مدیریت استرس در ارتباط با بحران کرونا ویروس

کورونا ویروس ها خانواده بزرگی از ویروس ها هستند که ممکن است باعث ایجاد بیماری در حیوانات یا انسان شوند. در انسان چندین نوع ویروس باعث عفونتهای تنفسی می‌شوند از سرماخوردگی گرفته تا بیماریهای شدیدتر مانند سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS (و سندرم شدید تنفسی حاد (SARS .(ویروس ً اخیرا کشف شده باعث بیماری کورو ویروس 19‐COVID می‌شود.

شایع ترین علائم 19‐COVID تب، خستگی و سرفه خشک است. برخی از بیماران ممکن است درد، احتقان بینی، آبریزش بینی،گلودرد یا اسهال داشته باشند. این علائم ً معمولا خفیف است و به تدریج شروع می شود. برخی از افراد آلوده می شوند اما علائمی ندارند و احساس ناخوشی نمی‎کنند. بیشتر افراد "حدود 80 درصد" بدون نیاز به درمان خاص، از این بیماری بهبود می‌یابند. از هر 6

نفری که مبتلا به 19‐COVID می شوند 1 نفر به طور جدی بیمار می شوند و در تنفس دچار مشکل می‌شوند. افراد مسن و افراد دارای مشکلات پزشکی اساسی مانند فشار خون بالا، مشکلات قلبی یا دیابت بیشتر احتمال دارد به بیماری جدی مبتلا شوند. به طوری که حدود 2درصد از مبتلایان به این بیماری فوت شده‌اند. افراد مبتلا به تب، سرفه و مشکل در تنفس باید به دنبال مراقبت پزشکی باشند.

آخرین وضعیت شیوع ویروس کرونا ( کووید ۱۹) در سراسر جهان که سازمان بهداشت جهانی آن را به عنوان پدیده‌ای «همه گیر» شناسایی و اعلام کرد به نقل از رسانه‌های معتبر تعداد مبتلایان 7.984.432 نفر، تعداد فوت شدگان 435.177 نفر و تعداد بهبودیافتگان را4.104.373 نفر اعلام کرده است.

در مقاله ای که به توسط ( دکتر مسعود فلاحی خشکناب رئیس انجمن علمی پرستاری ایران، زهرا حسینی نوده دانشجوی دکتری پرستاری  دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی و مربی حرفه‌ای توسعه فردی و سلامت، ماشااله زراعتی نصرآبادی دانشجوی دکتری پرستاری) به قلم ترجمه و تحریر در آمده است توصیه های خوب و مفیدی درباره مدیریت استرس در ارتباط با کرونا آمده که در ادامه به شرح آن می‌پردازیم.

واکنش‌ها به استرس در ارتباط با بحران کرونا

این روزها در حضور بحران کرونا در شرایطی از استرس بی سابقه، اضطراب، و عدم اطمینان هستیم. رفاه جامعه؛ خانواده‌ها، جوامع، مشاغل، سازمان‌ها و همچنین ملت‌ها تحت تأثیر قرار گرفته‌اند. حال این سوال مطرح می‌شود که چگونه می‌توانیم از چنین بحران گسترده‌ای در امان بمانیم؟

این بحران با ایجاد محدودیت سفر، خود قرنطینگی، تعطیلی فعالیتها، تعطیلی محل کار و تعطیلی مدارس نگرانیهایی برای سلامتی شما و عزیزانتان ایجاد کردهاند که باعث میگردد طیف گستردهای از افکار، احساسات و واکنشها را تجربه کنید. این واکنشها شامل موارد زیر هستند که بسیاری از آنها در زمان بروز بحران یا حادثه آسیبزا طبیعی اند:        احساس استرس، اضطراب، نگرانی یا ترس،  احساس عدم تحمل شرایط، غم و اندوه، اشک ریختن و یا از دست دادن علاقه به فعالیتهایی که قبلا لذتبخش بودند.

 علائم جسمی مانند افزایش ضربان قلب، ناراحتی معده، کاهش انرژی یا سایر احساسات ناراحتکنند، ناامیدی، تحریکپذیری یا عصبانیت، احساس درماندگی،  مشکلات خواب، از دست دادن اشتها، از دست دادن توجه و تمرکز، ایزوله کردن خود یا خودداری از بودن با دیگران، ترس از رفتن به اماکن عمومی میباشد.

چگونه در زمان طولانی شدن بحران کرونا استرس را مدیریت کنیم؟

شیوع کرونا هم به دلیل ترس از ابتلا به ویروس و هم به دلیل عدم اطمینان در مورد چگونگی شیوع این بیماری و چگونگی تأثیرات آینده اجتماعی و اقتصادی بحران بر شما، احتمالاً استرس و اضطرابتان را افزایش میدهد. در این مدت حس عدم اطمینان و احساس از دست دادن کنترل بر شرایط وجود دارد. یک اقدام بسیار موثر در زمانهایی که نمیتوانید موقعیت را کنترل کنید، کسب اطلاعات صحیح در مورد بیماری و نیز کنترل اثرات آن بر خودتان است که با از بین بردن ترس از ناشناخته¬ها، میتواند به شما احساس قدرت دهد.

