به گزارش ایسنا، به گزارش خبرگزاری یاسو، این مراسم یاد بود مصادف با روز پرتنش سیاسی در هنگکنگ برگزار شد چرا که قانونگذاران این دولت شهر لایحه جرمانگاری توهین به سرود ملی چین را تصویب کردند.
سیاستمداران حامی دموکراسی از رای دادن به این لایحه امتناع کردند و برخی از آنها شعارهایی را در هنگام رایگیری سر دادند. مخالفان میگویند این قانون تازهترین اقدام پکن برای سرکوب آزادیهای هنگکنگ است و بیدلیل نیست که این قانون در سالروز تیانآنمن برگزار میشود.
گفتوگوهای آزاد درباره این سرکوب خونین در چین ممنوع است؛ جایی که صدها و به گفته برخی یک هزار تن هنگامی که حزب کمونیست در تاریخ چهار ژوئن سال ۱۹۸۹ تانکهایی را به میدان تیانآنمن پکن اعزام کرد تا اعتراضات دانشجویی برای اصلاحات دموکراتیک را سرکوب کنند جان خود را از دست دادند.
اما مردم هنگکنگ طی ۳۰ سال گذشته با برگزاری مراسمهای شبانه نیایش یاد این رویداد را زنده نگه داشتند، برگزاری این مراسم در سال جاری میلادی به دلایل بهداشتی به خاطر پاندمی ویروس کرونا ممنوع اعلام شده و موانعی پیرامون پارک ویکتوریا مکانی که هر ساله در آن این مراسم برگزار میشود تعبیه شده و پلیس نیز در اطراف این پارک مشغول به گشتزنی است.
سازماندهندگان این مراسم از ساکنین هنگکنگ خواستهاند تا در عوض ساعت ۲۰ به وقت محلی هر کجایی که هستند، شمع روشن کنند.
هفت کلیسای کاتالیگ نیز اعلام کردند که قصد دارند میزبان مراسم نیایش در عصر امروز باشند.
اما در چین سالروز این سرکوب با عدم ارائه اطلاعات، سانسور، عدم اشاره به اعتراضات و ملاقات پلیس با مخالفان سرشناس در آستانه چهارم ژوئن همراه است.
پلیس چین در پکن از ورود یکی از عکاسان خبرگزاری فرانسه به میدان تیانآنمن برای ثبت مراسم پایین آوردن پرچم در روز پنجشنبه جلوگیری کرد و به وی دستور داد تا برخی از عکسهایش را پاک کند.
تسای اینگ ون، رئیس جمهوری تایوان در توییتی نوشت: در سراسر جهان در یک سال ۳۶۵ روز وجود دارد اما در چین هر ساله یکی از این روزها به صورت تعمدی به دست فراموشی سپرده میشود.
مایک پامپئو، وزیر امور خارجه آمریکا نیز عکسی از خودش به هنگام دیدار با بازماندگان اعتراضات تیانآنمن منتشر کرد.
وزارت امور خارجه چین روز چهارشنبه درخواستها از پکن برای عذرخواهی به خاطر این سرکوب را کاملا بیمعنی توصیف کرد.
انتهای پیام