گزارش ایسنا از مشکلات قادرآبادی‌ها؛

از خطر "سالک" تا جاده آرامستانی که جان می‌ستاند!

قادرآباد یکی از روستاهای بخش مرکزی دامغان است که مردم آن با وجود بهره‌مندی این روستا از چندین اثر تاریخی، باغات متعدد پسته، معادن غنی و..با کمبودها و مشکلاتی روبرو هستند.

این روستای شهرستان کویری دامغان، دارای مردمی قانع، صبور و مهمان نواز است . قادرآباد دامغان در کیلومتر ۳۰ در مجاورت جاده بین المللی تهران - مشهد واقع شده است ، دراین روستا حدود ۳۵ خانوار ساکن هستند که شغل اصلی مردم آن باغداری، کشاورزی و دامداری و...است.

 متاسفانه به‌دلیل نبود برخی امکانات، بافت جمعیتی این روستای تاریخی امروزه بیشتر سالمند بوده و به‌دلیل مهاجرت به مناطق شهری، جوانان کمتری در آن زندگی می‌کنند .

این روستا با وجود برخورداری از چهار قلعه تاریخی، آب انبار قدیمی ، مسجد قدیمی روستا ، بهره‌مندی از منطقه گردشگری و زیارتی بابا علی و ... کمتر از این ظرفیت‌های گردشگری بهره برده است. آیین ویژه سوگواری محرم این روستا از دیگر جاذبه‌های مذهبی این روستای تاریخی است .
"قادرآباد" اما با وجود برخورداری از این همه ظرفیت بالقوه، امروزه با مشکلات و معضلاتی روبرو است.

حاج اصغر ممتازی باغدار و بازنشسته روزنامه کیهان و ساکن این روستا در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: کوچه های روستا آسفالت نیست و در فصل زمستان تردد در داخل کوچه ها به سختی انجام می‌شود از این رو از مسئولین انتظار می‌رود که برای آسفالت کوچه‌ها و معابر روستا کاری کنند.
وی بر لزوم استفاده از ظرفیت‌های بالقوه این روستا تاکید و خاطرنشان کرد: "قادرآباد" دارای بناهای تاریخی متعددی است که وجود آنها گویای قدمت بالای این روستا است.

 حسین ممتازی برادر شهید حسن ممتازی و از ساکنین روستای قادرآباد نیز می گوید : چند مکان تاریخی دراین روستا وجود دارد که براثر بلای طبیعی تخریب و بخشی از آنها به تلی از خاک تبدیل شده و محل تجمع حیوانات موذی نظیر موش صحرایی است.

خطر سالک بیخ گوش قادرآبادی‌ها

این کشاورز قادرآبادی افزود: بی‌توجهی به این ابنیه، سلامت روانی و بهداشتی ساکنین روستا را به خطر انداخته است چرا که این مکان‌ها حدود ۲۵ سالی است که به‌صورت بلاتکلیف رها شده و از طرفی میراث فرهنگی نیز نه برای بازسازی و مرمت بناها اقدامی می‌کند و نه، با وجود موش‌های صحرایی و حیوانات موذی، اجازه جمع آوری و ساماندهی آنها را به مردم روستا می دهد.

وی با بیان اینکه بیماری سالک ساکنین این روستا را تهدید می‌کند تصریح کرد: از مسوولان شهرستان انتظار داریم که برای این مشکلات فکری اساسی کنند.

آرامستانی که جان ۸ نفر را گرفت!

ممتازی از آرامستان روستا به عنوان یکی از مشکلات قادرآبادی‌ها یاد کرد و ادامه داد: آرامستان روستا در وسط لاین تهران - مشهد و بالعکس واقع شده است.

وی با بیان اینکه این آرامستان از قدیمی‌ترین آرامستان های روستا به‌حساب می آید، گفت: ساکنین روستا بالاجبار برای فاتحه خوانی و یا دفن اموات می بایست از جاده اصلی عبور و وارد قبرستان شوند و همین موجب شده است که در ین سال‌ها حدود ۸ نفر از ساکنین روستا براثر تردد از جاده جان خود را از دست بدهند.

 ممتازی با بیان اینکه به علت نبود زمین کافی انتقال آرامستان به داخل روستا امکان پذیر نیست اظهار کرد: فقط احداث پل زیرگذر می تواند جان ساکنین روستا را نجات دهد.

وی گفت: همچنین احشام دامداران روستا نیز به‌علت عبور از جاده اصلی بارها تلف شدند، البته در خصوص احداث پل زیرگذر مکاتبات بیشماری با مسئولان داشتیم اما تاکنون تمامی این مکاتبات بی نتیجه بوده است، .

 غلامحسن درویشی باغدار و ساکن این روستا نیز در گفت‌وگو با ایسنا تصریح کرد: به دلیل اینکه باغات پسته اطراف روستا را محصور کرده است و در طرح هادی زمینی برای واگذاری به جوانان روستا وجود ندارد لذا از مدیران شهرستانی انتظار می‌رود فکری به حال جوانان روستا کنند.

تامین آب شرب از روستاهای همجوار

این روستایی قادرآبادی با بیان اینکه دراین روستا آب انبار قدیمی وجود دارد که بالای ۲۰۰ سال قدمت تاریخی دارد افزود: متاسفانه میراث فرهنگی برای مرمت و بازسازی این آب انبار اقدامی صورت نداده و این آب انبار به جایگاهی برای حفاری‌های غیرمجاز بدل گشته است و شاهد تخریب این آب انبار هستیم .

