محمد آقاجانی، معمار و کارشناس ارشد مرمت، در این باره در گفتوگو با ایسنا اظهار میکند: مسجد رحیمخان یکی از مساجد بزرگ اصفهان است که در دورۀ قاجار ساختهشده و دارای جزییات خاص و ظرافتهای زیبایی است.
او میافزاید: این بنای تاریخی ثبت ملی شده، مانند تمام بناهای تاریخی دیگر دارای حریم مشخصی است و قوانین و ضوابط مربوط به آن باید رعایت شود.
این معمار خاطرنشان میکند: اولین بار حدود یک ماه پیش متوجه شروع عملیات ساختوساز در کنار این مسجد شدم و دیدم تمام پلاکهای سمت جنوبی مسجد تخریبشده است.
آقاجانی با اشاره به اینکه پیشتر نیز شاهد چنین تخلفهایی بودهایم میگوید: کنار مقبره بابا قاسم بهراحتی مجوز ساخت یک ساختمان داده شد و کار آنهم به اتمام رسید و نما شد. هشتی و ساباط کنار خانه لئون میناسیان نیز یکبار واجد ارزش شناخته شد، پس از چندی به آن مجوز تخریب دادند و وقتی موضوع رسانهای شد بار دیگر اعلام کردند که هشتی و ساباط واجد ارزش و قابل نگهداری است. این تغییر رأیها چه معنی دارد؟
او ادامه میدهد: اکنون نیز میبینیم کنار این مسجد تاریخی گودبرداری انجامشده و ضوابط طوری نادیده گرفتهشده که اگر حتی مسجد رحیمخان یک ساختمان نوساز هم بود باز میشد به خاطر فقدان سازۀ نگهبان به آنها ایراد گرفت.
این کارشناس ارشد مرمت یادآور شد: گنبد مسجد تاریخی رحیمخان یک دانشگاه است چراکه برخلاف سایر مساجد هنوز تیر و شاهنگ چوبی آن جمع نشده و نشان میدهد این گنبد چطور ساختهشده است. در ایران تنها دو گنبد این ویژگی بسیار مهم و باارزش را دارند و خندهدار است که بیخ گوش یکی از آنها دارد گودبرداری انجام میشود.
آقاجانی با اشاره به اینکه خط مترو نیز به فاصله بسیار نزدیکی از مسجد تاریخی رحیم خان رد میشود، بر ضرورت حفظ این مسجد از خطرات و تهدیدها تأکید میکند.
محسن افشار، معمار و مرمتگری که از نزدیک شاهد وضعیت ساختوساز کنار مسجد تاریخی رحیمخان بوده نیز به ایسنا میگوید: هر اثر تاریخی یک حریم دارد که ساختوساز در اطراف محدودۀ این حریم ممنوع است، چه برسد به اینکه کسی خانه تاریخی کنار یک مسجد تاریخی را تخریب کند، شمع و مهارهایش را به بنای ثبت ملی شده تکیه بدهد و با این کار مسبب ضعیف شدن پی این بنا و ترک خوردن دیوار و سقف آن در آیندهای نزدیک شود.
او ادامه میدهد: متأسفانه در کنار مسجد تاریخی رحیم خان از حدود یک ماه پیش این اتفاق رخداده و مشخص نیست با چه مجوزی و بر اساس چه قانونی خاکبرداری انجامشده. حتی بخشی از دیوار مسجد نیز تخریبشده و با آجر آن را پرکردهاند!
افشار با اشاره به اینکه حریم ارتفاعی این اثر تاریخی نیز در طول سالهای متمادی رعایت نشده و کنار مسجد رحیم خان یک خانه تاریخی بوده که تخریب آن نیز جای پرسش دارد، هشدار میدهد: اگر این بیتوجهیها و ساخت سازها و گودبرداریها به همین شیوه ادامه پیدا کند، در آینده چیزی از مسجد تاریخی رحیمخان باقی نخواهد ماند.
ناصر طاهری، معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان اصفهان، در پاسخ به سؤال خبرنگار ایسنا مبنی بر چرایی گودبرداری و ساخت ساز کنار مسجد رحیمخان میگوید: این گودبرداری نبوده، بلکه یک عملیات ساختمانی انجام میشده که یگان حفاظت میراث فرهنگی ما آن را متوقف کرده. ما نیز با شهرداری اصفهان دراینباره مکاتبه کردهایم و منتظر پاسخ آنها هستیم.
مشاهدات میدانی امروز اما نشان میدهد که عملیات ساختمانی در کنار مسجد رحیم خان همچنان در حال انجام است...
انتهای پیام