به خاطر داشته باشید که الکل یک ماده افسردگیزا است و واکنشهای منفی را که پس از بحران کرونا تجربه میشود، تشدید میکند. کافئین اضطراب را افزایش داده و بر خواب شما تأثیر منفی خواهد گذاشت. از این مواد با احتیاط استفاده کنید و از اثرات آنها آگاه باشید.           

مایعات زیادی مانند آب یا آبمیوه بنوشید. از مصرف مقادیر زیاد نوشابه حاوی کافئین خودداری کنید. 

از تکنیکهای آرامشبخش سریع برای بازیابی مجدد احساسات استفاده کنید. روی تنفستان کنترل داشته باشید و با شروع دم، از بینی نفس بکشید و بهمدت سه ثانیه نفستان را حبس کنید و سپس از راه دهان به بیرون بازدم کنید. پس از بازدم ممکن است تکرار کلمات «آرام باش»، «بزن بریم»، «من میتوانم این کار را انجام دهم» کمککننده باشد. چند بار این روند را تکرار کنید. در زمان بحران کرونا، هنگامی که احساس کردید واکنشها یا افکار منفی در حال آغاز شدن هستند، از این تکنیک استفاده کنید.     

واکنشهای استرس ناشی از بحران کرونا، همراه با طیف گستردهای از افکار، باعث ایجاد ناآرامی میگردد. بنابرین همواره درگیر یک تمرین ساده آرام-سازی باشید و تمرین مختص خودتان را بیابید.          

در برابر میل به عقب نشینی از ارتباط با دیگران مقاومت کنید. تداوم ارتباط با دیگران در زمان قرنطینه یا فاصله گذاری اجتماعی در بحران کرونا، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. سیستمهای پشتیبانی خانواده و دوستان خود را از طریق فضای مجازی حفظ کنید.          

اگر داخل خانه، احساس نیاز به زمانی برای آرامش دارید، این نیاز را به اطرافیان خود اعلام کنید. از آنها بخواهید که فضای خلوت به شما بدهند.   

قرار گرفتن در معرض اخبار را محدود کنید. ما در دنیای قدرتمند رسانهای زندگی میکنیم که به ما امکان میدهد وقایع را در زمان واقعی تجربه کنیم. همچنان که بحران کرونا در حال گسترش است، مواجهه مداوم با بحران از طریق رسانهها مجموعهای از واکنشهای منفی به دنبال خواهد داشت. کافیست برای آگاه ماندن، فقط یک سرویس خبری را انتخاب کنید. برنامه را در اوایل عصر تماشا کنید و به خودتان فرصت دهید تا اطلاعات را پردازش کرده و اقدامات لازم را برای کاهش واکنش استرسی که ممکن است به دنبال شنیدن اخبار مرتبط با کرونا ایجاد شود، انجام دهید.          

اخبار مرتبط با کرونا را بلافاصله قبل از رفتن به رختخواب تماشا نکنید

سعی کنید تا حد امکان برنامه جدیدی نزدیک به برنامه طبیعی زندگیتان تهیه کنید. در بحبوحه بحران کرونا با طبیعی نگه داشتن برنامه تا حد ممکن، میتوانید زندگی عادی خود را تا حدی محافظت کنید. در این مدت استرس، ادامه دادن کارهایی که از آنها لذت میبرید مهم است. برای فعالیتهای تفریحی مجاز برنامهریزی نمایید. پیش بروی، و گاهی فقط تفریح کنید. تصمیمات روزانه بگیرید و آنها را دنبال کنید.

اهداف کوتاه مدت تعیین کنید. اهداف، در طی زمانی که سردرگمی و ترس از ناشناختههای مرتبط با کرونا وجود دارد، احساس هدفمندی ایجاد میکند. تلاش کنید تا اهداف را به مدت یک هفته، دو هفته و .... تنظیم نمایید. مطمئن باشید که هدفی که تعیین کردهاید واقع¬بینانه و قابل کنترل است. با تعیین اهداف واقع بینانه، از حس سرخوردگی که به دنبال اهداف شکست خورده رخ میدهد، جلوگیری میکنید.          

در عین حال که برای خودتان محدودیتهایی نیز تعیین میکنید، از تحت فشار قرار دادن خودتان خودداری کنید. از برنامههای فشرده بدون فرصت کافی برای استراحت پرهیز کنید. به خودتان اجازه دهید تا وقفه‌هایی داشته باشید. به صدای خرد درونتان گوش دهید و زمانی که خستهاید استراحت کنید.       

از احساسات خود آگاه باشید و در مورد آنها صحبت کنید. میتوانید دفتری انتخاب کنید و در مورد افکارتان در آن بنویسید. اگر مشکل خواب داشتید با بیخوابی مبارزه نکنید. در عوض جایی آرام پیدا کنید و در طول بیخوابی شبانهتان در مورد احساساتتان بنویسید. فرایند صحبت کردن یا نوشتن به شما کمک خواهد کرد ذهن خود را آرام کنید و این نیز به نوبه خود منجر به آرامش و خواب بهتر شما خواهد شد.     

