.

در حال حاضر این بنا صدمات زیادی دیده است. سنگ‌های تراشیده شده بزرگ و پراکنده‌ای در اطراف بنا دیده می‌شود با این حال، وجود نقوش اسلیمی متنوع، ایوان‌های بلند و به خصوص دو اژدها که ردپای هنرمندان چینی در آن یافت می‌شود و  نمونه مشابه آن در هیچ کجای کشور نیست، باعث شده است که این مکان یکی از ارزشمندترین پرستش‌گاه‌های سنگی کشور بهشمار رود.

با توجه به اهمیت این بنا برای زنجانی‌ها، مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان از ایجاد پیاده‌راه گردشگری در محوطه تاریخی معبد داش‌کسن با هدف بهره‌گیری بهینه از ظرفیت‌های طبیعی پیرامون این اثر تاریخی، خبر داد و می‌گوید: چهار میلیارد ریال اعتبار برای اجرای این طرح تخصیص یافته است.

امیر ارجمند اظهار می‌کند: با ایجاد این پیادهراه، گردشگران فرصتی جدید را در دسترس خواهند داشت تا در کنار بازدید از مجموعه تاریخی و گردشگری معبد داشکسن از فضاسازی‌های متنوع و جدید نیز بهرمند شوند.

وی با اشاره به این مطلب که طراحی مسیرهای پیاده گردشگری در معبد داش‌کسن به عنوان گامی برای حفاظت از بافت و هدایت گردشگر و اقدامی برای احیای بافت کهن معبد این محوطه تاریخی و همچنین تکمیلکننده امر حفاظت و احیای بافت است، ادامه می‌دهد: رفع ضعف‌ها، افزایش کیفیت بازدید گردشگران و پایداری سایت داش‌کسن به‌عنوان یک پیادهراه موفق گردشگری، موجب ارتقای بافت تاریخی سایت نیز می‌شود.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۱۶ تیر ۱۳۹۹ / ۱۴:۵۴
  • دسته‌بندی: زنجان
  • کد خبر: 99041612039
  • خبرنگار : 50163