وی ادامه داد: اگر این آب انبار بازسازی شود می‌تواند به جذب گردشگر دراین روستا کمک شایانی کند اما میراث فرهنگی به علت نبود بودجه توجه چندانی به آثار تاریخی روستا نداشته و این آثار در حال تخریب هستند.

غلامعلی درویشی از خیرین و باغداران ساکن این روستا نیز به خبرنگار ایسنا گفت:  یکی دیگر ازمشکلات روستا کمبود منابع آبی، عدم کیفیت و شور بودن آب شرب روستا است .

وی با بیان اینکه آب شرب روستا از مجتمع چاه‌های آب شهید اکبرزاده در شمال روستا تامین می شود اضافه کرد: مردم این روستا بویژه در تابستان با کمبود آب مواجه هستند و بالاجبار آب مصرفی خود را از روستاهای مومن آباد و مهماندوست تهیه می‌کنند.

رحمت الله قادری روزنامه‌نگار بازنشسته و از ساکنین روستای قادرآباد دامغان نیز درخصوص مشکلات این روستا به خبرنگار ایسنا گفت : روستای قادرآباد با دو مشکل اساسی روبرو است؛ اول نبود زمین برای واگذاری به جوانان روستا و دوم بوی زننده زغال‌سنگ و سیاهی آن که سلامت بهداشتی ، روحی و روانی ساکنین روستا را تهدید می‌کند .

 قادری ادامه داد: شرکتی در شمال روستا راه اندازی شده است که بالای ۱۷ سال قدمت دارد که کار این شرکت زغال شویی و دپو آن است .

وی با بیان اینکه سال‌ها است که بوی زننده زغال این شرکت مشام ساکنین روستا را آزار می‌دهد خاطرنشان کرد: با ورزش کوچکترین بادی، سیاهی ناشی از آن، منازل ساکنین را سیاه می‌کند .

معدن زغال سنگ و تهدید سلامت روستاییان
 این خبرنگار بازنشسته گفت : البته ما اهالی روستا راضی به جمع شدن این شرکت نیستیم اما از اداره محیط زیست انتظار بیشتری می‌رود که بر عملکرد این شرکت نظارت بیشتری داشته باشد تا خانواده‌های ساکن روستا از آثار سوء آن مصون بمانند. ضمن اینکه از مدیران این شرکت نیز انتظار داریم که در بخش اشتغال‌زایی از نیروهای جوان این روستا بهره بگیرد و از محل خودیاری نیز کمکی به آبادانی و توسعه روستا کنند.

قادری خواستار توجه بیشتر مسئولان شهرستانی و استانی به این روستا شد و اظهار کرد: امید می‌رود که مسوولان برای حل این مشکلات گوش شنوایی داشته و برای رفع آنها اقدام عملی کنند.

فهیمه قادری از ساکنین جوان این روستا نیز در گفت‌وگو با ایسنا گفت: برای ساخت منزل مسکونی دراین روستا با مشکل مواجه هستیم چون زمینی وجود ندارد لذا از فرماندار شهرستان دامغان تقاضا دارم برای واگذاری زمین به جوانان روستا کاری کنند .

وی با اشاره به وجود سگ‌های ولگرد در این روستا افزود: وجود سگ‌های ولگرد به یک معضل برای ساکنین تبدیل شده و لذا از شبکه بهداشت و درمان شهرستان دامغان و دیگر دستگاه‌های مسوول در خواست دارم نسبت به جمع آوری سگ‌های ولگرد از داخل این روستا اقدام عاجلی کند.

هادی جنگی از دیگر ساکنین قادرآباد نیز در خصوص کمبودهای این روستا گفت : در خصوص نامگذاری کوچه‌ها و پلاک گذاری منازل از شورا و دهیاری تقاضا کرده ایم اما تاکنون اقدامی نشده است.

وی افزود: عدم نامگذاری و پلاک گذاری، سبب شده در ارسال مراسلات پستی با مشکل اساسی مواجه شویم.

فاطمه درویشی از دیگر بانوان ساکن این روستا به ایسنا گفت: آنتن‌دهی روستا بسیار ضعیف است و متاسفانه دانش آموزان ساکن روستا با مشکل اینترنت مواجه هستند .

وی با بیان اینکه برای امورات بانکی با مشکلات عدیده ای روبرو هستیم خاطرنشان کرد: برای انجام امورات بانکی باید به روستاهای همجوار برویم .

وی با بیان اینکه فرزندان ما وسایل تفریحی و سرگرمی و بازی ندارند افزود: از مسئولین و متولیان امر تقاضا داریم این کمبودها را برای ساکنین این روستا مرتفع کنند تا با فراغ‌بال به تولید، کشاورزی و باغداری بپردازند.

این روستایی قادرآبادی خواستار توجه بیشتر به اشتغال روستاییان شد و تصریح کرد: عدم روشنایی معابر روستا از دیگر مشکلات روستا در شب‌ها است که گریبانگیر مردم است و انتظار می‌رود اداره برق شهرستان به این روستا توجه ویژه کند.

انتهای پیام.

  • دوشنبه/ ۱۹ خرداد ۱۳۹۹ / ۰۸:۳۹
  • دسته‌بندی: سمنان
  • کد خبر: 99031911258
  • خبرنگار :