در طول بحران کرونا به یاد داشته باشید همه کسانی که در اطراف شما هستند هم همانند خودتان سطوح مختلفی از استرس را تجربه میکنند. صبور باشید، سعی کنید واکنشهای دیگران را درک کنید و به آنها فرصت دهید.      

در برابر میل به ایجاد تغییرات اساسی یا تصمیم گیریهای بزرگ در زندگی-تان در این برهه بحرانی، مقاومت کنید. اول اجازه دهید بحران و مراحل بهبود از آن بگذرد و سپس تصمیمات بزرگ زندگی خود را بگیرید.   

وعدههای غذایی خوب و متعادل داشته باشید  

به یاد داشته باشید که در حال تجربه یک واقعه منفی قدرتمند هستید. لذا علائم مرتبط با استرس می¬توانند طبیعی باشند. فهمیدن این مسئله که «آنچه که همیشه خوب بود میتواند در طول بحران کرونا خوب نباشد» مهم است.

راهنمای کمک به کودکان در کنترل بحران کرونا

اول به خودتان کمک کنید. یقین حاصل کنید که زمانی که در حال صحبت کردن درمورد بحران کرونا با کودک هستید خودتان از نظر ذهنی در شرایط خوبی به سر میبرید     

با کودک صادق باشید و در طول بحث از اصطلاحات متناسب با سن او استفاده کنید.        

او را تشویق کنید تا در مورد اتفاقاتی که افتاده صحبت کند.         

بچهها ممکن است که در مورد احساساتشان ارتباط کلامی برقرار نکنند. میتوانید آن‌ها را تشویق به کشیدن نقاشی کنید. به کودک بگویید که هیچ اشکالی ندارد اگر ترسیده باشد .    

قرار گرفتن در معرض رسانهها را برای کودک محدود کنید. اگر به هر دلیلی کودک در معرض محرکهای رسانه‌ای قدرتمند قرار گرفت زمان و شرایطی را برای صحبت کردن در مورد آن برای او فراهم کنید.     

شرایطی فراهم کنید تا بتواند بیشتر بخوابد. ارتباط خود را با کودک حفظ کنید و به نیازهایش توجه نمایید. بچه¬های کوچک¬تر نیاز بیشتری به بغل گرفتن و آغوش دارند.   

توجه به این نکته ضروری است که باید تحمل خود را برای مواجه شدن با مشکلات رفتاری کودک در طول زمان بحران افزایش دهید.         

مدیریت استرس در بحران کرونا در محل کار

 مطمئن باشید که همه کارمندان شما از اطلاعات به روز مرتبط با محل کار و کرونا مطلع باشند. با آنها در ارتباط باشید و جلوی شایعات را بگیرید! بایستی از مشکلاتی که منجر به افت تمرکز کارکنان یا افزایش خستگی در آنها میشود، آگاه باشید.

 مرخصی و استراحتهای کوتاه بین روز را بیشتر کنید. به کارمندان اجازه دهید تا ارتباطشان را با اعضای خانواده خود در طول زمانی که در محل کارشان هستند، حفظ کنند. به کارکنان هشدار دهید که اگر احساس بیماری کردند، در خانه بمانند.

 اگر کارکنان در حال دورکاری هستند با آنها در ارتباط بمانید و نشان دهید که نگران سلامتی آنها هستید.

چه کارهایی کنیم که حس عادی بودن شرایط را افزایش دهیم؟

 از آنجاکه شما وسط بحران کرونا هستید و ممکن است احساس کنید که دنیا زیر رو شده است و این حس غیر عادی بودن شرایط، بسیار استرسزا است.

 انجام دادن کارهایی که کمک کند احساس عادی بودن کنید کمک خواهد کرد تا از نظر ذهنی قویتر باقی بمانید. قبل از اینکه بخوابید، قسمتهایی از سریال محبوبتان را ببینید.

اگر امکانپذیر است کارهایی را که قبل از بحران نیز انجام میدادید پی بگیرید. خودتان را با سرگرمیهایتان مشغول کنید. در همه این شرایط و با وجود تنش سعی کنید قطعاتی را بیابید که رنگ و بوی طبیعی و نرمال بودن به بوم زندگیتان بدهند. آگاهی کافی کسب کنید اما نه از اخبار. زمان کمتری را به تماشای اخبار اختصاص دهید.

نکات پایانی

  آیندهنگر باشید و فکر کنید که از این شرایط سخت چه درسهایی برای خودتان میتوانید بگیرید. آرامش را انتخاب کنید وگاهی اجازه دهید روزها همینطور بگذرند. اهداف قابل دستیابی تنظیم کنید و و موفقیت خود را در دستیابی به آنها ببینید. تمرین کنید و نیازهای روحی خود را نیز در نظر بگیرید.  زمان بیشتری با آنها که دوستشان دارید بگذرانید و نسبت به نیازها و تنشهایی که تحمل میکنند صبورتر باشید.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۲۶ خرداد ۱۳۹۹ / ۰۹:۱۴
  • دسته‌بندی: اردبیل
  • کد خبر: 99032616365
  • خبرنگار :