مهدی مقدسی در گفتوگو با ایسنا، در خصوص نظارت بر بازار لوازم خانگی، اظهار کرد: ما در ماههای اخیر، به ویژه هفتههای اخیر، بحث افزایش قیمت در برخی کالاها را داشتیم، بیشترین تاثیر مربوط به کالاهای سرمایهای به دلیل قیمت ارز بود که این افزایشها اجتنابناپذیر است.
وی افزود: فرمول و نسخه برخی افزایش قیمتها در بازرسی و تنظیم پرونده نیست. واقعیت این است که افزایش قیمتها متاثر از اقتصاد کلان و نظام پولی و مالی کشور است که به عنوان یک تورم به آن نگاه میکنند، اما اصل ماجرا سوءاستفادههایی است که انجام میشود، افزایش قیمتها باید از یک مسیر تبعیت کند و لوازم خانگی نیز از این منطق مستثنی نیست.
مقدسی با بیان اینکه افزایش منطقی و تاثیر واقعی از افزایش هزینهها در تهیه مواد اولیه اتفاق افتاده و تولیدکنندهها نباید اجازه سوءاستفاده دهند، عنوان کرد: ما این موضوع را رصد کردیم. در حوزه تولید تخلفات گستردهای مشاهده نکردیم، بلکه به صورت جزئی بود، یعنی برخی شرکتها یا واحدهای عرضهکننده موجودی قبل خود را با قیمتهای جدید فروختند که این خود تخلف است.
مسئول بازرسی و رسیدگی به شکایات سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: واحدهای تولیدکننده لوازم خانگی بر اساس دستورالعملها و بخشنامههای وزارت صمت و دستورالعملهای سازمان حمایت از حقوق مصرفکنندگان مکلف هستند تمام قیمتهای خود را در سامانه 124 ثبت کنند، در غیر این صورت با برخورد تعزیری روبهرو خواهند شد.
مردم قبل از خرید لوازم خانگی به سامانه 124 مراجعه کنند
وی ادامه داد: در حال حاضر قیمتهایی که در سامانه 124 ثبت شده و ملاک عمل همکاران ما قرار میگیرد، میتواند مورد مطالعه و مطالبهگری مردم باشد که قبل از خرید لوازم خانگی اطلاعات قیمت را از سامانه 124 بررسی کنند. در سامانه 124 قیمتگذاری در زمینه کالاهای گوناگون از شرکتهای مختلف انجام شده و این ملاک عمل قیمتها است. افزایش قیمت 25 درصدی در تلویزیون یا افزایش 20 درصدی در برخی کالاها و شرکتهای دیگر نیز در این سامانه ثبت شده است.
مقدسی بیان کرد: یک هفته است که گشتهای خود را در زمینه لوازم خانگی در مرکز استان شروع کردیم. از اواسط هفته گذشته که بازدیدها از بازار لوازم خانگی شروع شده تا امروز، بالغ بر 100 مورد بازرسی از واحدهای عرضهکننده لوازم خانگی، شرکتها و نمایندگیها داشتیم که منجر به تنظیم 15 پرونده تخلف، عمدتا تحت عنوان گرانفروشی شده است.
مسئول بازرسی و رسیدگی به شکایات سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی اضافه کرد: برخی بازرسیها برگرفته از شکایتهای مردمی بوده که از طریق تلفن یا در سامانه 124 ثبت کردند. اگر مردم با قیمتهای بالاتر مواجه شدند، شکایت خود را در سامانه 124 در بخش طرح شکایات مطرح کنند. مردم باید لوازم خانگی را با فاکتور رسمی خرید کنند و پولی که پرداخت میشود از طریق دستگاههای کارتخوان باشد تا سند پرداخت مشخص شود.
وی خاطرنشان کرد: اینگونه نیست که افزایش قیمت مورد قبول نباشد، افزایش قیمتی که منطق آن مرتبط با هزینهها و تاثیر افزایش قیمت ارز بر قیمت تمام شده کالا باشد، قابل پذیرش است، اما افزایش قیمت 40 تا 50 درصدی منطق ندارد و مطمئنا با هر کدام مواجه شویم تعارف نداریم، پرونده را تنظیم کرده و برای بررسی به مراجع ذیصلاح ارسال میکنیم.
