به گزارش ایسنا، به نقل از دویچه وله، وانگ یی، وزیر خارجه چین روز یکشنبه ۲۳ مه در یک ویدیوکنفرانس مطبوعاتی اعلام کرد که دولت آمریکا با "دروغپردازی" درباره ویروس کرونا، در حال وارد کردن مناسبات دو کشور به "دور تازهای از جنگ سرد" است.
وزیر خارجه چین در حاشیه کنگره حزب کمونیست گفت: «برای ما مطلوب نیست که نیروهای سیاسی خاصی در آمریکا، مناسبات دو کشور را تخریب کنند و طرفین را به یک جنگ سرد تازه سوق دهند.»
وانگ یی توضیحی درباره "نیروهای سیاسی" مورد اشاره نداد اما به نظر میرسد منظورش در درجه نخست، دونالد ترامپ باشد که چین را مسؤول انتشار ویروس جدید کرونا و مرگ صدها هزار انسان میداند.
او در کنایهای آشکار عنوان کرد: «به موازات ویروس جدید کرونا، ویروسی سیاسی نیز در آمریکا شایع شده که کارش حمله کردن و تهمت زدن به چین در هر فرصتی است.»
وزیر خارجه چین از آمریکا خواست از چنین رفتاری دست بردارد.
رئیس جمهوری و وزیر خارجه آمریکا بارها ادعا کردهاند که آزمایشگاه ویروسشناسی ووهان چین، منشأ سرایت ویروس بوده اما چین مساله را "لاپوشانی" کرده است. دونالد ترامپ حتی خواستار پرداخت غرامت از سوی چین شده، اما منتقدان او میگویند ترامپ با این موضعگیریها میخواهد نگاهها را از "تاخیر خود در مواجهه با پاندمی" منحرف کند.
هشدار وزیر خارجه چین به آمریکا در حالی بیان شده که مصوبه تازه کنگره حزب خلق چین تنش تازهای بین دو کشور ایجاد کرده است. طبق تصمیم این کنگره، اعتراضات جاری در هنگکنگ علیه قیمومیت چین، جرمانگاری شده و میتواند مصداق عناوینی چون "براندازی" یا "تجزیهطلبی" باشد.
با وجود واکنشهای انتقادی در سراسر جهان به قانون یاد شده، وانگ یی گفت این مصوبه با توجه به خطراتی که اعتراضات ماههای اخیر برای امنیت ملی چین ایجاد کردهاند، ضروری بود.
هنگکنگ از میانه قرن ۱۹ میلادی تا سال ۱۹۹۷ مستعمره بریتانیا بود و پس از آن به جمهوری خلق چین واگذار شد. در توافق این واگذاری، اصل "یک کشور، دو نظام" گنجانیده شده که منتقدان چین را به نادیدهگرفتن آن متهم میکنند. هنگکنگ یک منطقه آزاد تجاری خودگردان است و برخلاف چین، ساکنان آن از حقوق شهروندی و آزادیهای مدنی گستردهای برخوردار هستند.
مناسبات چین و آمریکا پیش از بحران کرونا نیز چندان حسنه نبود و زیر سایه اختلافات تجاری و موضوعات حقوق بشری قرار داشت.
از سوی دیگر، وزیر امور خارجه چین ادعا درباره اینکه کشورش از مساله شیوع کروناویروس به منظور تقویت جای پای خود در دریای چین جنوبی استفاده میکند را رد کرده و این ادعا را "یاوهگویی محض" دانست.
وانگ یی در ادامه صحبتهایش خطاب به خبرنگاران اظهار کرد، پکن همکاری نزدیکی با کشورهای حوزه دریای چین جنوبی در زمینه مقابله با کروناویروس دارد. این در حالی است که چند کشور این حوزه دارای ادعاهای ارضی در قبال این دریا هستند.
وانگ یی با اشاره تلویحی به آمریکا و همپیمانانش گفت، برخی کشورهای دیگر در راستای ایجاد بیثباتی با دست زدن به پروازهای نظامی و گشتهای دریایی عمل کردهاند.
او خاطرنشان کرد: اقدامات مذموم و از روی سوءنیت آنها هدفش پاشیدن بذر اختلاف میان چین و کشورهای حوزه دریای چین جنوبی و تضعیف ثبات به سختی برقرار شده در این منطقه است.
این اظهارات وزیر خارجه چین در حالی مطرح شدهاند که پکن اعلام داشته قصد افزایش ۶.۶ درصدی بودجه نظامی خود در سال ۲۰۲۰ را دارد.
انتهای پیام