در هفتمین نشست استپ مطرح شد

پلاسمادرمانی برای بیماران کرونایی باید در مراحل اولیه بیماری انجام شود

رئیس دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی بقیة‌الله(عج) و عضو کمیته علمی هفتمین نشست استپ با توضیح روش پلاسمادرمانی برای‌ بهبود بیماران مبتلا به کرونا گفت: این روش باید در مراحل اولیه ابتلا به بیماری استفاده شود.

به گزارش ایسنا، عبدالمجید چراغعلی امروز در هفتمین نشست برنامه تبادل تجربیات علم و فناوری در کشورهای اسلامی در اولین ارائه این نشست با موضوع درمان بیماران مبتلا به ویروس کرونا با استفاده از پلاسمای افراد بهبودیافته، اظهار کرد: این بیماری که کووید ۱۹ نامیده شده است، همه جنبه‌های زندگی مردم را در سراسر دنیا تغییر داد.

وی افزود: این ویروس چالش جهانی برای مردم پدید آورد و نیروهای درمان را با توجه به نبود داروی مشخص برای درمان آن و واکسن درگیر کرد. همه دانشمندان تلاش خود را برای یافتن بهترین درمان انجام دادند و یکی از آنها درمان با پلاسمای افراد بهبودیافته بود.

چراغعلی افزود: این روش، روشی جدید نیست و در درمان بیماری‌های دیگر نیز به‌ویژه در درمان بیماری‌های عفونی حتی در دوره آنفلوآنزای اسپانیا در قرن بیستم و آنفلوآنزای H۱N۱ و مِرس و سارس نیز استفاده شده است.

رئیس دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی بقیة‌الله(عج) ادامه داد: آنتی‌بادی‌های موجود در پلاسما به افراد بیمار تزریق شده و می‌­تواند بیمار را به‌ویژه در مراحل اولیه بیماری درمان کند.

وی با اشاره به انتشار مقالات علمی منتشرشده در مورد درمان بیماری‌های عفونی با استفاده از پلاسما گفت: پلاسمای افراد بهبودیافته مزیت خوبی دارد؛ زیرا اگر بخواهیم دارو یا واکسنی برای بیماری‌های نوپدید تولید کنیم، زمان زیادی می‌برد؛ ولی پلاسمای افراد بهبودیافته را در اختیار داریم و می‌توانیم به سرعت از آن در درمان بیماران استفاده کنیم و از نظر هزینه به‌صرفه است.

وی تاکید کرد: ولی این پلاسما باید به سرعت در اولین مرحله بیماری به بیمار تزریق شود و به این شکل تعداد بیماران را در بخش مراقبت‌های ویژه و به طور کلی بیمارستان کاهش می‌دهد که به معنای کاستن از هزینه‌ها است.

چراغعلی توضیح داد: معمولا ۱۰ یا ۱۵ روز بعد از بهبود بیمار مبتلا به کرونا، پلاسما از وی دریافت شده و به فرد بیمار تزریق می‌شود، همچنین می‌توان برای جلوگیری از ابتلا به بیماری آن را به کادر درمان تزریق کرد.‌ این روش ابتدا در چین برای درمان بیماران مبتلا به کرونای شدید استفاده شد و حتی در این بیماران نتیجه مثبت بود، تجربیات بعدی در کره جنوبی انجام شد و بعد از انتشار مقالات آن در مجله علمی نیچر سازمان مواد غذایی و دارویی آمریکا، آن را یکی از راه‌های درمان بیماران اعلام کرد و در ادامه اتحادیه اروپا این امر را تایید کرد.

چالش‌های پلاسمادرمانی

رئیس دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی بقیة‌الله(عج) چالش‌های پلاسمادرمانی را برشمرد و گفت: ابتدا باید مطمئن شویم افراد اهدا کننده به کرونا کاملا بهبود یافته‌اند و استفاه از پلاسمای اهداکنندگان زن که پیشتر بارداری را تجربه کرده‌اند ممکن‌ نیست؛ تجهیزات مورد نیاز برای نگهداری خون و پلاسما و تجهیزات آزمایشگاهی ویروس‌زدایی از خون اهدایی و همچنین به تایید مقامات بهداشتی رسیدن نیز نیاز است.

وی افزود: در ایران این روش در چهار بیمارستان بقیةالله(عج)، لبافی‌نژاد، مسیح دانشوری و شهید بهشتی قم انجام شده است؛ زیرا بیماران زیادی در این بیمارستان‌ها داشته‌ایم و البته شرکت‌های خصوصی برای تامین تجهیزات کمک کردند.

چراغعلی با ارائه تصاویری از اهدای پلاسما توسط بیماران بهبودیافته گفت: ما از سی تی اسکن قفسه سینه برای اهداکنندگان استفاده می‌کنیم و دیگر موارد تنفسی را در نظر می‌گیریم. زیرا روش تشخیصی خوبی در تعیین میزان بیماری و بهبود است.

رئیس دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی بقیة‌الله(عج) افزود: پروتکل مشخصی برای استفاده از پلاسمای افراد بهبودیافته وجود دارد و پس از طی مراحل مشخص ویزیت توسط پزشک و از ۵۰۰ سی سی پلاسمای خون فرد استفاده می‌کنیم. فرد دریافت‌کننده حداکثر دو بار با فاصله ۲۴ ساعت بر اساس تشخیص پزشک مربوطه پلاسما را دریافت می‌کند.