با عدم ثبت قیمت لوازم خانگی در سامانه 124 برخورد خواهیم کرد
مقدسی با اشاره به اینکه در حوزه تولید تخلفاتی داشتیم مبنی بر اینکه قیمتهای خود را در سامانه 124 ثبت نکردند، تصریح کرد: اکنون نیز برخی واحدهای تولیدی در سامانه ثبت نکردند که برای برخورد با آنها مستقیم ورود پیدا میکنیم. شرکتهای تولیدکننده لوازم خانگی که تاکنون قیمت محصولات خود را در سامانه 124 ثبت نکرده باشند، باید قیمتهای پیشنهادی را با رعایت بندهایی که مشخص کردند بر مبنای آخرین قیمت فروش بهمنماه در سامانه 124 ثبت کنند، مگر اینکه در قیمت با خود سازمان حمایت هماهنگ کنند، در غیر این صورت تحت عنوان عرضه خارج از شبکه و اخلال در نظام عرضه و تقاضای بازار با هدف گرانفروشی، با آنها برخورد خواهیم کرد.
مسئول بازرسی و رسیدگی به شکایات سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: ما دو مجموعه گشتهای مشترک داریم، یک بخش با اصناف و از بازارهای خُردهفروشی است که خود بازرسهای اصناف ورود دارند و ما نیز همراه آنها هستیم، دوم در عمدهفروشیها، واحدهای تولیدی، نمایندگیها و شرکتهای پخش است که بازرسان صمت و بازرسان سیار تعزیرات حکومتی نظارت دارند. روزانه یک گشت مشترک با اصناف، اتحادیهها و تعزیرات داریم.
شناسهدار بودن لوازم خانگی برای جلوگیری از تقلب و قاچاق است
وی در خصوص سامانه جامع انبارها و شناسه کالا، عنوان کرد: علاوه بر طرح نظارتی که در بخش گرانفروشی در لوازم خانگی اتفاق افتاده، اول تیرماه آخرین مهلت طرح الزام شناسهدار بودن 9 قلم از لوازم خانگی از جمله یخچال و فریز، ماشین لباسشویی، ماشین ظرفشویی، تلویزیون و ماکرویو بود که ستاد مبارزه با قاچاق کالا به واحدهای عرضهکننده، واردکننده و تولیدکننده لوازم خانگی اعلام کرد، الزاما باید همه شناسه کالا را در رویت مشتری بگذارند، یعنی هر کالا که خریداری میشود یک کد شناسه کالا دارد که قابل استعلام و رصد است تا جلوی قاچاق و تقلب گرفته شود.
مقدسی افزود: در موقعیتی که افزایش قیمت در زمینه لوازم خانگی اتفاق افتاد، موضوع حاشیهای تقلب نیز به وجود آمد که برخی افراد لوازم خانگی که با برندهای حذف شده از بازار تشابه ظاهری دارد، با تغییر نام با برند خارجی عوض میکنند و به نام برند خارجی که از بازار ما خارج شده، میفروشند. روزهای گذشته دو، سه مورد وجود داشت که در حال اقدام به تغییر اسامی بودند که کارگاهها را شناسایی کردیم و پرونده آنها را تحویل دادسرای انقلاب دادیم، این افراد کسانی بودند که حتی تبلیغات تلویزیونی نیز انجام دادند.
مسئول بازرسی و رسیدگی به شکایات سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی ادامه داد: واحدهای صنفی، تولیدی، واردکننده و نمایندهها نباید هیچ موردی از لوازم خانگی را به بازار بفرستند، مگر با شناسه کالا. اگر بازرسان ما لوازم خانگی را بدون شناسه کالا پیدا کنند، به عنوان مظنون به قاچاق جمعآوری میشود. این کار همزمان با سراسر کشور در استان و شهر ما نیز در حال رخ دادن بوده و هدفش این است که جلوی قاچاق و تقلب گرفته شود. همه مراکز نگهداری کالا از جمله لوازم خانگی باید در سامانه جامع انبارها و مراکز نگهداری کالا ثبت نام کنند و موجودی و ورود و خروج کالا ثبت شود، در غیر این صورت با برخورد قانونی مواجه خواهند شد.
انتهای پیام