عمران مرادی در گفت وگو با ایسنا در خصوص رویت هلال ماه شوال ۱۴۴۱ هجری قمری، اظهار کرد: در مناطق غرب و جنوب غرب ایران، در صورت مناسب بودن شرایط آسمان، امکان رویت هلال ماه شوال با چشم غیر مسلح وجود دارد و در دیگر بخش های کشور، رصد ماه با چشم مسلح ممکن است. برای اعلام قطعی رصد ماه شوال باید منتظر اعلام گروه های رصدی باشیم.
وی با بیان اینکه از لحاظ نجوم، رویت هلال ماههای قمری با یکدیگر متفاوت است و ممکن است گاهی شرایط رصد ساده و گاهی دشوار باشد، تصریح کرد: پارامترهایی برای رصد هلال اول ماه وجود دارد که نشان میدهد، رصد هلال ماه سخت است یا آسان و این آیتمها در ماههای مختلف متفاوت است.
به گفته مرادی ضخامت هلال، میزان سطح روشن ماه نسبت به سطح کل آن (فاز ماه)، ماه در اوج است یا حضیض، مدت زمان مکث ماه در آسمان بعد از غروب خورشید و ارتفاع ماه در زمان غروب خورشید از جمله این پارامترها هستند که هر یک از این پارامترها موجب میشود، شرایط رصد متغیر شود.
عضو شورای علمی مرکز آموزش نجوم ادیب یادآور شد: علاوه بر این موارد شرط صاف بودن هوا نیز برای رصد هلال ماه وجود دارد و شرایط هوایی نیز بسیار مهم است.
این مدرس و پژوهشگر نجوم با بیان اینکه رصد ماه نو قمری با دشواری همراه است، توضیح داد: ماه نو زمانی شکل می گیرد که ماه و خورشید در یک طرف زمین قرار می گیرند و یا به عبارتی ماه در حرکت به دور زمین در راستای دید ما نسبت به خورشید قرار می گیرد و ماه و خورشید از دید ما در کنار هم قرار می گیرند و در این حالت مقارنه ماه و خورشید رخ می دهد و شرایط رصدی ماه به دلیل نزدیکی با خورشید سخت می شود.
مرادی ادامه داد: در آخرین روز ماه رمضان امسال، از زمانیکه ماه نو شکل می گیرد، ماه در حرکت مداری به دور زمین، کم کم از خورشید فاصله گرفته و در غروب روز سوم خرداد در صورت مناسب بودن شرایط آسمان، امکان رصد انتظار می رود و اگر بتوانیم هلال ماه را ببینیم در این زمان اول ماه قمری اعلام می شود.
وی اظهار کرد: دوم خرداد ساعت ۲۲ و ۹ دقیقه مقارنه اتفاق می افتد و غروب سوم خرداد ۲۹ رمضان است. از نظر محاسبات می دانیم هلال ماه وجود دارد، اما به دلیل اینکه ارتفاع ماه در این زمان کم است و پارامترهایی رویت هلال سخت است، هلال ماه بحرانی است و برای اعلام عید فطر باید منتظر گروه های رویت هلال باشیم.
انتهای پیام