به گزارش ایسنا، به نوشته روزنامه فرامنطقهای الشرق الاوسط، ۴۰ درصد از زیرساختها در سوریه آسیب دیده است که منجر به از دست رفتن حدود ۶۵ میلیارد دلار شده و میانگین فقر به ۸۶ درصد میان سوریها که تعدادشان حدود ۲۲ میلیون تن است، رسیده است.
تعداد افراد فوت شده به دلیل درگیریها به ۶۹۰ هزار تن میرسد که ۵۷۰ تن از آنها به صورت مستقیم در نتیجه درگیریها جان باختهاند. این درگیریها همچنین منجر شده تا ۱۳ میلیون تن خانه و کاشانه خود را رها کرده و آواره و بیخانمان شوند.
این برخی از خلاصههای پژوهشی است که "مرکز سوری پژوهشهای سیاستها" آن را تدوین کرده و نتایج آن در بیروت اعلام شده است. ربیع نصر، پژوهشگر این مرکز در مصاحبه با الشرق الاوسط میگوید که در سایه این شاخصها، "تا قبل از حل نشدن ریشههای نزاع که مهمترین آنها ظلم سیاسی و ظلم اقتصادی و ستم اجتماعی است، نمیتوان در مورد بازسازی صحبت کرد. مساله مهمتر از بازسازی، پشت سرگذاشتن درگیریها است. این امر با روندی بلندمدت و تدریجی از طریق رفع ظلمها و گشودن عرصهای در مقابل جامعه جهت مشارکت در زدودن آثار درگیری و ساختن آیندهای جدید صورت میپذیرد".
دو سال قبل، مسؤولان روس از هزینه ۴۰۰ میلیارد دلاری تخریبها در سوریه سخن به میان آوردند. بیشک، آمارهای جدید، چالش بزرگی در مقابل هر طرحی برای بازسازی سوریه به ویژه در سایه اوضاع داخلی و بحرانهای اقتصادی در جهان بالاخص با شیوع کرونا ویروس است. یکی از پژوهشگران میگوید: این آمارها باعث میشوند که کار بازسازی سوریه بیشتر شبیه به یک توهم باشد.
این گزارش که کارشناسان سوری آن را در داخل سوریه تدوین کردهاند، بخشی از زنجیره گزارشهایی است که به ابعاد پیامدهای درگیریها در سوریه از سال ۲۰۱۱ تا سال ۲۰۱۹ با محوریت اوضاع اقتصادی و اجتماعی و عملکرد نهادها در کشور میپردازد.
این گزارش خسارتهای اقتصادی درگیری را تا پایان سال ۲۰۱۹ حدود ۵۳۰.۱ میلیارد دلار برآورد میکند. همچنین هزینههای نظامی به میزان ۳۷.۸ میلیارد دلار افزایش یافته است اما کسری بودجه با حمایتهای خارج از بودجه از ۲۳.۶ درصد به ۸.۸ درصد کاهش یافته است.
با وجود کاهش ارزش لیره از آغاز سال ۲۰۱۱ که در آن هنگام ارزش یک دلار، ۴۶ لیره بود، موج دیگری از کاهش ارزش لیره نیز رخ داد که به میزانِ ۴۳ درصد در سپتامبر گذشته در مقایسه با ماه ژوئیه ۲۰۱۸ بود.
نرخ بیکاری نیز از ۱۴.۹ درصد به ۴۲.۳ درصد افزایش یافته است. بازار کار نیز ۳.۷ میلیون فرصت شغلی را از دست داده است.
تعداد ساکنان در داخل سوریه با میانگین ۰.۹ درصد در سال ۲۰۱۸ و با میانگین ۱.۱ درصد در سال ۲۰۱۹، افزایش یافت تا این آمار به ۱۹.۵۸۴ میلیون تن در سال ۲۰۱۹ برسد. درگیریها به کوچ اجباری بیش از ۵.۶ میلیون تن از سوریه به لبنان، ترکیه، اردن و کشورهای میزبان دیگر انجامیده است. تعداد افراد آواره شده در داخل سوریه نیز در اوت گذشته به ۶.۱۴ میلیون تن رسید که "این بیشترین آمار آوارگان داخلی به دلیل یک درگیری در جهان است".
همچنین، جنگ در سوریه باعث شده تا متد و روش تحصیلی منسجمی در این کشور وجود نداشته باشد و به دلیل تفاوت در نیروهایی که مناطق را تحت کنترل دارند، روشهای تحصیلی مختلفی در مناطق وجود دارند و شش روش تحصیلی مختلف در مدارس سوریه به چشم میخورد. همچنین میلیونها کودک سوری از کمبود مهارتها، شناخت و تحصیل رنج میبرند.
۲.۴ میلیون کودک نیز در داخل کشور در حال تحصیل در مدارس نیستند که ۳۵ درصد از کودکان سن تحصیل را شکل میدهند. در مکانهای محل حضور آوارگان در خارج از سوریه نیز وضعیت آموزشی مناسبی وجود ندارد.
بحران اقتصادی در لبنان نیز به وخامت اوضاع اقتصادی در سوریه دامن زده است. همچنین پیشبینی میشود که قانون "سزار" آمریکا که در اوسط ماه آتی اجرای آن آغاز میشود، بر بار وضعیت معیشتی و اقتصادی سوریه بیفزاید.
انتهای پیام