در دانشگاه فردوسی مشهد صورت گرفت؛

ساخت ماده گوانیدینیوم تیوسیانات به عنوان عامل غیرفعال کننده ویروس‌ها

استاد گروه شیمی دانشکده علوم دانشگاه فردوسی مشهد، با همکاری یک شرکت دانش‌بنیان، با بهره گیری از دانش روز در زمینه سنتز ترکیبات شیمیایی پرکاربرد، موفق به سنتز گوانیدینیوم تیوسیانات با خلوص بالا، به عنوان عامل غیرفعال کننده ویروس‌ها و یکی از اجزای اصلی کیت‌های تشخیصی از جمله کیت تشخیص کرونا شدند.

دکتر حسین عشقی  در خصوص ساخت این ماده اظهار کرد: این ماده مشابه داخلی ندارد و ساخت آن باعث بی‌نیازی از واردات این ماده از کشورهای دیگر می‌شود. گوانیدین که کربامیدین نیز نامیده می‌شود، یک باز قوی و دارای حلالیت بالا در آب است. در شرایط معمولی پایدار بوده و جاذب رطوبت است. از آنجایی که گوانیدین به آسانی به محصولات گازی تجزیه می‌شود، نمک‌های گوانیدینیوم پایدارتر از گوانیدین است.

وی افزود: نمک‌های گوانیدینیوم می‌توانند با فرآیندهای کلاسیک و به وسیله پروتون‌دار کردن گوانیدین‌ها با استفاده از اسیدهای قوی به دست آورد. مطالعات زیادی روی آمینو گوانیدین‌ها به منظور کاربردهای دارویی انجام گرفته شده است، به طوری که مشتقات گوانیدین و آمینوگوانیدین با فعالیت ضدمیکروبی در زمینه طبی و ضدعفونی کردن، مورد بررسی زیادی قرار گرفته اند. یکی از این ترکیبات ارزشمند از نمک‌های گوانیدین، گوانیدیتیوم تیوسیانات است.

این مدیرعامل شرکت دانش‌بنیان با اشاره به اینکه «گوانیدینیوم تیوسیانات یا ایزوتیوسیانات گوانیدینیوم (GITC) یک ترکیب شیمیایی است که به عنوان یک عامل مختل کننده قوی پیوندهای هیدروژنی آب به کار می‌رود»، اظهار کرد: همچنین از این ترکیب در استخراج   DNA  و RNA  از سلول‌ها به عنوان محافظ اسید نوکلئیک به وفور مورد استفاده قرار می‌گیرد.

عشقی تصریح کرد: از دیگر کاربردهای این ترکیب، استفاده به عنوان عامل غیرفعال کننده ویروس‌هایی از قبیل ویروس آنفولانزای اسپانیایی است. این ترکیب ارزشمند یکی از اجزای اصلی کیت‌های تشخیصی از جمله کیت تشخیص کرونا است. این عملکرد اهمیت زیادی در مطالعه مطمئن و به دور از خطر ویروس‌ها دارد. از دیگر کاربردهای مهم این ترکیب استفاده از آن در فرآیند کافت (Lysis) است که در آن غشای بیرونی یاخته از بین می‌رود.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه فردوسی مشهد،این استاد دانشگاه استاد گروه شیمی دانشکده علوم، خاطر نشان کرد: این فرآیند در مطالعات زیست‌شناسی از اهمیت زیادی در استخراج RNA وDNA  از  سلول‌ها و ذرات ویروس برخوردار است. علاوه بر فرآیند کافت، گوانیدینیوم تیوسیانات با مختل کردن فعالیت آنزیم‌های RNase و آنزیم‌های DNase سبب می‌شوند تا فرآیند استخراج  با کمترین آسیب به گونه‌های استخراج شونده پیش رود. این شرکت آمادگی کامل جهت تامین نیازهای پژوهشی و صنعتی کشور با این ترکیب را دارد.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۲۴ خرداد ۱۳۹۹ / ۱۱:۵۴
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 99032414901
  • خبرنگار :