به گزارش ایسنا، هنوز یک ماه از انتشارِ خبرها از ادامهی فعالیتِ ساختِ هتل در لایه دوم چهارباغ عباسی آنهم بر خلاف ضوابط حریم محور فرهنگی تاریخی اصفهان، خبر رسید که مدیرکل دفتر ثبت آثار و حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی و نمایندهی دفتر امور پایگاههای جهانی وزارتخانه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، برای بازنگری در حریم محور تاریخی فرهنگی این شهر به اصفهان رفتهاند؛ انتشار این اخبار به دنبال یکدیگر شایعاتی مبنی بر کوچکتر شدن حریم این محور مهم در اصفهان مطرح کرد که بر آن اساس، احتمالا هتلِ در حال ساخت در حریم چهارباغ عباسی راحتتر بتواند کار خود را پیش ببرد.
احداث یک هتل در لایه دوم چهارباغ عباسی - کوچه ارفعی - با ارتفاع غیرابلاغی از سوی کمیسیون ماده ۵ و تصویب غیر کارشناسی آن در این کمیسیون، در کنار بایدها و نبایدهای بحثِ پیادهراهسازی چهارباغ عباسی بار دیگر حساسیتها را زیاد کرد به اندازهای که بار دیگر باعثِ مطرح کردنِ هشدارها حتی از سوی فعالانِ میراثی و شهرسازی شد. گفته میشود اسکلتبندی این هتل منظرِ محور فرهنگی تاریخی اصفهان را مخدوش کرده است، محوری که حداکثر ارتفاع بناهای قرار گرفته در آن نباید بیشتر از هشت متر باشد و عرصه و حریم تا شعاع ۱۰۰ متر باید از حداقل ارتفاع اثر تاریخی مجاور تجاوز نکند.
ساختِ هتل تخلفی محرز از نظر ضوابط محور فرهنگی اصفهان است
اکنون مصطفی پورعلی - مدیر کل دفتر ثبت آثار تاریخی و فرهنگی - نیز در گفتوگو با ایسنا ساختی این هتل را یک تخلف محرز میداند.
او با تاکید بر اینکه ابلاغیه حریم محور فرهنگی تاریخی اصفهان مربوط به دهه ۷۰ است، میگوید: بازنگری حریم این محدوده از چند سال گذشته در دست مطالعه است، در این بازنگری اصلا موضوع کوچک کردن محدودهی حریم مطرح نیست، بلکه در برخی از نقاط حتی این بازنگری محدودهی حریم را بزرگتر میکند. برای مثال محدوده حریم در سمت شرق میدان نقش جهان تا بَرِ خیابان نشاط گسترده شده است.
او با تاکید بر اینکه تا زمان ابلاغ بازنگری حریم، حریم فعلی موسوم به حریم محور تاریخی و فرهنگی اصفهان لازم الاجرا است و هرگونه ساخت و ساز مغایر با ضوابط حریم ابلاغی پیشین تخلف از ضوابط محسوب میشود، نمونهای این تاکید را ساختمانِ در دست ساخت با کاربری هتل در کوچه ارفعی در حریم چهارباغ عباسی میداند.
وی با بیان اینکه تخلفات باید در سیر مراحل قانونی مورد رسیدگی قرار گیرند، به تاکیدِ معاون میراث فرهنگی کشور و هماهنگیهای انجام شده با اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان مبنی بر انجامِ مکاتبات و رایزنیها برای تعدیل ارتفاع هتل کوچه ارفعی اشاره میکند و میافزاید: از مدیریت شهری و میراث فرهنگی اصفهان این انتظار میرود که تعدیل ارتفاعِ هتل در دست ساخت، در اسرع وقت انجام شود.
او بر قرار داشتنِ حرایم آثار جهانی شهر اصفهان یعنی مسجد جامع و میدان نقش جهان در محدوده حریم محور تاریخی و فرهنگی این شهر تاکید میکند و میگوید: بازنگری حرایم آثار ملی بر اساس دستورالعمل اجرایی تعیین حریم آثار ملی که از سوی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ابلاغ شده، دارای فرآیند حقوقی و فنی مشخصی است که در مورد حریم محور تاریخی و فرهنگی اصفهان نیز بیشک ملاک عمل خواهد بود.
