روایت فورگ؛ این قلعه تاریخی بازسازی شده

مسئول نمایندگی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی درمیان گفت: مرمت، استحکام‌بخشی و رفع خطر برج و حصار قلعه فورگ شهرستان درمیان به پایان رسید.

امیر اسماعیل شهسواری، در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: مهم‌ترین اقدامات انجام شده در قلعه فورگ در راستای اهداف حفاظتی و مرمتی بنا بود که از آن جمله می‌توان به جمع‌آوری برج شمال غربی قلعه با توجه به خطر ریزش بر اثر فرسودگی، اجرای دیوار حصار شمالی قلعه به وسیله خشت و ملات گل و کاه گل کردن مجدد آن اشاره کرد.

وی خاطرنشان کرد: قلعه تاریخی فورگ یکی از بناهای شاخص و منحصر به فرد در خراسان جنوبی است که بر فراز کوهی در بالای روستا فورگ قرار دارد و هرساله میزبان صدها هزار گردشگر است.

مسئول نمایندگی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی درمیان یادآور شد: این قلعه تاریخی در 10 کیلومتری مسیر اسدیه – سربیشه واقع شده و قدمت آن به دوره افشاریه برمی‌گردد و با شماره 3450  در تاریخ 28 اسفند 79 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

در فروردین ماه امسال بود که فیلم تخریب این قلعه ناشی از باران دست به دست در فضای مجازی چرخید. هر چند هشدارها برای احتمالِ تخریبِ آثار تاریخی در معرض بارشِ باران در نقاط مختلف کشور از یک سال گذشته تا کنون زیاد مطرح شده‌اند و آخرین آن هشدارها را کمیته تخصصی میراث فرهنگی شورای هماهنگی سازمان‌های غیردولتی میراث‌فرهنگی به نمایندگی از ۱۱۰ انجمنِ میراثی در ۲۴ فروردین مطرح کردند و حتی از معاون میراث فرهنگی وزارتخانه خواستند تا سریع‌تر قدمی در این زمینه بردارد، اما توجه به بناهای تاریخی در معرض تخریب یا آثاری که در طول دست‌کم این یک سال گذشته با آسیب‌های زیادی مواجه شده‌اند، طبق ادعای متولیان میراثی خراسان جنوبی، آن ها را وادار کرده تا خودشان وارد عمل شوند برای جمع‌آوری بخشی از یکی از ۱۰ قلعه بزرگ کشور تا از آسیب‌های احتمالی بیشتر جلوگیری کنند.

حسن رمضانی، مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان خراسان جنوبی  در گفت‌وگو با ایسنا، تخریبِ بخشی از برجِ قلعه بر اثر باران که در فیلمی در فضای مجازی به منتشر شده را اقدامی از سوی این اداره کل می‌داند.

او می‌گوید: بر اثر بارندگی‌های چند سال گذشته، بخشی از  برج قلعه فورگ در معرض تخریب بود، که با توجه به قرار داشتن خانه‌هایی که اطراف قلعه هستند و قرار گرفتن قلعه در شیب، احتمال خطر برای مردم منطقه بسیار زیاد بود، به همین دلیل با گرفتن یک پیمانکار قرار شد تا بخش‌های آسیب دیده از باران جمع‌آوری شده و بار دیگر آن مرمت شود.

او با تاکید بر این‌که این اقدام به دستور مستقیم میراث فرهنگی خراسان جنوبی انجام شده است، آن را تخریبی کنترل شده می‌داند تا از بروز اتفاقات دیگر جلوگیری کند.

به گفته‌ی وی،  جمع آوری این بخش از دیوار قلعه یک شنبه ۲۴ فروردین انجام شده و مرمت قلعه نیز از دوشنبه ۲۵ فروردین توسط همان پیمانکار آغاز شد.

مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی با بیان این‌که در تمام سال‌های گذشته، بخش دیواره سنگی قلعه به خاطر باران دچار آسیب شده بود، اظهار می‌کند: از همان ابتدا شالوده و دیواره اصلی این بخش از قلعه به صورت فنی اجرایی و چفت و بست نشده بود. در واقع نمای سنگی قلعه، خود را از دیواره جدا کرده بود، که به دلیل بروز این شرایط و احتمال خطر فراوان، دستور جمع‌اوری این بخش از برج قلعه داده شد.

به گفته‌ رمضانی، تا کنون گزارشی از آسیب و تخریبِ دیگری از آثار تاریخی در زمان وقوع باران‌های شدید در این منطقه به میراث فرهنگی ارائه نشده است.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۳ خرداد ۱۳۹۹ / ۱۳:۰۲
  • دسته‌بندی: خراسان جنوبی
  • کد خبر: 99030301413
  • خبرنگار :