چراغعلی با ارائه خلاصه‌ای از درمان این بیماران گفت: بر اساس مطالعات ما، داشتن تب علامت اصلی ابتلای بیماران به کرونا نبود و سی تی اسکن قفسه سینه بهتر نشان می‌داد که فرد به بیماری مبتلا شده و حتی آیا بهبود یافته یا خیر و در چه وضعیتی از بیماری است.

پلاسمادرمانی باید زود انجام شود

وی با اشاره به نتایج‌ مطالعه انجام شده در بهبود بیماران کرونا با پلاسمادرمانی، گفت: در میان ۳۴ بیماری که تا ۷ روز بعد از بستری شدن پلاسما دریافت کرده‌اند، بعد از ۷ روز، ۸۲ درصد زنده و ۱۸ درصد درگذشته بوده‌اند و بعد از ۳۰ روز، ۷۴ درصد زنده و بهبودیافته و ۱۵ درصد درگذشته بودند.

رئیس دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی بقیة‌الله(عج) گفت: اما این رقم وقتی بیماران بعد از ۷ روز از بستری پلاسما دریافت کرده‌اند، تغییر می‌کند و از میان ۱۶ بیماری که ۷ روز یا بیشتر بعد از بستری پلاسما دریافت کرده‌اند ۱۴ روز بعد، ۵۰ درصد زنده و ۵۰ درصد درگذشته و ۳۰ روز بعد، ۴۴ درصد زنده یا بهبودیافته و ۵۶ درصد درگذشته‌اند.

وی ادامه داد: مهم‌ترین عامل در استفاده از پلاسما، استفاده از آن در مراحل اولیه درمان است که نتایج مثبتی دارد.

رسول دیناروند، رئیس هفتمین نشست استپ و عضو هیئت مدیره بنیاد مصطفی(ص) نیز در این نشست، با ارائه تاریخچه‌ای از نشست‌ استپ، اظهار کرد: این نشست‌ها از سال ۲۰۱۵ و با اعطای نخستین آیین اعطای جایزه مصطفی(ص) شروع شد.

وی ادامه داد: دوره‌های بعدی آن در دانشگاه‌های تهران، دانشگاه پوترای مالزی، دانشگاه سلطان قابوس عمان و دانشگاه کراچی پاکستان ادامه یافته است.

رئیس هفتمین نشست استپ افزود: امروز ۱۲ ارائه از کشورهای مختلف، متخصصان ایرانی، چینی، پاکستانی، عراقی، آذربایجانی و بنگلادشی را خواهیم داشت.

وی افزود: نشست امروز با موضوع تبادل تجربیات در حل چالش بیماری کرونا برگزار می‌شود و بعد از هر ارائه، برنامه سوال و جواب از سخنرانان را داریم‌.

به گزارش ایسنا، هفتمین برنامه نشست تبادل تجربیات علم و فناوری در دو روز و به صورت مجازی در ۱۸ و ۲۸ ماه مه (۲۹ اردیبهشت و ۸ خرداد) برگزار می‌شود.

این دوره از نشست استپ با توجه به شیوع بیماری کرونا از ماه دسامبر (آذر ۱۳۹۸) در چین و ابتلای بیش از چهار میلیون نفر در جهان و مرگ بیش از سیصد هزار نفر به دلیل ابتلا به آن در اولین جلسه به نام تبادل تجربیات و مشاهدات نیروی درمان در کشورهای اسلامی روز ۲۹ اردیبهشت میزبان مقالات و سخنرانی‌های علمی شماری از پژوهشگران و پزشکان است.

این نشست‌ها با هدف همکاری‌های علمی و فناورانه برای مبارزه با کرونا در کشورهای مختلف و مدیریت بحران ناشی از آن و استفاده از دستاوردهای یکدیگر، هم‌افزایی توانایی‌ها و ظرفیت‌های دانشمندان و متخصصان و مشاهدات نیروهای درمان در کشورهای اسلامی و با حضور شماری از پژوهشگران جوان، نیروهای درمان و مقامات برگزار می‌شود.

در این دوره از نشست استپ کارشناسان ایرانی بیماری‌های عفونی و اساتید دانشگاه و متخصصان همراه با اساتیدی از کشورهای هند، ترکیه، ژاپن، چین، اندونزی، مالزی و آذربایجان تجربیات خود را در درمان این بیماری به اطلاع یکدیگر می‌رسانند.

تاکنون مراکز مختلفی در جهان اسلام شامل دانشگاه‌های ایران سه دوره، دانشگاه پوترای مالزی (دوره دوم)، دانشگاه سلطان قابوس عمان (دوره چهارم) و دانشگاه کراچی پاکستان (دوره پنجم) میزبان نشست‌های استپ بوده‌اند.

نشست‌های استپ با هدف ایجاد فضای همکاری و تعامل بین دانشمندان کشورهای اسلامی در دستور کار بنیاد مصطفی(ص) قرار گرفت. طرحی که ضمن تبیین گفتمان علم و فناوری و توسعه شبکه ارتباطات دانشمندان جهان اسلام، به زمینه‌سازی برای ایجاد هم‌افزایی و توسعه همکاری‌های علمی می‌پردازد و زمینه توسعه فعالیت‌های علمی و فناورانه را در کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی مهیا خواهد کرد.

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۹ / ۱۲:۲۸
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 99022920811
  • خبرنگار : 30057