پورعلی با تاکید بر اینکه حریم محور تاریخی و فرهنگی اصفهان در دههی ۷۰ ابلاغ شده و اکنون با توجه به تغییرات کالبدیِ چند دههی گذشته در اصفهان که بیشک بخش قابل توجهی از آنها مورد تایید نیست، بیان میکند: نیازمند تدقیق خطوط حریم در طرح تفضیلی اصفهان نیز هستیم تا خوانایی حریم و نظارت بر اجرای حریم از تضمین بیشتری برخوردار شود.
مدیر کل دفتر ثبت آثار تاریخی، حریم ابلاغی پیشین در این محور را دارای ضوابطی میداند که قرار است در حریم جدید اختصاصیتر به آن پرداخته شود و ادامه میدهد: به عنوان مثال در حریم گذشته شعاعِ ۱۰۰ متر از عرصهی محور تابع ضوابطی بوده است، حال این شعاع ممکن است در یک نقطه از وسط یک پلاک عبور کند که موضوع مبهم میشود، بنابراین تلاش میکنیم در حریم جدید این موارد را برطرف کنیم.
بازنگری حریم محور فرهنگی اصفهان، هیچ تخلفی را پوشش نمیدهد
با این وجود وی تاکید میکند که نه تنها محدوده حریم کوچک نمیشود، بلکه اکنون برخی از نقاط که در گذشته در حریم قرار نداشتهاند، به محدودهی حریم محور فرهنگی تاریخی اصفهان اضافه میشوند.
او با بیان اینکه اساسا بازنگری حریم در جهت تدقیق و به روز رسانی آن است، تاکید میکند: این اقدام اصلا قصد ندارد تا تخلفی را پوشش دهد، چون بازنگریِ حریم، فرایندی قانونی دارد که وزیر آن را ابلاغ کرده است.
وی اضافه میکند: در هر صورت در طول ۲۰ تا ۳۰ سال گذشته روی پلاکها اتفاقاتی رخ داده و لازم است تا تدقیقهایی انجام شود که امیدواریم در نهایت بتوانیم حریمی مناسب به عنوان ملاک عمل برای محور فرهنگی تاریخی اصفهان ابلاغ کنیم.
به گفتهی مدیر کل ثبت آثار تاریخی وزارتخانه، در بازنگری یک حریم، نخست آن باید در کمیته حریم استان تصویب شود، سپس یک گزارش فنی توجیهی ارائه و در ادامه آن در شورای حریم کشور مطرح شود تا اعضای شورای حریم کشور آن محور را بررسی کنند و در صورت تایید مقام عالی وزارت میراث فرهنگی، حریم جدید ابلاغ میشود.
او با اشاره به اینکه در این شرایط تا کنون میراث فرهنگی اصفهان، مشاورههای خود را برای محور فرهنگی تاریخی اصفهان انجام داده است، اضافه میکند: من و نمایندهی اداره کل پایگاهها با پای پیاده همهی محور فرهنگی تاریخی اصفهان را به مدت دو روز بررسی و بافت و حریمِ محدودهی نقش جهان و مسجد جامع اصفهان را بازدید کردیم تا بتوانیم به نتیجهای درست در این زمینه برسیم و گزارش دقیق آن را در جلسه شورای حریم کشور ارایه خواهیم داد.
وی امیدوار است که در پایان خرداد شورای حریم کشور با موضوعیت «حریم محور فرهنگی تاریخی اصفهان» برگزار شود و تاکید میکند: در آن جلسه باید ارزیابیهای انجام شده مطرح و بررسی شوند. اما باید در نظر داشت که گاهی اوقات فرایند بازنگری دقیق حریمِ یک محوطه بین چند ماه تا یک سال طول میکشد تا در نهایت بتوان آن را تصویب و اجرایی کرد.
پورعلی با تاکید بر اینکه در طرحِ بازنگری حریم محور فرهنگی تاریخی اصفهان، قرار نیست هیچ مسامحهای درباره چهارباغ و هتل ارفعی در لایهی دوم چهارباغ عباسی انجام شود، میگوید: ساختِ هتل ارفعی بر اساس ضوابط حریم محور فرهنگی - تاریخی اصفهان یک تخلف محرز است، این حریم دارای صراحت است و هیچ چیز مخفی ندارد.
انتهای پیام